Kdaj je plomba slaba!
Pozdravljeni!
Zanima me kdaj je plomba slaba in kakšni so znaki. Gre za šestico zgoraj, ki je zaplombirana z belo keramično zalivko že dobrih dest let. Ne čutim bolečin na doti ali na trkanje.Imam pa občutek, de se je plomba usedla in me občasno skeli.Zobozdravnik mi je predkratkim pregledal zobe in rekel, da je vse ok. Ali lahko dobim zobobol, ker je zob in še par ostalih zelo občutljiv na hladno.
Lep pozdrav in hvala za vaš odgovor!
Pozdravljeni,
jaz pa sem pred nekaj leti pricela z menjavanjem amalgamskih zalivk (zdrzale so cca 20 let), pri cemer je imel skoraj vsak zob, ki ga je zobozdravnik odprl, pod to plombo ze karies, kar pomeni, da je skrajni cas, da zamenjam vse po vrsti. Zamenjal mi je vecino njih (se 3 kocniki so mi ostali) in sicer z belo zalivko.
Pred kratkim pa sem imela bolecine v enem izmed teh zob in sla k drugemu zobozdravniku, ki pa mi je rekel, da so te bele zalivke, ki jih imam ‘na novo’ ne ravno iz najboljsega materiala. Imela naj bi kompozitne (cementne – upam, da sem si prav zapomnila), ki se z leti posedejo in imajo kratek rok trajanja. Predlagal mi je zamenjavo le teh (+ preostale amalgamske) z nekim drugim, precej boljsim materialom, katerega imena si nisem zapomnila.
Prosila bi za vase mnenje okoli teh kompozitnih zalivk – koliko casa dejansko zdrzijo, oz ali zdrzijo katere druge se dlje od teh? Ali obstaja kaksen bolj trpezen beli material od amalgama? Ker ne bi zelela, da se mi zdaj ponovno povrtajo vsi zobje, ce jih bo treba cez recimo 10 let itak se enkrat…
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovana janaost,
beli materiali so različni.
Za dokončne plombe uporabljamo kompzite, za začasne pa glasionomerne cemente, ki se sčasoma obrabijo. Zadnje lahko uporabljamo pri mlečnih zobeh tudi kot dokončne, ker zobje niso v ustih veliko let:).
Kaj je vaš zobozdravnik uporabil, jaz težko odgovorim, prav tako je vse ostalo tudi ugibanje.
Zaenkrat pa velja amalgam še vedno za najbolj “trpežnega”.