Kdaj je mati samohranilka?
Jaz osebno pa poznam primer, ko je ženska tri leta živela s svojim partnerjem in sta “skupaj” imela sina. Potem pa se je ta dotična gospodična zapletla z drugim moškim in se k njemu tudi odselila. Očka, je imel vikende s svojim sinom, ko pa le ta ni želel nazaj k mamici, ker ga je njen novi partner (beri: po navedbah drugih vpletenih) tepel, se je mamica odločila dokazati z testom DNK in dobrimi odvetniki, da oče sploh ni oče, ampak je to njen novi partner.
In “oče”, ki je tega otroka tri leta ljubil, se z njim res ukvarjal in preživljal veliko svojega časa, ga nekega dne ni smel več niti videti.
No, pa mi naj kdo pove, lepo prosim, kako lahko nekdo stori kaj takega?
Jaz ne razumem, da lahko živiš s tako skrivnostjo in sam s sabo, obenem.
Vem pa, da so na obeh straneh, tako ženski, kot moški, dobri in tudi taki, ki tega preprosto ne zmorejo.
In še vedno sem mnenja, da rabi otrok oba starša. Pa četudi je to na način dokazovanja očetovstva. Če je le volja in želja, se lahko dokaže marsikaj.
Otroke so dolžni v prvi vrsti preživljati njihovi straši. Če starši ne zmorejo, pa priskoči na pomoč država, oziroma sodržavljani. Zato je dolžnost matere, da uredi očetovstvo, zahteva ureditev (določitev) preživnine in jo ob morebitnem neplačevanju skuša vsaj izterjati. Mati mora pokazati določeno stopnjo aktivnosti, na podlagi katere lahko država nekoč očetu vsaj deloma naprti del odgovornosti za otroka. Če mati ne uredi očetovstva, je edino pravilno, da se to pozna tudi pri manjši radodarnosti države.
Se pa strinjam z eno zgoraj, če mati zaradi izginotja očeta, oziroma zaradi tega, ker je oče tujec in ni sodno-upravnega sodelovanja med državama, očetovstva ne more dokazati, kljub vloženemu trudu, potem ni v isti poziciji, kot ženske, ki za ureditev stanja ne mignejo s prstom.
Danes sem sina peljala na eno dejavnost. Ustavila sem se pri eni mami samohranilki. Grozno!
Ko mi je začela praviti zgodbo sem se skoraj zjokala! Imela sem solze v očeh! Na začetku sem ji rekla, da od takšnega očeta jaz sploh nebi zahtevala preživnine. Imata dva sina. Prvi star 6let drugi 4leta.
V rokah je držala osnutek tožbe, ki jo je odvetnica očeta poslala njeni odvetnici. On po njenih besedah ni primeren oče, pa ji verjamem, ker mi je ne dolgo nazaj pravila kaj vse je doživela in kaj vse ji je delal, ko sta bila skupaj. Hvala bogu si je čez čas poiskal drugo in jih z otroci vret zapustil. Zaživeli so v miru! Zdaj pa si je on zmislil, da prvega otroka želi imeti pri sebi, drugemu pa ni oče. Prvi mu je bil že dodeljen pred časom. Vprašala sem jo, kako se je strinjala s tem. Pa mi je rekla, da je baraba in ko bi stopila iz sodne dvorane nebi preživela, ker ji je že z nožem na vratu grozil. Potem se je odločil, da ji skrbništvo nazaj prepusti sporazumno, saj on ne more za otroka skrbet. Zdaj pa pravi, da ko je prišlo do sporazuma on ni na CSD prišel do besede in se je to kar tako uredilo, nič po njegovem. Sama ne vem kako in kaj bi ji svetovala. Jaz sem ostala brez besed! Rekla sem ji samo, da si naj kupi kakšen persen in naj ne gre do zdravnika po kakšne tablete, ker to znajo določene osebe obrniti sebi v prid “češ sej je ja nora mal, če tablete za živce je” in naj čuva nase in na otročke!
Rekla je, da jo je strah zase, da se ji kaj ne zgodi, pa je zelo močna oseba, saj se je za sinova borila z najboljšimi močmi. Ima službo, dela še razna priložnostna dela, tamala sta vedno lepo urejena,… Jaz sem jo ocenila kot skrbno mamo!
tadej nehaj mlatit slame. Sploh nisi prebral kaj sta napisali…pa saj je res. V prvi vrsti so dolžni poskrbeti starši!
Spregledali ste samo to, da je preživnina iz JS, dejansko denar očeta, ker ga bo le ta moral kasneje vračati. To NI državni denar. Tukaj je luknja v tem sistemu. Tiste, ki resnično niso mogle zrihtat očetovstva, ne dobivajo preživnine in imajo nižji otr.dod. – kar pa ni prav. Če je resnično nemogoče, ni prav, da je prikrajšan otrok! Za Božjo voljo, saj ni kriv, če ga oče NOČE priznati. Ampak za te otroke bi moral obstajat sklad z nepovratnimi sredstvi, ki bi pomagal pri njihovem preživljanju. Čez čas bo šolstvo plačljivo. Kako bi naj imeli otroci s samo enim staršem (ker je drugi izginil neznano kam) enake možnosti, kot tisti, ki imajo oba starša???? To enostavno ni prav. Pa moj sin ima oba in tudi vem, da oba varčujema za njegov študij, samo pa res ni prav, da se drugi ne bodo mogli šolat, zaradi staršev.
Po TV sem slišala, da v kar 25% primerov Jamstveni sklad ne more izterjati denarja, ki ga je izplačalo v obliki nadomestila preživnin. Torej ipak gre v 25 % za državni denar oziroma za denar iz proračuna, ki tepe po žepih nas davkoplačevalce. Je pa treba tukaj prišteti vse stroške sodišč, ki jih ima JS z izterjavami, uspešnimi in neuspešnimi.
Ti (pa nisi sama) očitno veste vse. V mnogih temah tu bi vam najraje napisal da o očetovstvu nimate prav veliko pojma. Pa si mislim saj ste mame, tut ne morete imeti. Pa sem skušal tudi kaj razložiti. A se ne da. Ve veste vse. Prebrale ste zakon!
Super, izvolite ravnajte se po zakonu. Samo še vedno vam ne gre najbolje. Glej ga zlomka. Kako to? Aja, to je zaradi zlih decov!
Kaj pa morate kdaj tudi slišat, mar ne. Pa če je neumnost, naj se IZKAŽE za takšno!