Najdi forum

kdaj in kako postaviti meje?

Verjetno tole vprašanje “nečeloma”ne spada v ta forum,pa bi vseeno Vam postavila naslednje vprašanje:
Imam 13.mesecev starega sina,kateri hodi v jasli od svojega 11.meseca dalje.
Drugače je precej mirne narave,vzgojiteljica mi je rekla,da ima zelo izoblikovan karakter,ker vedno “zna”pokazati kaj hoče.Težave je v tem,kadar mu kaj ne dovoliva z možem ali ob besedi ne,ne sme zato in zato,dobesedno “znori”in začne tepsi vse kar doseže.Vem,da je to tudi posledica dogajanja v jaslih,pa me vseeno zanima ali ja pri teh mesecih že toliko dojemljiv da loči kaj sme in kaj ne?
Pa še nekaj bi vas povprašala?Ali res drži da otrok do cca 15.mesece še “ne ve”zakaj lula itd.(mal hecno vpr.),in kdaj po vašem mnenju kot psihiater bi mi svetovali za privajanje na kahlico?
Najlepša hvala za odgovore,se opravičujem,da sem zgrešila namen tega foruma!
Lp

Spoštovana Mamica,
trinajstmesečni otrok ima že močne nagonske potenciale, razumske pa šele razvija.Zna sicer z vedenjem pokazati kaj hoče, ne zna pa še tega utemeljiti, zato tudi nr razumr vašr utrmrljitvr zakaj nečesa ne sme početi oziroma zakaj nečesa ne more dobiti.Njegova rakcija je nagonska, še bolj pa jo vzpodbudi pozornost, ki jo je ob tem z vaše strani deležen.Njegovo početje boste omilili, če mu boste pozornost izkazali ŠELE ,KO BO Z NEZAŽELJENIM VEDENJEM PRENEHAL.Čimvečkrat uporabljajte pohvalo, vendar le takrat, ko bo ravnal ustrezno, prepovedi pa le takrat, če bi se svojim ravnanjem izpostavljal nevarnosti: vtikanje žebljev v vtičnico,plezanje na balkonsko ograjo ipd.
Otrok v negovi starosti lula, kadar za to začuti potrebo, nikakor pa ne načrtno ali po dopovedovanju staršev.Da ga boste privadili na kahlico, ki sama po sebi otroku ni dolgo zanimiva, mora biti sedenje del igre, skratka v tem času ga morate zaposliti s predmeti ali svojim vedenjem, ki mu bo všeč.Ko bo po vaših kriterijih uspešen, torej, ko bo lulal ga morate seveda pohvaliti. Če uspeh ob prvem poskusu ne bo brezhiben( na kahlici bo sicer dolgo sedel in se na primer igral, lulal pa bo mimo kahlice, ko bo vstal, ne izgubite potrpljenja, morda bo uspešen pri drugem poskusu.Predvsem ga ne puščajte na kahlici predolgo, siljenje ima lahko povsem obraten učinek.

New Report

Close