Najdi forum

Kdaj balkonske rože?

Živijo!

Letos bom prvič uredila balkone, kar pomeni, da bom na ograjo namestila rože. Korita nameravam zasaditi z bršljinkami (pelargonije, surfinije, plamenke, sanvitalijo, lobelijo), v vsakega nekaj, ker ne vem, kako mi bo sploh kaj delalo. Balkon je sicer zelo sončen.

Zdaj pa k poglavitnemu vprašanju: kdaj je pravzaprav čas, da sadike dam v korita in ven? Če pogledam po balkonih in okenskih policah po soseščini, ni še nikjer ničesar, razni bauhausi so pa že prepolni različnih sadik.

Ali to pomeni, da sadike lahko kupim že zdaj in jih imam še doma v kleti, naj jih dam že v korita in pustim v kleti (svetli in topli) ali naj še malo počakam z nakupom? Kako torej ravnati, da mi sadike ne bodo propadle?

In še to za že izkušene: katere rože se najbolj obnesejo oziroma so najbolj začetnici prijazne?

Hvala in lp,
Maja

Moj odgovor bo malo bolj obširen, saj ste zastavili veliko vprašanj. Jaz vedno vsako leto rože postavim ven že po 20.aprilu ! Vendar pa jih postavim na tla balkona ob steno, kjer so zaščitene pred morebitnim mrazom in slano tja do 15. maja. potem jih obesim na ograjo !Tako se tudi dobro utrdijo.
Glede tega kaj nasaditi v korita pa bi morala vedeti, ali želite povešave ali pokončne rastline?
Glede na to, da ste začetnica, balkon pa zelo sončen, bi surfinije odsvetovala, saj imajo specifične potrebe, so zelo žejne rastline in poleg tega nagnjene k klorozi.Lobelija Vam na zelo sončnem balkonu ne bo dobro uspevala, če pa že , bo konec avgusta opešala !
Če so vam všeč mešane zasaditve vam priporočam plezavo krompirjevko in bršljanko.Vmes mogoče še modro skevolo ( modri čudež).
Tudi pelargonije so dokaj trpežne rožice.
V kolikor imate še kakšno vprašanje kar vprašajte.
Lep pozdrav!

Jula, hvala za odgovore. Vidim, da ste zelo dobro podkovani.

Vprašali ste, ali so mi bolj všeč pokončne ali povešave rože. Bolj všeč so mi druge, ker je zasaditev videti bolj bogata in jaz bi želela prav to. Zanima me, kako hitro sadike, ki so zdaj videti še dokaj revno in prav nič razkošno, dobijo svojo značilno gosto rast in bohotnost. Kar težko si predstavljam, da bi iz teh nekaj vejic v resnici zrasla cela viseča in cvetoča preproga.

Hvala in lp,
Maja

Če se boste odločila za kombinacijo: bršljanka, skevola in krompirjevka je dobro vedeti, da je na močnem soncu potrebno precej zalivati ( s postano vodo)in rožice pričeti dodatno dognojevati približno 3 tedne po sajenju!Dobro je tudi , da med substrat za sajenje( zemljo) zamešate t.i. založno gnojilo. dobi se v obliki malih storžkov, ki se porinejo ob zadnjo stran korita. Balkon bo zacvetel v vsej svoji lepoti tam nekje julija meseca.Kako velika korita za sajenje imate? Večja ko so bolje je, ker imajo tako rožce na razpolago več hrane…velikost korit je pomembna tudi zaradi tega , da vemo koliko sadik posaditi v enega!!??
Ja, rožce so moja velika ljubezen in vrsto let se že veselim skupaj z njimi, od balkonskega cvetja , pa sem sadila že skoraj vse kar obstaja……
Tako tudi z veseljem odgovarjam vsaki, ki bi rada imela lepe rožce.
vrtnarski pozdrav

Potem pa še jaz prosim za nasvet. Moj balkon je – razen zjutraj par ur – ves čas v senci. Všeč pa so mi bolj povešene rastline.

Pa še nekaj – kalit sem dala semena aparagusa. Zdaj me pa zanima, če mogoče veš, koliko časa traja, da vzklijejo in če potrebujejo kakšne posebne pogoje.

lp

Glede asparagusa nisem sigurna, sama sem ga vedno razmnožila z delitvijo starih rastlin. Bom pa pogledala v knjige .
Na senčen balkon vsekakor sodijo povešave gomoljne begonije. So pa malo bolj občutljive na mraz, zato jih postavi ven šele po 15. maju.
Potem pridejo v poštev še : lobelija, fuksija , pogojno bakopa in brahikoma( avstralska marjetica). Če imaš večja korita priporočam mešano zasaditev pokončnih, povešavih in strukturnih rožic.
Primer lepe zasaditve meterskega korita za senco:
zadaj: 2 sadiki okrasne koprive
spredaj ob strani: asparagus ali dihondra
spredaj v sredini: gomoljna begonija ali fuksija pa kakšna bakopa
Če omenjenih rožic ne boš dobila drugje Ti priporočam obisk vrtnarije Reš na Gorenjskem, kjer imajo vse mogoče.
V senci bi lepo delala tudi begonija “zmajeva krila”.Sicer ni tipična povešava roža, najprej raste v višino in širino, a se kasneje povesi .
Vrtnarski pozdrav

Pozdravkjena Jula!
Tudi jaz bi prosila za nasvet. Imam 60cm korita, sonce samo dopoldne( sredi poletja najdlje do 14.oo, severna stran). Prosila bi , če mi lahko svetujete koliko rast. lahko dam v tako korito in kakšne bi bile zame primerne. Sem začetnica in imam zelo malo časa, ker sem cele dneve v službi, drugače sem pa velika ljubiteljica rož.
Že v naprej hvala za odgovor!

Jula, hvala za nasvete. Ko mi bodo rožice začele delati, se spet oglasim.

Glede na bolj senčno lego, bi tudi vam priporočila gomoljne begonije( povešave) ali pa begonije “zmajeva krila”.
Gomoljne begonije se dobijo v oranžno -rdeči , rdeči, rumeni, marelični , beli in roza barvi. Zalivati jih je treba po potrebi, ne prepogosto, sicer lahko zbolijo za “pepelovko”, torej Vam jih ne bo treba prepogosto zalivati. Poleg tega odcvetelih cvetov ni potrebno čistiti, ker odpadejo sami in tudi s tem ni dela.
V kolikor se boste odločila za rdeče rumene oddtenke, vam za strukturno rastlino priporočam lotus, ki julija meseca tudi zacveti v krasnih oranžno-rumeno-rdečih oddtenkih!
V eno 60 cm dolgo korito posadite dve gomoljni begoniji in v sredino en lotus !
vrtnarski pozdrav

Jula, 1000x hvala, sem pa pozabila napisat, da nujno rabim viseče rože(čimbolj). A, bi bile bršljanke primerne, pa še kakšna zraven?
Hvala, hvala, hvala!

Rozika ! malo več podatkov rabim, kakšne je lega kjer bodo rožce? Koliko sonca je ? kako velika so korita v katera boste nasajali?
Vrtnarski pozdrav

Še jaz bi prosila za nasvet in sicer sem posadila v 50 cm velika korita dve viseči bršljanki na sredino pa eno vejico esparagusa (upam, da se mu reče tako). Je to preveč na gosto?

Miska, bo kar v redu in nič pregosto.

Zdravo Julija,

vidim da ste praktična ženska z izkušnjami (čeprav tudi jaz nisem brez njih) a sem se vseeno odločila da vas vprašam za mnenje. Vrtnarji imajo včasih preveč modne ideje. Rastline z drobnimi cvetovi mi namreč niso preveč všeč.
Mi imamo eno ograjeno parcelo na drugem koncu mesta, ki jo uporabljamo za vzgojo sadja, zelenjave in seveda vsaj jaz ne morem brez rož. Okoli barake za orodje sem postavila kup korit za rože (betonska korita, ki so jih zavrgli v našem bloku). Problem imam predvsem z enim, ki je pol časa v senci pol časa na kar močnem soncu (obrnjen je namreč na jugozahod, a vmes gre sonce čez sosedovo hišo na jugu in našo jablano na zahodu). Na vrtu pa smo poleti ponavadi le na dva dni. Rože za senco se ne obnesejo, celo gorenjski nagelj v kupljeni zemlji ni zdržal, le v naši vrtni ilovnati je prenesel en dan suše, a kaj ko ga potem jeseni napadejo plesni pa tudi cvetel ni kaj prida kljub gnojenju. Tudi gvineje niso preživele. Še najbolje se obnesejo nizke velikocvetne žametnice, a jih imam že v nekem drugem koritu. Pelargonij ne morem imeti. Naj bi bile enoletnice ali take, kjer se da korenine (gomolje) posušiti čez zimo. Naj ne bi bile preveč povešave, ker je korito blizu tal. Pomislila sem da bi posadila kombinacijo Ahimene (krožnički vijolični), kakšen šopek oranžne Tunbergije (bi dala zraven opore, v višino je dovolj prostora) in kakšno oranžno žametnico, ker bo od sadik gotovo še kakšna ostala. Kaj menite, se bo posušilo? Gnojenje ni problem. Korito ima kakšnih 70 cm. Ali obstaja še kaj primernega? Gomoljne begonije so mi tudi všeč, a se bojim, da ne bi preživele, tiste navadne za na pokopališča mi pa niso preveč simpatične. Na senčni strani imam fuksije in vodenke in s temi ni problema. Upam, da nisem preveč zahtevna. Za vsak odgovor vam bom hvaležna.

lp Romi

Popoldansko sonce rastlinice vedno bolj utrudi kot dopoldansko. Zato vam rastline za senco niso delale.
Kot vidim bi raje nasadili enoletnice. tunbergija ima sicer rada sonce a se bojim kako bi zdržala zalivanje le na dva dni , prav tako krožnički. tegetes ali žametnica je kot vidite trpežna rožca .Ker bi radi kaj novega bi vam od enoletnic svetovala portulak, kalifornijski mak in moder ageratum.
Od malo posebnih dražjih rastlin , ki se dobijo v vrtnarijah pa vanilijevko ( temno vijolične barve ali lantano .Te rožce so malo višje rasti.
vrtnarski pozdrav

Jula, najlepša hvala!

Imam tri korita na balkonski ograji, pa bom naredila mešane zasaditve in upoštevala čimveč naštetih rožic.

lep pozdrav

Draga jula, vidim, da si pravi ekspert za svetovanje in te tudi jaz prosim za
nasvet. Vsako leto imam tudi eno obešanko v kotičku, kjer drugega ne paše. Več let imam posajene bršljanke, ki sem se jih pa že malo naveličala.
Po radiu sem poslušala Ruth Podgornik, ki je omenila, da so letos v trendu bele balkonske rože. Tako bi rada letos posadila v obešanko kaj v tej barvi. Ker pa se razen belih bakop ne spomnim na nobeno drugo belo povešavo rožo, te prosim za pomoč, kaj bi še prišlo v poštev. Še to: obešanka je ves dan na soncu. Hvala ti za nasvet in lep pozdrav!

V obešanko bi lahko posadila npr. rdeče ali roza ali modre surfinije, zraven pa bi zasadila belo lobelijo ali pa bakopo, kot si že omenila.

Sicer pa so tudi surfinije belih barv, pa kombiniraš kako drugo rožo drugačne barve, npr. rumeni bidens ali pa modri mavricij (slak).

Mislim, da je kombinacij za obešanke ogromno, le malo domišljije moraš imeti.

Pa lp

lp, orehek

Ja Mitka , prav ste se odločila. Bela barva je nežna in romantična. Upam, da je obešanka “angleška”, se pravi dovolj velika, glede na to, da je cel dan na soncu. Drugače jo bo treba zalivati 2x dnevno.
Jaz v obešanke vedno posadim na sredino eno pokončno rastočo rožo, okoli pa povešave, saj je tako efekt še boljši!
Bakope vam za na žgoče sonce ne bi priporočala saj sredi poletja ob vročini in celodnevnem soncu preneha cveteti, prav tako ne lobelije, saj bi to nežno rožico sonce kmalu izčrpalo.
Če je košara dovolj velika bi vam priporočila v sredino posaditi belo pelargonijo, kot povešave rože pa belo krompirjevko in surfinijo ” white lemon”, ki je bela z nežnim rumeno zelenim pridihom.
Če je košara na dežju, se bele pelargonije ne bodo najbolje obnesle, saj dež cvetove porjavi, v tem primeru nasadite v sredino belo tunbergijo, in jo usmerite kvišku , da bo plezala navzgor !
Krompirjevka je hvaležna rožca, ki na soncu cveti mnogo bolje kot v senci!
Bo pa treba glede na kombinacijo dobro dognojevati !

Vrtnarski pozdrav!

Draga jula, najlepša hvala za izviren nasvet! Obešanka je kar precej velika in ni na dežju. Zasadila jo bom točno tako – bela pelargonija na sredi, bela krompirjevka in bela surfinija White lemon za povešanje. Bela krompirjevka mi sicer ni znana. Ta teden, po 27., ima v našem kraju ena cvetličarna dan odprtih vrat in obljubljajo veliko ponudbo, tako da upam, da bom naštete sadike belih cvetlic našla. Sicer bom šla pa k Rešu, kjer me gotovo ne bodo razočarali! Bršljanke (50 kom rdečih za na balkon na dežju) že imam vendar še na varnem pred morebitnim mrazom. Kupiti moram še bakope, ki se mi na severni strani hiše odlično obnesejo prav tako fuksije. Še enkrat prisrčna hvala za nasvete in lep pozdrav!

New Report

Close