Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja kdaj avtosedež “jahač”?

kdaj avtosedež “jahač”?

Zanima me , kdaj ste svoje otroke iz navadnega avtosedeža posedli v “jahača”? Mi imamo Romerja do 18 kg, sin tehta okoli 15 kg, vendar se mi zdi, da je prav utesnjen v avtosedežu, predvsem sedaj, ko nosi bundo. Stari pa smo 26 mesecev.
Ste pri tej starosti že začeli uporabljati jahača?

Hvala za nasvete.

Naš fant je star 4 leta in še vedno uporabljamo avtosedež, v avtomobilih starih staršev pa jahač. Menim, da pred 3 letom uporaba jahača ni primerna. Imamo pa Chicho sedež.

Nasa je ze od poletja v jahaču pa je stara 26 m (velika 98 cm). MIslim, da se v jahaču prav dobro počuti. Res pa je, da v avtu le redko zaspi.

Jahača smo začeli uporabljati pri 4,5 letih. Naš velikokrat zaspi v avtu kar je pri jahaču problem, vendar pa je bil za grupo sedežev do 18 kg že prevelik(ne pretežek).Na vašem mestu bi počakala še kakšno leto(mislim da je celo oznaka na jahaču 36 mesecev – če se ne motim).

LP

No, mi smo našo punco, ki je med manjšimi za njeno starost, dokončno dali v jahač šele pri 6 letih, ko je imela okoli 17 kg. V sedežu Roemer King se je namreč odlično počutila in tudi velikokrat zaspala.
Je pa res, da za kratke vožnje z bundami res ni bil preveč praktičen, zato smo v drugi avto, ki služi bolj vsakdanjim prevažanjem otrok, dali jahač že kakšno leto prej. Na daljših vožnjah pa nimamo nikoli bund, tako da se je stolček res obnesel. Tudi še potem, ko hčerka res nikoli ni zaspala čez dan, pa je vedno zaspala zvečer, če smo bili bolj pozni. Vsi sedeži imajo tudi boljše varnostne teste, kot jahači, zato na vašem mestu res ne bi hitela, če ni zares potrebno.

Pri nas se srednji otrok pri 20 mesecih že vozi v jahaču z naslonjalom, ker je za svojo starost visok za starost 3-letnika. V sedežu do 18 kg je imel utesnjene nogice v sprednji sedež, saj sva oba z možem precej visoka in imava sedeže bolj nazaj. Na sredini ga pa ne moreva imeti, ker je tam tretji otrok. Teža otroka ni vedno merilo za nov stolček, bolj pomembna je poleg varnosti udobnost-to, da noge lahko normalno iztegne.

Avia

Najbrž je za jahača še premajhen, ker ga bo varnostni pas tiščal pod vratom oziroma pri glavi. Zanj bi bil primeren sedež z naslonjalom, ki ima dodatno zanko, skozi katero se napelje navadni varnostni pas. Ko bo še malo zrasel, boste naslonjalo enostavno odmontirali in bo imel samo jahača.
Moj sin je star 3,5 leta, velik je 105 cm, pa je za jahača še premajhen. Sicer ga v enem avtu vozimo na jahaču, a le na kratke razdalje, ker ga pas moti. Glede varnosti pa – mož je pred cca pol leta po radiu poslušal oddajo, kjer je neki stručko povedal, da so najbolj varni tritočkovni pasovi brez kakršnih koli dodatkov za otroke (raznih zank in mehke zaščite) – da so zanesljivejši kot otroški sedeži. Torej bi otroke morali na jahače dajati takoj, ko je možno.

Dobi se poseben trikotnik (BTC, HALA A), ki se ga namesti na običajen varnostni pas, tako da otroka ne tišči po vratom in v bistvu varnostni pas pomanjša, da je primeren za manše otroke. Spodaj podložiš jahača, pa je. Primerno pa je od približno 2. let dalje.

Naša punca je za starost 2 leti + 9 m. res velika ( hlače nosi št. 104-110 ), zato smo pred enim mesecem začeli uporabljati jahač z naslonjalom in posebnimi zankami, skozi katere se spelje varnostni pas, in sicer MAXI-COSI RODI XP. Ker v avtu zelo rada zaspi, nam je bilo bistveno, da se lahko naredi v tri različno ležeče položaje, saj imajo ponavadi ti sedeži ful pokončno naslonjalo. Poleg tega se s posebnim nastavkom pritrdi na sedež v avtu, tako da ne pada vedno dol, ko vzameš otroka ven in na straneh se ga lahko poširi ali zoža, kar je še posebej pripravno v tem času puhovk, saj otroka nikoli ne utesnjuje. Najcenejši v LUTZU ali KIKI v Celovcu – 140 eur z davkom. V Toysu ga še niso imeli, ker je nov model. ZELOOO ZADOVOLJNI !!!
LP, Majska

New Report

Close