kda ste izvedeli?
Pozorno si preberite na odpustnici ali izvidu ali nimate v latinici že napisano kaj je z vašim otrokom.ČEželite še kaj več se slišima po dvajseti uri.Ne vem točno kdaj sem izvedel da ima CP,vendar vem da zelo pozno. Bom pa pogledal v izvide kdaj.Imel sem pa enak primer kot je vaš,samo ,da so mi v Ljubljani govorili,da vsak otrok shodi in da bo moja hčerka tudi.Sedaj je stara 9 let in ima 9 let. LP
Pozdravljena,
mi smo za diagnozo zvedeli pri starosti enega leta.Pa še takrat so bila različna mnenja : v Ljubljani so bili prepričani,da je povišan tonus posledica nedonošenosti (rodila sem v 31.tednu v Ljubljani ),
medtem,ko so v Mariboru bili prepričani,da ima otrok CP.
Na žalost so imeli prav zdravniki v Mariboru.
UZ možganov ni pokazal namreč nobenih krvavitev.
Toliko z moje strani…
Pozdrav iz Maribora
Pozdrav!
Niko se je rodil veliko prezgodaj – v 28. tednu nosečnosti.
Diagnoza je bila postavljena šele, ko je bil star 13 mesecev. Pravijo, da prej diagnoze ne postavljajo. Sedaj ima Niko 4 leta. Je motorično prizadet in zato tudi mentalno.
Če si želiš pogovor, mi piši. Piši mi tudi, če si želiš pogovora po telefonu. Sem iz Kopra.
Hejdi
Sedaj hodi v tretji razred devetletke,vendar se počasi pojavljao razlike od ostalih učencev.( v učenju)Predvsem pri matematiki,ker je bolj počasna.Še vedno hodiva na terapije(jezdenje,kopanje,fizioterapija),vendar se še vedno sama ne pobere,če pade.Še vedno rabi bilokakšno oporo,da se pobere z tal.Prav tako ni samostojna na odprtem prostoru,mora biti vedno nekdo zraven,ali na dvorišču ograja(škarpa),da ima občutek sigurnosti.Čeprav zdravniki razlagajo drugače,je v praksi drugače.Še naprej živim v utopiji,da bo bolje,čeprav vem,da ne bo nikoli normalno hodila.
Kolikor mi je znano so mi diagnozo postavili pozno takrat so bili drugi časi. Shodila sem pri 4 letih no tako da hodim res pa je da moja hoja ni idealna.
Vem da sedaj diagnoze postavljajo zgodaj ali pozno odvisno od pripravljenosti staršev. Ponavadi so starši vodeni z otrokom v RA fizioterapiji in drugih ustanovah katere skrbijo za uspešen razvoj otroka v kolikor pričnejo opažati razlike pričnejo počasi pripravljati starše tako da bi sami prišli do spoznanja da nekaj ni ok. Da potem sama postavitev diagnoze ne bi bila pravi šok. Dosti krat starši namig na diagnozo slišijo v kakih šolah za starše katere izvajajo invalidske organizacije. Ponavadi skozi teme in diskusije tudi sami pridejo do težkega spoznanja. Sama imam tudi CP ampak pri svojih letih poskušam funkcjonirati kar se da normalno.
Kljub vsemu je invalidnost še vedno tuja vsem.
lp nandi
Pozdravljeni,jaz pa mislim,da je bolje,da starši izvejo čimprej,da ima otrokCP,kot pa,da živijo v negotovosti.Bolje je tudi za otroka.ker potem lahko že v zgodnji fazi pripravljaš,da drugi center (možganski)pripraviš,da nadomesti poškodovanega.Vsaj delno.Če izveš prej,je res šok,vendar se pozneje boriš za otroka(njegovo rehabilitacijo)bolj,kot za zdravega otroka.Glede informiranosti pa se ve,da nič ne pride na dom,ampak se je treba malo potruditi,pa je.
Rodil sem se po zastoju poroda, brez srčne akcije, z visokim vakumom. Diagnozo CP sem dobil takrat, ko so jo zdravniki uspeli dopovedati mamici. Shodil sem pri 18 mesecih, voden sem bil v razvojni ambulanti. FTH je bila del mojega življenja. Redno sem izvajal vse vaje vsaj 2x dnevno. V 3 razredu sem začel vaditi judo. Saj bi kaj drugega, ampak sem bil hipoton, počasen,ob izgubi ravnotežja sem padal kot klada, vrstili so se zvini sklepov…. FTH v razvojni ambulanti sem bil sit ( niso bili slabi, samo naveličal sem se biti bolan) Ortoped je predlagal judo. Plavanja ni bilo.
Danes sem uspešen dijak in kar uspešen športnik ( običajno v zgornji polovici nastopajočih). Hipotonijo sem uspešno korigiral z dvigom mišične mase, počasnost refleksov pa z uporabo boljše tehnike.
Bistvena pri CP je redna vadba,vadba in še enkrat vadba.
Starši ne obupujte, moja mama ni nikoli. Vedno je verjela in verjame vame.