KD MISLINJE ČAS ZA NAPAD
ikaR napisal:
> Me pa še nekaj zanima ali to pomeni tudi prepoved nerodovniških mladičev > in ali jih potem kdorkoli kontrolira.
Ne in v tem je problem raznih “cistokrvnih brez rodovnika” legel. Ker jih imajo po vecini psi, ki vzrejnega iz takega ali drugacnega razloga ne dobijo.
Ali ima potemtakem smisel prijavljati, in zamenjati eno rodovniško leglo z dvema nerodovniškima, evo sploh se več ne čudim, da je tako kot je, polno nerodovniških, ki jih parijo med seboj ne da bi vedeli, kako daleč seže njihovo sorodstvo in , da se tako težko dobi mladiča za katerega vsaj približno veš iz katerih vej izhaja.
Me pa zanima tale Maslinja in očitno je vpletena še klinika, res upam, da se bo javil, kdo ki je psa kupil pri temu gospodu v kakšni štali ali seniku, upam, da se jih čim več javi in javno spregovori o svoji izkušnji in če se res ukvarja z preprodajo se ga dejansko mora ustaviti.
Pa saj so že spregovorili. Tudi na sosednjem forumu se je pred kratkim javila punca, od katere psiček je visel na nitki za življenje zaradi parve. Na žalost je poginil. Kupljen pri KD Mislinja.
To sem povedala tudi takrat, ko ste določeni v luft skakali, ker smo bili in smo še (določeni) proti nerodovniškim leglom in nakupom psa pri nepreverjenem vzreditelju. Upam, da je problem(atika) zdaj bolj vidna.
Ja to so šteparji in bodo obstajali vse dokler bo folku važno samo to, da dajo čimmanj denarja za “pasemskega psa”. Žalostno a resnično.
In dvomim, da takšni ljudje sploh vedo, kako zgleda rodovnik in znajo preveriti, ali je ponarejen ali ne. Pa tudi ali znajo pogledati tetovirno številko in videti, ali rodovnik (če je že pravi) res pripada določenemu psu.
Da bo pes čipiran ob odhodu iz legla je pa spet nateg, ker se psa čipira ob cepljenju proti steklini, ki je najprej pri 3 mesecih (močno pa dvomim, da bodo šteparji toliko časa obdržali mladičke, ker le stanejo).
Tole s čipiranjem pa zgleda, da je najnovejša fora – sem izvedela od nekoga, da se mu je pri iskanju mladiča neke pasme eden od takih “vzrediteljev” hvalil, da pes sicer nima rodovnika, je pa čistokrven in bo odšel iz legla čipiran, kar je kao dokaz za čistokrvnost. Velja opozoriti, da so to bučnice, ker mora biti pri nas vsak rodovniški mladič tetoviran in je samo to dokaz o njegovi “čistokrvnosti”, čip je v bistvu evidenca o cepljenju. Skratka, pozor, šteparji gredo v korak s časom in si izmišljajo vedno nove fore, kako osmoliti naivne ljudi.
Lp, Breda
Evo podoben primer izpred meseca dni. Nekje pri Velenju kupljen mali špic za 400 € z rodovnikom. Po nekaj dneh poginil, obdukcija pokazala parvo. Ponarejen rodovnik. Prijava na policijo. Ko so kontaktirali “prodajalko”, jih ta ni več hotela poznati. Zelo neprijetni občutki, saj je zadaj čutiti organizirano delovanje.