KD MISLINJE ČAS ZA NAPAD
Mislim, da je čas, da se uprašamo kaj pomeni Veterinarska klinika Slovenj Gradec?
Dovoljujejo oziroma podperajo preprodajo psov.
Nihče mi ne bo trdil, da če za preprodajo vejo lokalni veterinarji
in psov ne cepijo kako jih lahko oni.
Naprošam vas vse kdor karkoli ve o Klemnu Odarju ter ostali kompaniji naj javi.
Čas je da se ga ustavi. Ne bo ga ne država, ker če bi ga hotela bi ga že, ne društva ne nihče.
Ustavili ga bomo mi, ki gledamo v naše trpeče živali, ki se bojujejo za lastno preživetje, priklopljeni na infuzije ter strah veterinarjev če jim ga bo uspelo rešiti.
Pomagajte, ker je čas.
LAhko kaj več napišeš o tej veterinarski kliniki in temu omenjenmu Odarju.
Kaj je tukaj glavni problem?
Primož
Sicer ne poznam osebno tega omenjenega gospoda in ga v živo nisem nikoli videla, ampak takrat ko smo kupovali našo psičko in smo hodili na oglede legel, sem ga kontaktirala, ker je oglaševal neko leglo pasme, katero smo iskali v našem primeru je bil samo posrednik in mi je dal telefonsko vzreditelja z katerim sem se pozneje dogovorila za ogled legla. V leglu je bilo 5 mladičkov starih dobre 3 tedne, videli smo njihovo mamo in moram reči, da se je z leglom lepo ravnalo vsaj v našem primeru.
Gospa mi je povedala, da pač oglašuje on, ker so se v njihovem klubu tako dogovorili, Sicer te psičke nismo potem vzeli, ker ni imela rodovnika(njena mama ga namreč ima in sem ga videla) in smo se odločili za drugo z rodovnikom, saj je bila cena samo nekoliko višja.
Sedalje pa preberem o neki preprodaji in me res zanima na podlagi česa ste ugotovili, da gre za preprodajo.
Če gre za pravo vzrejo, potem bi vsi mladički imeli rodovnik. Tako da tu nekaj močno smrdi. Verjetno so ali prodajali mešance kot pasemske pse (lahko so kot rodovnik pokazali tudi rodovnik kakšnega drugega psa) ali pa gre za “štepanje” mladičev brez rodovnika in lahko tudi preprodajo.
Sicer pa KD Mislinja (kot kinološko društvo) ne obstaja, ampak so si tako ime nadeli preprodajalci, da s tem zavajajo naivne kupce, da pri njih (ker so kao kinološko društvo) kupujejo mlaidče.
sem preverila rodovnik mame in je bil pravi, mladiči pa so sesali pri psički, mladiči niso dobili rodovnika, ker je bilo to drugo leglo v koledarskem letu, kar zame ni ravno sprejemljivo. Možnost bi imela namreč spoznati tudi očeta, pa meni oče ravno ne sede, ker tu res nikoli ne veš ali je pravi.
ne vem, sicer ne poznam razmer in ne bom trdila kar nekaj tja v tri dni, se je pa meni zdelo, da je res samo posrednik, verjetno pa ve tisti veliko več, ki je sprožil tole temo in me res zanima, zakaj na podlagi česa itd…… že zato, da ne bom napotila nikogar k njemu, če je kaj sumljivega, res me zanimajo argumenti tisti pravi.
ikaR, samo tole: psička sme imeti samo eno (rodovniško) leglo v koledarskem letu. Če je šlo za drugo leglo, sta samo dve možnosti – ali se je zgodil ups s “sosedovim Murijem” (kar se sicer tudi vzreditelju lahko zgodi, ni pa prav običajno, da vzreditelj ne bi znal paziti na psičko, če to zmore še vsak laik). V primeru resničnega upsa bi vsak odgovoren vzreditelj oddajal mešančke (in ne prodajal “čistokrvne pse brez rodovnika”). Če ne gre za ups, gre pa za štepanje – eno leglo je rodovniško, naslednje v istem koledarskem letu pa seveda ne more biti, ampak dejmo parit, da bo kej zaslužka s psi. Skratka – čim dalj stran od takega “vzreditelja”. Tudi če sta pes in psica še tako nadvse imenitna in rodovniška, mladiči iz legla izčrpane psice (in že eno leglo je za psičko hud napor!) zagotovo nimajo prav imenitnega štarta v življenje.
Sama sicer nisem imela nikoli opravka s preprodajalci (ker pač nisem nikoli pri kakem kupovala psa), se mi pa zdi, da tvoja zgodba samo potrjuje, da pri tej zadevi nekaj hudo smrdi.
Lp, Breda
gre za enega vecjih slovenskih preprodajalcev psov (ne vem, morda se ukvarja tudi s preprodajo ostalih zivali). Psi, ki jih preprodaja, so po vecini pripeljani s t.i. pasjih farm v tujini, katerih glavni biznis je dobesedno delanje mladicev. Psi na takih farmah ziviotarijo v obupnih razmerah, psice kotijo kolikorkrat le lahko, zivali so brez najnujnejse veterinarske (in druge) oskrbe … Vec o tej problematiki najdes, ce v kaksnega od spletnih brskalnikov vpises puppy mill.
Skratka, psi s takih farm (btw, obstajajo tudi farme mack, plazilcev, pticev, … ki funkcionirajo na podoben nacin) so potem v vecjem stevilu pripeljani v Slo (iz legel so odvzeti mnogo prezgodaj), ze na poti jih verjetno precej pogine. Psi tudi tukaj niso veterinarsko oskrbljeni, poskrblejno ni niti za tako osnovne stvari kot je razglistenje mladicev in v vecini primerov tudi cepljenje ne.
Ti psi se nato prodajajo kot rodovniski psi (vecina njih ima ponarejene rodovnike, nekateri so pravi, ampak to dosti vloge ne igra, saj njihovi vzreditelji niso vredni niti v-ja iz te besede), vecina jih je bolnih, to da so vizuelno in karaktreno dalec od pasem za katere jih prodajajo, mi menda ni potrebno govoriti. Isti psi se prodajajo z rodovnikom ali brez (na zeljo kupca) – kar je seveda totalni nateg, ker pes ima ali pa nima rodovnik. Psi tudi tukaj zivotarijo v raznih hlevih, garazah, … brez vet. oskrbe, tudi za ostalo oskrbo je poskrbljeno minimalno.
Zaso nasi zakoni s podrocja varstva zivali popolnoma v k***u (ni druge besede). Zadostuje ze, da ima pes vodo, nekaj hrane in streho nad glavo … Ti preprodajalci imajo zal tudi urejene vse papirje (vecina zdravstvenih potrdil je verjetno kupljenih/ponarejenih/…). Lokalni veterinarji pri tem kaj dosti ne morejo, lahko le veckrat klicejo inspektorje, da preverijo stanje (njihovega dela ne bom komentirala), lahko poskrbijo za pse, ki so jim pripeljani – ali na zdravljenje ali na pregled.
Vec o tej problematiki smo ze pisali, pobrskajte po starih temah – pod KD mislinja, preprodajalci, puppy mills, Matosa, Zoo Ara …
m.
ja vem, da po pravilniku KZS psička lahko koti samo enkrat v koledarskem letu in se z drugo brejostjo in kotitvijo muči psičko, ampak ne boš verjela, mi smo našo iskali skoraj leto dni, med tem sem videla nevem koliko legel druge kotitve, čeprav ne morem trditi, da so bile razmere slabe za psičko in mladičke, za večino je bilo res lepo poskrbljeno in so za njih lastniki lepo skrbeli in večina njih bi pse pred odajo veterinarsko pregledala opravila prva cepljenja in obvezno razglistetev, dobili bi čipiranega psa z potnim listom. Vedno me je motilo to drugo leglo in rodovnik, pa zame niti ni nevemkako pomemben, saj se ne mislimo ukvarjati z vzrejo in psička bo odšla na steralizacijo takoj ko bo dovolj stara, ker ne mislim imeti polulanih vogalov hiše in okolice, pa še ostalih problemov, ki jih prinaša gonitev.
Uglavnem mislim povedati, da me je ta gospod napotil k vzreditelju, ki se ni po ničemer razlikoval od tistih, ki sem jih našla sama in jim druga kotitev ni bila tuja ob istih starših iz prvega legla, kjer pa so vsi dobili rodovnik.
Res me žalosti, da se to dogaja, zato smo se tudi odločili, da vzamemo psičko z rodovnikom in vsaj vemo od kje ji dejanske korenine in to za pičlih 30.000 sit dražjo ceno mladiča, naj še dodam da smo rodovnik prej preverili, ker se mi je že zgodilo, da očeta niso našli.
Upam, da se v tole temo vključi kdo, ki je pri njih kupil psa in pove iz prve roke, kako je ta nakup izgledal in kje so se nahajali mladiči, morda sem imela jaz samo srečo in sem mladiče lahko videla v leglu.
lp. ika
Pogojni vzrejni pregled pomeni, da ima psička lahko 1 rodovniško leglo in potem je potrebno pripeljati vsaj 3 mladiče, stare vsaj 9 mesecev na vzrejni pregled za telesno oceno.
In če se določene hibe pojavijo tudi pri mladičih, psica dobi vzrejno prepoved.
Ta vzrejni pregled ne velja za 2 leti, ampak samo za 1 leglo.
Iz tega sklepam, da je psica imela 1 rodovniško leglo, nato pa zaradi dokazanih dedno pogojenih napak vzrejno prepoved. ¨Se pravi gre za šteparja z vzrejno prepovedjo!
Velikokrat rečejo da je druga kotitev, v resnici pa nimajo vzrejnega dovoljenja.
V primeru, da je vzrejno dovoljenje in druga kotitev, je potrebno prijaviti in sledi prepoved vzreje!
Čipiran pes s potnim listom-potni list se dobi pri 1. cepljenju, čip pa je brezplačen ob cepljenju stekline!
Predvidevam, da si šla k Matoši in ne v Mislinjo?
seveda je šlo za šteparja, saj je psička imela drugo leglo v koledarskem letu, žal ni to prepovedano. Na vzrejnem dovoljenju je pa res pisalo da velja 2 leti in je pogojno ocenjena, za kar pa ne vem kaj ravno pomeni, torej bo psička letos spet lahko imela mladičke takoj spomladi, če ni že breja in to verjetno rodovniško leglo. Bom pa zahec preverila, saj imam še vedno shranjen kontakt.