Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Kazenska odgovornost na dvoriscu?

Kazenska odgovornost na dvoriscu?

Ze veckrat sem slisala, da je lastnik kazensko odgovoren, ce pes komu kaj stori (tudi ce ga samo prevrze in si npr. “zrtev” zvije glezenj). To velja baje tudi, ce je pes na ograjenem dvoriscu s postavljeno oznako, da je pes na dvoriscu. Je to res?

Imel sem primer, ko je moj pes ugriznil človeka, ker je šel v njegov ograjen prostor. Moral sem ga vodit na vererinarsko (stroške tega bi lahko iztožil od tistega, ki je kriv, da je do tega prišlo). Tisti, ki ga je pes ugriznil, pa je zvedel, da lahko koristi z zavarovalne police od hiše. Le te nisem hotel dat, saj je prostor ograjen, vidno označen, z mitraljezom pa ne morem čuvat, da kdo nebi vstopil. On bi moral v tožbo, pa so mu pravočasno razložili, da ne bo uspel, saj imam vse zakonsko urejeno.
Drugace pa smo lastniki psa za vsako dejanje psa odgovorni.

Lp

Poznam primer, ko je lastnik placal odskodnino, ker je njegov pes ugriznil cloveka na domacem ograjenem in oznacenem dvoriscu. Morda je vse odvisno od odvetnikov. Zelo povrsno so mi povedali, da se pes tretira kot “orozje” in da ce bi se npr. nekdo ustrelil s tvojo pistolo, bi bil tudi ti kriv, ker ne smes puscati pistole brez nadzora ali nekaj takega (moral bi jo imeti shranjeno tako, da ni dostopna drugim..omara mora biti zaklenjena ni dovolj napis:pozor orozje).

Morda bi morali zares imeti zavarovane pse za take primere. Ve kdo kaj o visini zavarovalnih premij? Ze tako je dovolj hudo, da se moram dreti na pubertetnike, ki mi v psico za ograjo mecejo kamenje. Naj se kateri hoce delat heroja…niti pomisliti nocem na to. Zato pa trdim, da je bolje, da je pes “ovcka”, cesar pa seveda nikoli ne mores 100% vedeti. Se ena stvar, ki me moti…lastniki, ki trdijo, da “moj pa res ne bo nic naredil”.

lp
Alenka

Kar se tiče orožja, mora biti nedostopno mladoletnim osebam. Drugače veš, da še banke oropajo, pa ne bo nekdo, ki bo hotel prišel pri enem posamezniku, do njegove lastnine.
Res pa je v takih primerih veliko važno od odvetnika. Če pa imaš vse označeno, se nimaš kaj bati. Mladoletne osebe (ki še ne znajo brati_ ne vem do katerega leta) tako morajo starši spremljat, drugi pa naj preberejo.

Tistemu, ki bi pa metal kamenje v mojega psa, bi pa jaz lastoročno polomil roke, da nebi bil pes kaj kriv. On pa bi vražje premislil, predno bi kaj podobnega storil.

Jaz sem vsakemu povedal, da moj pes ne bo nič naredill dokler je med njima dvo meterska ograja in zaprta vrata. Če pa greš k njemu, mi je glih vseeno kaj bo naredil. Le v tem primeru, predno on sproži kakšen postopek, ga moram jaz, če za nič drugega za motenje posesti.

LP

Kar takoj se moram oglasiti na tale znani “moj pa res ne bo nic naredil”, saj to tudi mene zelo zelo moti in se mi pogosto dogaja. Lastniki imajo včasih psa na sprehodu brez povodca ali pa je le-ta 20-metrski in potem psa ne morejo kontrolirat. Sicer se psov ne bojim, mi je pa sila neprijetno, če se zverina zaleti vame, četudi iz čiste prijaznosti in me vso poslini do pasu (ali pa celo skoči name). Sledi seveda zgornje pojasnilo lastnika, ki po možnosti še doda: “saj se samo igra.” Jaz naj grem pa taka poslinjena v službo (ali kam drugam – ker se nimam časa preobleči)???

Jaz zelo dibro poznam mojo psičko labradorko in vem da ne bi nikomur nič naredila ničesar. Pa ja vem kakšne narave je moj pes in zdaj bo 11 let stara in nobenemu ni noč naredila !!!!!!!

Ko sem bila majhna smo imeli kodra, ki ni “nikomur nic naredil”. Na stara leta je bil slep, verjetno ga je tudi marsikaj bolelo. Sama sem bila otrok-trapasta pac-med igro sem bila pregroba- in me je prav posteno ugruznil. Moj srckan pudlcek, ki nikomur nic ne naredi.

Meni se zdi to absurdno – sem že slišala o primeru, ko je vlomilec tožil lastnika za psihične travme, ker ga pes ni spustil ven iz hiše – HALO!!!! Če bi jaz imela kaj zraven, ko se piše zakonodaja, bi bilo napisano, da nima nihče nič za počet na dvorišču ali v hiši nekoga drugega. Če pa je tam in ga pri tem poškoduje pes, ki brani ozemlje, je pa to njegov problem.
Povsem druga zgodba pa so seveda psi na javnih površinah. Tam pa se strinjam, da morajo biti vsi psi pod nadzorom in ne smejo ovirati ostalih.

To so znani nesmisli – ce recimo zalotis vlomilca v svoji spalnici, on je neoborozen, ti pa vzames porajkelj – je to ‘prekoracena samoobramba’, ker si ti bolje oborozen kot vlomilec in te lahko tozi.
Svasta.

S psi je pa takole : ne psi, ne avtomobili, ne pistole in ne sekire same po sebi niso nevarne.
Samo kadar imajo neodgovornega lastnika.

Kot recimo avtu ‘ne dovolim’ da se zaletava v druge avtomobile, tako tudi moj pes ne skace po ljudeh, ne laja, ne teka po otroskem igriscu in podobno…..

To je samo še eden od mnohgih nesmislov, ki vladajo v
naši podalpski deželici. Sicer pa kaj se pa čudimo, saj
so pri nas napr. dolžniki bolj zaščiteni od upnikov, zakaj
pa ne bi bili še lopovi, bolj kot oškodovanci.

Ko se bodo take in podobne stvari spremenile (vsaj malo!),
bomo zapisali s ČRNO kredo v dimnik!

Mene je v sredo pred našim Merkatorjem napadel “ljubek” črn pudeljček, ki je čakal svojega lastnika. Le svojim refleksom se lahko zahvalim, da je bil na koncu poškodovan pes in ne jaz. Zanima me kaj bi bilo, če bi namesto mene prišel iz trgovine kakšen majhen otrok? Tudi če bi bil v spremstvu starše ali p starih staršev, bi ga pes pogrizel preden bi kdo lahko reagiral. Mislim da so lastniki psov preveč lahkomiselni.

p.s. še zdaj me boli noga, tako sem ga brcnil v gobec.

Imam 6 let starega Šarplaninca,zelo nevaren pes.Je zelo hladnokrven drugače,saj nikoli v življenju še ni zalajal,res.Ampak nekega dne,je sosedov Rottweiler izzival mojega Bruna,on se sploh ni zmenil za to.Ampak ker je rotweiler videl da ga moj Bruno ignorira je priletel v naše dvorišče in Bruno ga je napadel,nažalost je nekaj minut za tem sosedov rotweiler na poti k veterinarju umrl.Sosed je vložil tožbo proti nam,ki pa se še vedno vleče na sodišče.Pa sploh nisem kriv pizda!!!!!!

LP,Pavle

New Report

Close