Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Kazanje s prstom – 15 mesecna deklica ne kaze s prstom

Kazanje s prstom – 15 mesecna deklica ne kaze s prstom

žena in jaz zaskrbljeni glede najine 15 mesečne hčerkice (rojena 1 mesec prezgodaj). Problem je v tem, da najina hčerkica ne kaže s prstom nikoli na predmete, ki jih želi, ali na živali, ki jih vidi in podobno. Vsepovsod piše, da je to prvi znak avtizma in da moramo biti pozorni. Nekih drugih vedenjskih problemov nima, razen mahanje z roko – to počne zelo redko in na veliko insistiranje moje žene in mene. Govor tudi ni veliko razvit, skupaj nekje par besed, ki jih pozna in jih uporabi smiselno, drugace pa neprestano govori (v svojem jeziku) in pri govorjenju gleda sogovornika v oči in dela geste z rokami.

Na spremembe se odziva ok, oziroma ni nič nenavadnega če jo postavimo v novo okolje se temu okolju prilagodi. V igralnicah se igra normalno in če so drugi otroci zraven je rada z njimi oziroma daje vtis, da bi se rada z njimi družila.

Kot rečeno, očesni kontakt je OK večinoma, oziroma ko ji govorimo nas gleda v oči, vrača nasmeh; nasmeh vrne z nasmehom, smeh pa s smehom.

Tudi preproste ukaze izvaja, kot npr: prinesi mamici plenico (odide v drugo sobo in prinese ali eno plenico ali celotno pakiranje), prinesi čeveljčke (gre v hodnik in prinese čeveljčke – včasih svoje, včasih naše), nahrani dojenčka,… itd.. ampak te ukaze ne izpolni vedno.

Ko se igra in jo pokličemo po imenu se obrne in nas pogleda in se nasmehne. Včasih se pa zgodi, da šele po nekajkratnem klicanju registrira da jo kličemo, oziroma jo slišimo, da nekaj reče, ampak se ne obrne, kot da želi povedati: ne motita me.

Igrače uporablja smiselno, dojenčka postavlja v voziček in ga pelje, ko najde kos papirja takoj išče svinčnik in nekaj “piše” in obratno.

Zdi se nama tudi, da malce preveč gleda tv, oziroma risanke, če ji to pustimo, ni pa jezna recimo ko ji ugasnemo risanke. Prav tako je narava mojega dela, da delam za računalnikom in od doma in ona se rada vsede meni v naročje in gleda kaj jaz počnem.

Nimamo ravno velik krog prijateljev, ki imajo otroke, tako da se ne more socializirati z drugimi otroki, ampak ko pridejo novi ljudje, oziroma k nam na obisk je ona čisto normalna in sproščena.

Želim samo še poudariti, da ko ji rečemo daj 5 vedno da “petko” in pokaže na nos, usta, oko, itd… (na moj ali ženin, nikakor pa ne svoj). Oponaša to kar ji je zanimivo in čemur se lahko smeji. In pa še ena stvar, ko želi nekaj, vzame mene ali ženo za roko ter naju odpelje do tega kar si želi, da ji to dava. Kjer koli smo, vedno opazuje okolico in se ji v očeh vidi, da jo zanima, da želi sama iti do tega.

Skratka, ne vem, ali sva midva paranoična, ampak ravno zaradi tega kazanja s prstom, mahanja ter občasne odsotnosti (ko dela nekaj, kjer bi je lahko zmotili oziroma ne bi rada to prenehala delati, ali pri gledanju risank) ko jo pokličemo, bi rada, da ne razbijava svoje glave in da uživava brezskrbno z najino hčerkico.

(Kljub temu, da je prezgodaj rojena, je dobila ocene 9, 9, 10 pri rojstvu, bila je redno cepljena in nismo hodili na dodatne preglede, razen rednih. Plaziti se je začela pri 7 mesecih, shodila samostojno je pri 10. mesecih)

Je za zgoraj napisano potreben pregled, oziroma kaj vi priporočate?

Če pogledamo razvoj deklice v celoti, ne bi mogli reči, da kaj izstopa v negativni smeri. Vse, kar je potrebno in kar ocenjujemo kot negativne znake za avtizem, deklica opravi, le kazanje s prstom res ne:=) Zelo pomembna vprašanja so: ali se ozre, ko jo pokličete po imenu, ali se igra stereotipne igre (pa se ne, ker pišete, da se igra karkoli), ali pomaha z roko v pozdrav tudi tujim ljudem, ali ioma očesni kontakt, ali naredi karkoli smešnega, če ve, da vas bo to nasmejali. Zelo pomemben je govorni razvoj, v tej starosti običajno imajo otroci nekaj specifičnih besed (3, 4 ali več), ne povezujejo pa še dveh besed (vsaj povprečno ne). Otroka ocenjujemo po celotnem vtisu.
Deklica bo vabeljan na preventivni pregled v starosti 18 mesecev in takrat bo pediater ocenil gibalni, govorni, osebnostni in intelektualni razvoj.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close