Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil KAVA: uživanje v večjih količinah vs. zelena kava

KAVA: uživanje v večjih količinah vs. zelena kava

pozdravljeni.

mene zanima kako je z uživanjem kave v večjih kličinah, kot je to običajno za povprečnega človeka na dan. pijem je, zadnjih par mesecev, recimo, 5-6-7 skodelic kave na dan pri čemer je žlička kave malo bolj obilna kot s tem, da je v navadi pri nas 1-2-3 na dan. pijem praženo, črno kavo.

vprašal bi tudi kako je z stranskmi učinki na telo ob uživanju večje količine kave, recimo tudi na daljši rok. ter kako je pri tem z obrabo ledvic in jeter.

prosil bi tudi, če kaj veste okoli tega, da poveste kaj si mislite oziroma če strokovno ovrednotite razmišljanje, ki se ga držim:
če je le možno se držim naravnega razmišljanja – če je kava tukaj že dolgo, kako so jo uživali naši predniki? no, zato raje pijem kavo z ne-vrelo vodo narejeno. toliko, da je malo vroča. kava tako narejena ima drugačen okus in je bolj močna in tudi pene je več na površju. ravno tako se naredi ekstrakt. – znate kaj povedat okoli tega? še najraje bi pil nepraženo kavo. zeleno kavo. mogoče tako narejeno, kot se dela, npr. bezeg. torej, da bi pustil čez noč, da se naredi; iz zelenih semen. lahko kaj komentirate?

prebral sem na internetu, da je kava zelo zdravilna a da ima ob večjem uživanju lahko tudi čudne stranske učinke. no, če se ne motim jih jaz še nisem dobil. pritisk in pulz sta pa tudi normalna. oziroma sta enaka kot sem ju imel že prej. drugače sem malo bolj močne postave in imam več kilogramov kot bi jih recimo smel imeti. vendar z srcem ne čutim nobenih težav. – lahko tudi to zadnje glede srca kaj komentirate, prosim.

hvala na odgovoru in lep pozdrav!

Alen T.

Zavedati se moramo, da ne glede na to koliko časa že pijemo kavo le ta spada med poživila, saj vsebuje kofein.
Velike količine kave lahko povzročajo razburjenost, dvig pritiska, hitrejši srčni utrip. Lahko se pojavijo tudi težave z želodcem, tako zaradi sestavin kot zaradi drobcev ki se “nalagajo” v gubah in ga tako dražijo.
Vroča voda poveča ekstrakcijo snovi iz kave, zato je morda vaše razmišljanje, da je kava pripravljena z manj vročo vodo manj škodljiva tudi na mestu.
Veliko “strupov” se izloča preko ledvic, zato so seveda ta ob večji količini le teh tudi bolj obremenjena. Kava vsebuje tudi določena olja in če ste malo bolj občutljivi lahko to zaznate tudi na svoji koži.
Poskusite del kave nadomestiti morda z zelenim čajem ali pa naj bodo ti odmerki kave majhni (mislim na velikost skodelic), kajti kot razumem ste velik ljubitelj kave in bi se ji težko odrekli.
S praženjem kave se pridobiva posebna aroma toda kot omenjeno kava vsebuje olja in obdelava le teh na visokih temperaturah lahko povrzoči nastanek škodljivih snovi.
ni potrebno da bi se kavi popolnoma odrekli a imejte kontrolo in poskusite zmanjševati količino. Tudi pitje kave je navada in predvsem ritual, zato je včasih lažje, če želite spremembo, da si omislite še kakšen drug ritual.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

res, hvala na odgovoru.
vsekakor se strinjam da se ob termični obdelavi z previsoko segreto vodo najbrž tudi sestavni elementi kave razgradijo. najbrž tudi že ob praženju. ter da lahko nastanejo tudi strupene snovi. kot nekaj v smislu prežganega olja za peko in cvrtje.

tudi mi je logično, da se naj bi pila, če že, grobo mleta kava. zrnca so breme za želodec. ali vsaj, iz tega vidika gledano, barska kava, ki je filtrirana. barska voda tudi ni tako vroča, če se ne motim, kot jo doma skuhamo na vrelišče.

kolegica, ki je študirala medicino, je rekla, da na dolgi rok lahko pričakujem okvaro ledvic, če ne bi prenehal. ker močno obremenjuje le-te. no, niso ljudje po župi priplaval, da zastonj pijejo vodo ob skodelici kave. ni vse tako črno kot se zdi. hehe.

bom probal zmanjšati količino kave. začel sem jo piti iz najstniške konkurence. potem se mi je življenje malo obrnilo na dolgčas. pa sem začel uživat kavo kot doping. za poživitev. dokaj razumljivo. potem sem se pa navadil na kavo in se je poživljajoč učinek izgubil. nato sem vstrajal z pitjem kave ter rahlo povečal količino. no, sedaj pa, mislim, da sem postal odvisen. pravijo, kot sem prebral na internetu, da imaš lahko glavobole, če si odvisnik od kave. včasih me res glava iz neznanega razloga boli. no, čeprav, če sem se od kajenja odvadil, se bom pa še od tega. če bo potreba, seveda.

čeprav, ne vem, kava mi je tako, nekam, skrivnostna. dobro, pustimo da je tako kot je pri meni. ampak glede same kave. bral sem da je zelo, ampak kar konkretno zdravilna. da so delali raziskave in so bili močno pozitivno presenečeni. ter dostikrat, ko sem imel dietni dan, ko že samo po sebi sem se bolje počutil, ker sem pretežak zaradi debelosti, sem kar čutil da moram spiti kavo. res. kot nek glas, ki ti pravi: spij kavo, in lažje boš prenesel lakoto in lažje boš shujšal. recimo, ko imam dietni dan, sem tak, da se rahlo tresem od lakote. če takrat spijem kavo, mi da moči in enerije. … no, kasneje se je izkazalo, da so ljudje ugotovili, da je kava za hujšanje dobra. sploh zelena.

bi bilo pa na mestu vpršanje, kako je z razvajenostjo telesa ob tem. isto kot direkt v žilo cukr, če se tko prostaško izrazim. no, saj razumete. telo dela sladkor, če mu ga pa ti daješ, pa ni potrebe do delanju. najbrž tudi tle ljuje vedo, tisti ki niso po župi priplavali, da ne delajo zaman genetsko spremenjenega sadja ki ni sladko. samo potem bi se lahko še naprej pogovarjali. kaj pa glede c-vitamina. kako narest, da bi telo to samo delalo. psi to imajo. njihova količina c-vitamina v telesu je kot naših 10 RDA kličin. 600mg. zato so tako zdravi.

ja je ne, precej je hudo na svetu. klor in koloidne kovin. pol pa ne vem kaj pa kako. baje bakterije ne morejo ratat rezistenčne na omenjena zdravila. clo2- in ag+.

malo sem zašel pa preveč napisal. kava, kot sme prebral na internetu je baje dober zdravilc proti nekaj resnim boleznim. kako je s človekom in sposobnostjo zdravljenja z samim telesom je pa stvar mistike in vzhodnjakov. njih bi bilo dobro vprašat. saj 10.000 zdravil je isto kot 1.000 vrst sadja. isti šmorn.

LP

New Report

Close