kava in srce
Pozdravljeni,
je kava res tako zelo slaba za naše telo? Nekje sem zasledila, da je v rangu alkohola, čeprav druga plat pravi, da ej polna antiokidantov.
Nikoli je nisem spila veliko, zadnja leto eno na dan z malo mleka.
Mislila sem, da mi ne povzroča težav. Pred 14 dnevi sem jo odrezala, nobenega glavobola ni bilo, kot poroča veliko ljudi, enostavno sem jo zamenjala za matcho ali čaj.
Nekako sem povezala, da odkar je ne pijem, mi srce ne preskakuje več, prej sem ga namreč včasih kar dobro čutila, predvsem, kosem se umirila zvečer, ko je bilo že dolgo od jutranje kave. Čez dan sem opažala rahle sistole (upam, da sem prav napisala). To so mi potrdili tudi na EKG in UZ srca.
Je bila res morda kriva kava ali je zgolj naključje?
Hvala
Spoštovana
Glavna učinkovina kave je kofein. Kofein je v kavi, čaju, gaziranih pijačah, čokoladi in nekaterih oreščkih. Še preučujejo, ali visok vnos kofeina poveča tveganje za koronarno srčno bolezen. Opravljenih je bilo veliko študij, da bi ugotovili, ali obstaja neposredna povezava med kofeinom, pitjem kave in koronarno srčno boleznijo. Rezultati so nasprotujoči si. To je lahko posledica načina izvajanja študij in motečih prehranskih dejavnikov. Vendar se zdi, da zmerno pitje kave (1–2 skodelici na dan) ni škodljivo. Kava lahko sicer začasno rahlo dvigne krvni pritisk.
“Sistole”, ki jih omenjate so t.i. ekstra sistole. Znano je da so kava, alkohol, cigarete, močni čaji, stres itd. potencialni sprožilci za ekstra sistole zato osebe, ki so dovzetne za to vrsto nerednega bitja srca, ne bi smele uporabljati navedenih pijač v večjih količinah, prav tako se je potrebno izogibati stresnim situacijam. Skratka, zmerno pitke kave nikakor ni posebej škodljivo za srčno žilne bolezni. Posamezniki, ki so navajeni na kofein, lahko doživijo “kofeinsko odtegnitev” 12–24 ur po zadnjem odmerku kofeina. Izgine v 24–48 urah. Najpomembnejši simptom je glavobol. Občutijo lahko tudi tesnobo, utrujenost, zaspanost in depresijo.
LP