Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja katoliška osnovna šola – Osnovna šola Alojzija Šuštarja

katoliška osnovna šola – Osnovna šola Alojzija Šuštarja

Lepo pozdravljeni,

Mene pa zanima, kako ste zadovoljni starši tistih otrok, ki so vpisani na katoliško osnovno šolo.

Hvala že v naprej za vaša mnenja.

Osnovna šola ki jo omenjaš je prva takšna v Sloveniji, zato še ni izkušenih na tem področju, a morda ti kdo pove izkušnje katoliškega vrtca ali katoliške srednje šole…

Jaz sem zelo zadovoljna. Kar pa je bistvo, tudi otrok je zelo zadovoljen. Imam izkušnje s tremi OŠ, pa mi je ta še najbolj domača. Morda zato, ker nas je zaenkrat zelo malo, tako da se vsaj na videz tudi vsi starši med sabo poznamo, pa verjetno tudi zato, ker imamo približno enak nazor….
ja in smo si zato podobni.

LP

Nečak je na Škofijski gimnaziji. Kot učiteljica na javni šoli opažam, da je tam bistveno več poudarka na vzgoji (red, disciplina, spoštovanje itd). Tudi drugače so te šole bolj zahtevne od povprečne gimnazije.
Sem mnenja, da da takšna šola človeku nekaj več, sploh če ste verni, imamo tam čudovita praznovanja, molitve itd.

No, to pa je definitivno res o disciplini. Moja kolegica ima sina na tej šoli in njegov cimer je gojil majhno marihuano na oknu – v domu. V bistvu je ni imel za nič drugega kot za okras. Ko je to vodstvo izvedelo, niso pomagali nobeni pogovori, kazni, rotenje staršev in otroka, da ne bo več kaj takega naredil. enostavno so ga zabrisali s šole sredi šolskega leta. Za take zadeve nimajo nobenega posluha in niti za same otroke. Ker je vpis vsako leto zelo velik, si lahko privoščijo in zabrišejo mulca ven. Če vsakega težavnega otroka vržejo s šole ob najmanjšem prekršku brez možnosti “popravnega izpita”, je enostavno imeti disciplino in red.

Najlažje je izključiti dijaka, ker z njim nimaš več opravka. Kaj pa bi bilo, če bi se tega posluževale vse srednje šole? Misliš, da bi to ugodno vplivalo na mladostnika? Jaz mislim, da bi postal zmeraj hujši.

Najlažje je izključiti dijaka, ker z njim nimaš več opravka. Kaj pa bi bilo, če bi se tega posluževale vse srednje šole? Misliš, da bi to ugodno vplivalo na mladostnika? Jaz mislim, da bi postal zmeraj hujši.[/quote]

Saj to je moja poanta. Škofijska gimnazija si pač lahko privošči kaj takega narediti, samo potem naj se ne hvalijo, kako imajo red in disciplino. Na tak način bi vsaka šola imela red in disciplino.

No, to pa je definitivno res o disciplini. Moja kolegica ima sina na tej šoli in njegov cimer je gojil majhno marihuano na oknu – v domu. V bistvu je ni imel za nič drugega kot za okras. Ko je to vodstvo izvedelo, niso pomagali nobeni pogovori, kazni, rotenje staršev in otroka, da ne bo več kaj takega naredil. enostavno so ga zabrisali s šole sredi šolskega leta. Za take zadeve nimajo nobenega posluha in niti za same otroke. Ker je vpis vsako leto zelo velik, si lahko privoščijo in zabrišejo mulca ven. Če vsakega težavnega otroka vržejo s šole ob najmanjšem prekršku brez možnosti “popravnega izpita”, je enostavno imeti disciplino in red.[/quote]

Ubogi cimr kolegičinega sina…on se uči kako skrbeti za rastlinice, kko kazati ljubzen do vsega, pa ga ruknejo iz šole……zakaj si pa ni raje omislil kaktusa?

Aja, pravila pa so itak za druge, ne pa zanj…

Ker te šole poznam, ne morem reči o njih nič slabega……res pa je, da kdor sprejme pravila obnašanja s figo v žepu, se mu hitro odbije v glavo….

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Sama sem tudi hodila na Škofijsko klasično gimnazijo in je res, da imajo tam red in disciplino. Najbrž se ne pričakuje od dijakov, da bodo na oknu gojili marihuano kar tako, za okras. Malo morgen. Tudi kajenje v vsem območju šole je prepovedano. Če te dobijo s cigareto na dvorišču šole ali dijaškega doma, kako se boš zagovarjal. Če si prekršil pravilo, si bil kaznovan, tako ali drugače. Ponavadi ni nihče letel iz šole, če pa je bil izključen, pa tudi ni bil kar tako, zaradi kakšnega manjšega prekrška. Saj če bi vse šole zahtevale od dijakov določen red in disciplino, potem ne bi na 24ur tedensko poslušali o nasilju dijakov in podobnih zadevah. Tega na škofijski ni bilo pred desetimi leti in verjamem, da tega ni tudi danes. Enostavno je bilo prijetno obiskovati urejeno šolo in biti v razredu s sošolci, ki so vedeli, zakaj hodijo k pouku. Če bi imela možnost, bi svojega otroka takoj vpisala v njihovo osnovno šolo, pa nisem nikakršen verski fanatik.

pororo, kaj veš, mogoče sva bili celo sošolki:)
Čeprav glede na tvoj zapis mislim da ne.
Meni osebno je ta gimnazija povzročila nore travme in lepo prosim, kakšen red in disciplina??? Na zunaj mogoče že, dejansko pa ni bilo ravno tako. In ogromno enega pometanja pod preprogo.
Ja, tudi moj sošolec je gojil marihuano v dijaškem domu. Pa tudi kadil in jo razdeljeval. Pa so si raje vsi zatisnili oči, ker so bii njegovi zeo radodarni do šole.
Tako je bilo pred desetimi leti, ne vem pa kako je sedaj saj nimam in ne želim imeti nobenea stika z ljudmi tam.
Ajda.

Mi imamo tudi šolarčka na OŠ. In povem vam, da mi je zelo žal, da smo se odločili. Čeprav glede na to, da smo se že enkrat prešolali, se zdaj ne bomo več, ker bi bilo za fantka prehudo. Enostavno nimajo nobenega posluha za otroške duše. Otroci ne vedo kdaj so odmori, ker jim je ves čas ponujenih 150 dejavnosti. Govorimo pa o 5,6,7,8 letnikih, ki morajo imeti za moje pojme predvsem dovolj možnosti za prosto igro. Mene grozno moti ta krščanska delavnost in pehanje za tem, da bi bili najboljši… Red je, a zjutraj in ob koncu pouka so se na naši bivši “zarukani” šoli znali pozdravit, si stisnit roko, tukaj pa za kaj takega še niso slišali. Samo – hitro na delo.
Pri nas je še njibolj zadovoljen šolarček in to me tolaži.

Tincaa, a imava midve otroka na isti šoli??? Ker pri nas je ravno obratno!! Kako ne vedo kdaj imajo odmor? Dejstvo je, da če jih tišči lulat, gredo med poukom, dejavnosti pa so organizirane v obliki krožkov po pouku (teh je res mnogo), vendar so starši sami želeli, da ko pridejo po otroka v šolo ima ta vse krožke že za sabo in je popoldanski čas za družino! (tako imajo organizirano tudi glasbeno šolo, plesne urice, balet…)
Da se ne znajo pozdravit, kot praviš, pa res nisem opazila. Vsako jutro in po koncu pouka imam možnost še kakšno rečt z učiteljico oz. učiteljem, otrok pa tudi veselo pozdravi (včasih kar preveč:-) ).

Tebi “me zelo zanima” pa svetujem da prideš ta petek 12.12. ob 17h na informativni dan. Tako boš dobila informacije iz prve roke, pa tudi šolo boš lažje začutila.

LP

O imava otroka na isti šoli, imava! In naš ni edini, ki joka, ker nimajo jasno postavljenega časa za prosti čas, ki ga otroci še kako potrebujejo! Z našo učiteljico je nemogoče govrit, ker je tako hitra in učinkovita, da bo sama sebe enkrat srečala, kaj šele otrokom vsadila mir. Zjutraj je odvisno kdo je v varstvu. Mogoče sem bila do tistih res malo krivična, ker imajo dve svetli izjemi. Popoldne pa je pod kritiko. Moj otrok je precej nazadoval kar se olike tiče! Ko sem o tem govorila z razrednikom in učiteljem varstva (nočem uporabljat spola, ker nočem nikogar javno izpostavit) pa sta rekla, da naj otrok pač sam pride pozdravit, če se nam zdi to že toliko pomembno. Ampak… Govorimo o otroku prve triade!!! Kdo zdaj koga uči?
Krožki? O tem pa ne bi govorila, ker smo razočarani nad spremembami urnika, ki so našemu otroku onemogočili vsakršno udejstvovanje pri tistih krožkih, ki ga veselijo.
Vprašaj otroka kaj počnejo med glavnim ODMOROM. Pri nas so pevske pa plesne vaje pa še kaj bi se našlo. Kje je prosta igra?

Dejstvo je, da je ta šola katoliško usmerjena in da ljudje, ki so otroka vpisali na to šolo pričakujejo, da imanek renome. Zato ne bo nihče “šimfal”, ker je to izbral prostovoljno. Saj tudi čez waldorfsko ne, podobno je tudi s škofijsko gimnazijo.

Če človek hoče nekaj več, pa četudi elitizem, potem je za to pripravljen tudi kaj plačati, se več angažirati in tudi kakšno neprijetnost pomesti pod preprogo. Tako pač je.
Čez javno šolstvo pa vsi javno udrihamo, saj ne plačujemo dodatno (kot na elitnih šolah), nismo prpravljeni sodelovati, saj je veliko lažje kritizirati, iz malenkosti delamo slone, ali po možnosti damo v medije,…
Še nisem zasledila v medijh, da bi npr. na škofijski kdo gojil marihuano, čeprav se to dogaja. So raje lepo tihcani. Vsi; učitelji, starši, dijaki. V javni ustanovi pa bi se hitro dobil kak starš, ki bi zadevo obesil na veliki zvon.

Zato “me zelo zanima” ne pričakuj kakšnih res kritičnih mnenj tistih, ki tja hodijo. Šele čez leta se bo pokazala kvliteta.
Sem pa trdno prepričana, da je otrok lahko uspešen in srečen tudi v javni šoli, brez elitizma. Pomemben je odos družine do šole in izobraževanja.

Sama še nimam šolskih otrok, pač pa te šolarje (in učitelje) srečujem le med kosilom, ki ga običajno jem v tej stavbi. Moram reči, da se jim po disciplini že pozna, da učitelji kar precej delajo na tem, ker če se spomnim, kako je bilo septembra, mi sploh ni bilo do hrane, tak šunder je bil v jedilnici. Zdaj je precej bolje. Kolegica ima fanta tam v tretjem razredu in ima mešane občutke. Se trudijo, ga poslušajo, ampak še vedno pa so pričakovanja do otrok kar velika. Pravi pa, da je vse res precej bolj na nivoju kot na šoli, ki jo je obiskoval prej.

Kar se pa škofijcev tiče, se pa spomnim punce, ki sem jo enkrat pobrala na štopu. Pripovedovala je, da je njen prijatelj, ko so ga zalotili pri kajenju marihuane, vsak teden moral hoditi na urinske teste. Če bi se znova odkrilo, da kadi, bi letel. Na njeni šoli (hodila je na gimnazijo v Izolo) pa so učitelji samo pogledali stran, če so koga zalotili s jointom.
Tako da… kakor je komu ljubše, meni je nadzor in partnersko sodelovanje s starši vsekakor ljubše.

Od šole do šole različno, bi lahko rekli in menim, da tudi krščanska OŠ ni nek elitizem razen za določene ljudi…moji so v “navadni” šoli in imajo se super….imajo odlične učitelje, so lepo vzgojeni (tu mislim, da je veliko tudi od staršev, ne samo od šole odvisno), imajo vse kroške in dejavnosti v šoli (glasbena, plesna…), tako da smo popoldan skupaj….pa tudi peš gredo lahko v šolo, ker nam jih ni potrebno voziti nekam ekstra.

Sicer v tovrstnih procesijah oz. “blogih” ne sodelujem, se mi pa zdi relevantno razjasnit zadevo: moj sin je bil sošolec dijaka, ki je gojil travo in ta fant ni bil izključen niti iz gimnazije niti iz doma in nihče ni nikogar za nič rotil, so pa bili izvedeni pogovori na vseh nivojih.
A res tiste kokoši, ki so najbolj daleč stran, vse najbolj vedo, in to brez dvoma, brez ostanka, natančno in dokončno?

s škofijskimi vrtci in šolami in gimnazijami, je precej podobno kot z drugimi šolami.
na njih so dobri in slabi profesorji.dobri in slabi krožki. eni mislijo da je dejavnosti preveč, drugi da jih je premalo. eni mislijo da je discipline preveč drugi pravijo da bi lahko bilo še strožje.

dejstvo je, da je na teh šolah več reda kot na javnih. oziroma, ga bolj spoštujejo. velikokrat se zgodi da neko stvar uvedjo v pravilnik te šole naseldnjo leto pa ga prevzamejo in dodajo še v javne šole- razlika je da se pravil na šlofijskih šolah držijo.

več je vzgoje in medsebojnih odnosov.

dejstvo je da imajo škofijske šole katoliško konotacijo, in če staršu to ni všeč in tega ne bo podpiral bo dosegel to da se otrok ne bo počutil dobro in da se bo v šoli postavljal po robu. zato je bolje da potem otroka ne daste v tako šolo.

ni pa to nek elitizem – vsaj meni se ne zdi da je. je samo ponudba za tiste, ki želijo take vrste vzgojo za svoje otroke.

So plusi in minusi
– Finančno gledano – vsak mesec 60 eur šolnilne in 28 eur pavšala za dejavnosti + kot povsod (malica, kosilo). Prva leta ni bilo šolnine, zagotavljali so, da je ne bo. Letos je kot strela z jasnega položnica višja za 60 eur. šolnine. To so verjetno prinesle razmere. Njihova gimnazija je 100% financirana kot javne šole, pa imajo vseeno 85 eur šolnine. OŠ naj ne bi bila v celoti financirana.

+ Dobra organizacija

+ Sprotno obveščanje

+ Če je tvoj otrok glasbeno nadarjen, gre v copatih v glasbeno šolo.

o Učitelji: Kot v javni šoli. Nekaj je izrednih pedagogov. Mi smo bili zelo zadovoljni z vsakim drugim.

+ Spodbujajo udeležbo na tekmovanjih.

o Dodatna predmeta: vera in klasična kultura z latinščino

o Namesto tehnike in gospodinjstva imajo skupen predmet: Praktikum. Na začetku je izgledalo fino. Šola nima delavnice in zato ne more izvajati tehničnega pouka. Škoda.

– Kakega velike poudarka na naravoslovju ni, spodbuja se na veliko nastopanje, glasba. Veliko reklame je za latinščino.

+ Zelo všeč nam je, da je otrok že od začetka lahko obiskoval angleščino, kar bo od naslednjega leta omogočeno tudi na javnih šolah.

– Toliko ignorance in nepozdravljanja kot je na tej šoli zelo redko srečaš – med starši samimi.

+ Učitelji so dostopni in spoštljivi.

+ Šola se trudi ponuditi precej krožkov in izdela pregleden urnik.

Sicer pa se ogromno dela na izgledu šole navzven. Če poješ v zboru, šolo izdatno financiraš z dodatnimi prispevki (sklad, dohodnina, zbirane akcije) ipd., je tvoj sonček čisto na drugem nivoju kot če vsega tega ne zmoreš. Nekaterim se kljub neprimernemu ravnanju nikoli nič ne zgodi, kot je bilo že zgoraj izpostavljeno. Nekateri dobivajo leta in leta glavne vloge na prireditvah. Marsikatera stvar se pomete pod preprogo.

Če se je vodstvo šole za neko usmeritev odločilo, potem starši nimajo kaj dosti debatirati. Svet staršev nima iste vloge kot v javni šoli.

Ključno je, da imamo starši možnost izbirati. In da se šole med seboj ne razlikujejo po kakovosti pouka, ampak zgolj po vzgojno-disciplinsko-ideološki orientaciji.
Ampak malo me je presenetilo, da je kar 60 evrov šolnine.

New Report

Close