Katolicizem
Pridružujem se mnenjem naslednjih. Vsejeigra, Sunshine, Pika, MihaX, Morska Deklica. Da ne ponavljam že povedanega. Ne podpiram ideje o verouku v obveznem šolstvu. Svojemu otroku ne bi dovolila obiskovanja verouka. Lahko pa uvedejo predmet Veroizpovedi na svetu v zgodovini in sedaj, v katerem bodo otrokom predstavili krščansko vero, budizem, muslimansko vero, protestansko vero,…. Naj poleg Svetega pisma berejo še Koran in BaguadGito,…. Naj spozajo deca vse vere. Ugotovili bodo da vse vere izpostavjajo iste vrednote in govorijo o istem. Bistvene so vrednote, te pa moramo starši dati svojim otrokom, ne pa fajmoštri, ki na sveti petek jejo pečeno piško. Kot otroku se mi tudi sanjalo ni ob nedeljah, o čem sploh govorijo. Vse kar sem razumela je bilo 10 zapovedi. Ostalo razumem šele sedaj, ko sem odrasla. Ko sem prišla do spoznanja, kakšnih se znebijo, sem prenehala hodit k maši. Za otroke je sedenje pri maši nepotrebno. Boljše ura biologije ali matematike kot verouka.
Sicer sem mnenja, da je cerkev kot inštitucija največja, najbolj bogata in najbolj pokvarjena firma na svetu. Polna dvojnih moral, z dobrimi sposobnostmi obvladovanja in prisvajanja množic in mazanja oči.
Zato, da svoje grehe spovem, se obračam k bogu, brez posrednika, ker fajmoštrom ne gre zaupati. So od boga poklicani blagajniki in zbiralci informacij.
Vsi “-izmi” tega sveta so prav taki. Vsak v sebi ima mnogo dobrega in morda še več slabega. In kdo te “-izme” interpretira, oživlja? Mi – ljudje! V imenu katerih idej je umrlo na stotine ljudi, koliko jih je trpelo fizično in psihično. In za koga so bili sploh izumljeni? Za ljudi! Vsem pa je bilo isto v osnovi – kar je dobro za drugega, je še boljše zame! Zato ne glodati samo katolicizma, če ste si to besedo izbrali za iztočnico za tele mnogoboje. Tukaj se mešajo slabe in dobre izkušnje z vero, Cerkvijo, posamezne slabe izkušnje iz otroštva, nesimpatiziranje z g. Rodetom
ali kakim dušebrižnikom ali še kaj povsem drugega.
Morda še najbolj žaljiva pa se mi zdi ugotovitev, ki sem jo zasledila med posti,
da so verni ljudje manj inteligentni, kot drugi, ker se pustijo voditi. Mar nimamo
vsak svoje nekakšne vodje oz. bogove (denar, kariera, politika, uspeh)? Moje izkušnje kažejo, da je med vernimi veliko število zelo visoko izobraženih ljudi (doktorji znanosti, medicine, tehnike, uspešnih poslovnežev, glasbenikov itd.).
Mar lahko samo zato, ker nekdo veruje, nekdo pa ne, razglabljamo o tem, ali
je bila nekomu prirojena pamet ta prave vrste?
O inteligenci privržencev, simpatizerjev, zagovornikov raznih idej ne bi razpravljala, ker bi pripeljalo to temo v povsem druge vode. Mislim tudi, da je o takšnih in podobnih temah toliko različnih mnenj, kolikor je javljanj. Malo več strpnosti nam
vsem skupaj ne bi škodilo. Pustimo ljudem, da verujejo, če tako želijo in obratno.
Oh, se opravičujem Mimi in vam. Pri njej sem na obisku in skupaj prebirava po temle forumu (mimogrede – zelo mi je všeč). Odgovor sem napisala jaz, spregledala pa, da je vpisano njeno ime. Če bom še kdaj pisala, bom na to bolj pozorna. Brez zamere!
No, zdaj me pa še draži za povrh, da ne znam z računalnikom!
Še dobro, da se znava tudi šaliti, a ne?
Čao – Frendica!
Cerkvena oblast si je v srednjem veku nagrebla bogastvo od revnih ljudi in to bogastvo danes v Sloveniji zahtevajo nazaj……mene to tako jezi in sem tako zelo jezen na LDS da je groza……
kaj vse je cerkev počela v imenu Boga v srednjem veku in še prej je še večja groza….jasno je kot beli dan,da če bi cerkev danes imela takšno moč,bi bilo bistveno drugače,vsi tisti ki ne verujemo v Boga bi goreli na grmadi…..;-)…..
zato si cerkev na vso moč trudi,da bi si pridobila čim večji (ne oblast,ampak) vpliv nad nami….eden od teh vplivov je tudi verouk v šole…….jasno je,da je vpliv na otroka zelo pomemben…..(hitlerjugend…..pionirčki..itd…)…..
katolicizem pravi da se vsakega greha lahko otreseš,važno je da si njihov….to je zelo pomebno,ker če nisi njihov,si greha ne moreš oprati…..kar zavidam vsem tistim,ki pridejo k spovedi,povejo kaj in kako in s čim in kje in koliko jih je bilo in….izmolijo par zdravih marij…očenašev in so zopet čisti kot solza……ko pa gredo domov, zavijejo v gostilno pa že žalijo in preklinjajo in doma pretepajo žene,ker jim niso POKORNE kot uči cerkev in……ah in sploh sama hinavščina……
seveda ne mislim,da so vsi ljudje,ki hodijo v cerkev takšni…niti najmanj ne….saj poznam dosti vernih ljudi in to vem,ampak…..gre se za sam sistem delovanja cerkve…meni se zdi ena sama hinavščina na kvadrat…..pa tudi sicer v zgodovini 2000 let je eno samo sranje…inkvizicija….nasilno pokristjanjevanje….ali pa druga sv. vojna,ko je Vatikan hinavsko podpiral Hitlerja z finačno pomočjo Vatikanske banke…..tako da je Hitler lahko kuril žide…….lepo vas prosim……
z Darvinom…….
Pridružujem se vsem negativnim odzivom na račun Cerkve … sama vera, pa je seveda nekaj povsem drugega.
Je mogoče že kdo bil v Vatikanskih muzejih … neprecenljivo bogastvo cerkve … pa vse neprimičnine po svetu, ki so si jih prisvojili …
uh, lahko bi napisala roman, pa ne bi zmanjkalo gradiva ….
Barbara.
Pozdravljeni Jože in vsi ostali!
A so prišla na dan, kakšna nova zgodovinska dejstva ali gre
spet za kakšno popravljanje (prilagajanje) zgodovine, kar sploh ne bi bilo nič novega? Sploh pa svet ni samo belo – črn, ampak
je splet vseh mavričnih barv.
Sicer pa naslednje.
Vsi se gremo kar naenkrat sodnika in rablja v isti osebi, vsi vemo vse (seveda samo slabo, če hočemo koga oblatiti) o:
– Cerkvi, njihovih predstojnikih, o vernikih, razmišljanju
v njihovih glavah… Mar smo tako brez madeža in vsevedni, da
to lahko mirno naredimo? Moj sine je že pri sedmih letih nosil
okoli obsek – jin in jang – in je vsem razglagal, da to pomeni:
v vsakem dobrem je nekaj slabega in v vsakem slabem je nekaj dobrega. Se vam ne zdi, da je morda v vsem tem, v čemer vidite zgolj samo slabo, morda tudi le nekaj dobrega?
Ni vse zlato kar se sveti, ni vse drek, kar smrdi!
(Opravičujem se, ker sem napisala dobesedno – pogovorno!)
Sicer pa, kar sem živa in mi nese spomin, se z žaljivkami
na to temo ni nikoli “šparalo” (starejši bi se spomnili tega). Sovraštvo do drugačnosti? Mislim, da vsi še predobro vemo, kam lahko pripelje. Žal se ne morem otresti občutka, da iz nekaterih postov veje že kar pravo pravcato sovraštvo do vsega, kar samo
zgolj diši po Cerkvi in vernikih. Zakaj bi zapravljali svojo
energijo za sovraštvo!? Usmerimo jo raje v boljše medsebojno razumevanje, pa čeprav tudi z ljudmi, ki imajo drugačno prepričanje (tudi versko!) od nas!
Brez zamere in lep pozdrav vsem!
Popolnoma se strinjam z vsejeigra. Res je, da otrok že pri 7 letih lahko pove ali se mu gre k verouku ali ne. Tako je pri moji hčeri bilo, ko sem jo vpisala za verouk, mi je povedala mamica prosim te jaz nebi hodila, k verouku. Vprašala sem jo zakaj? pravi, ja se mi zdi neumno. In kaj sedaj? priznam bila sem neumna, ker sem hčerko silila k verouku. Največ pa zaradi tašče, ker je tako verna. In pred 5 leti se je moja hči obhajala Sedaj noče in noče več, k verouku. Ne vem a je prav? Sedaj bi pa vas prosila, če bi mi odgovorili ali svetovali. Mene je že par krat klical domov župnik, da moja hči mora k verouku. Bila sem klicana tudi v župnijo na pogovor zakaj hčere ni, k verouku? Nisem vedela kaj mu odgovorit. Nisem želela prizadeti župnika in bi me bilo sram, da mu povem, da hči ima odpor do verouka in cerkve pa ne vem zakaj?
Kaj vi menite a je prav, da župnik kliče domov, da otrok mora hoditi k verouku? Pa še to, od hčere sošolci, ki hodijo k verouku je župnik napisal naj pridem jaz na razgovor, celo je sošolcim povedal, da naj ji povedo, da bo imela negativno oceno, če ne pride k verouku. Kaj mislite a ima župnik takšno pravico, da tako govori in kliče? Prosim za nasvet.
Hvala vam
LP marelica
Sašo, se popolnoma strinjam s tabo.
Zase vem, da sem verna (karkoli to pomeni), k maši pa ne hodim, ker mi gre cerkev na živce. Predvsem spoved, ki naj bi bila po mnenju nekaterih zastonj psihoterapija, pa tisti blesav hinavski folk, ki hodi k maši vsako nedeljo pa še kdaj vmes, v resnici pa kršijo zapovedi od prve do zadnje. Sploh pa mislim, da so cerkveni zakoni kratkomalo zastareli, da bi jih sploh še kdo upošteval – tudi župniki, če smo pošteni.
Res pa je, da je kneški župnik faca. Kakšen je pa kaj ta nov piški?
lp, Fauve
Urša, mislim, da si to malo narobe razumela. Nismo sovražni do vernikov (no, vsaj jaz nisem, mislim pa, da tudi ostali ne), sovražni smo le do institucije, do “verskih voditeljev”… Res je, da učijo tudi veliko dobrega, ampak sama jih vse hinavščine (lahko bi rekla tudi hudobije in želje po oblasti) ne odpustim. So pač taki, da govorijo eno, delajo pa drugo.
Nisem pa sovražna do vernikov, niti do vere, institucija mi pa gre na bruhanje!
Marelica, predlagam ti, da se res odpraviš na pogovor k župniku in mu poveš par krepkih. Da nima pravice prati možgan in siliti ljudi k verouku!!! Pa se povej mu, da se na negativno oceno iz verouka požvižgaš, ker ti to nič ne pomeni, oz. pomeni le to, da tvoja hčerka ne bo spadala med omejence (brez zamere vsem, ki so verni, to ne velja za vas, ampak župniku bi to zagotovo rekla!).
Marelica, drži se, pa povej mu par krepkih! Ne boj se, da bi ga prizadela, njegov cilj je le pridobiti več ljudstva, ki bo v prihodnosti cerkve “navijala” zanjo in ji na ta način pomagala bogateti in pridobiti monopol nad ljudmi.
Spoštovani!
Ne vem, kje jaz živim ! Nikoli mi nihče ne “teži” , da moram redno hoditi k maši, če kakšno nedeljo manjkam, nikoli mi nihče ne meče pod nos če ne dam nič v puščico denarja, niti se vaščani ne obregajo ,če kdo opazi, da pač nisem nič prispeval. Naš duhovnik ( pater Karel Gržan) je pri nas, kako naj rečem kot nekak oče ( v duhovnem smislu), in prav nihče nima žal besede za povedat o njem ( saj ,da bi jaz vedel ne) . Mislim, da gre tu pri večini od vas,ki ste se do sedaj oglasili s svojimi posti za nekakšno lenobo ,ker se vam pač ni dalo v dobi odraščanja vsako nedeljo zjutraj oziroma dopoldne k maši (seveda je bolj prijetno bilo doma pred TV ekrani risanke gledat in navsezgodaj početi druge stvari, ki niso tako ” dolgočasne” kot poslušanje duhovnika pri maši , ko vsako nedeljo pol maše samo ponavlja eno te isto) . Ali je tu morda morda vzrok vašega sovraštva do cerkve? Tudi jaz sem hodil še naprej po osemletki v nadaljno stopnjo verouka, in glej ga zlomka tudi pri nas je bilo vedno več deklet kot pa fantov, ki so obiskovale verouk, pa verjemite mi, nikoli nisem videl, da bi župnik kdaj katero šlatal oziroma otipaval, pa tudi nobenih žurk nismo imeli. Le kdaj pa kdaj je nek fant, ki je znal igrati na kitaro zaigral, ostali smo pa prepevali, se razume primerne pesmi. To je bil ves žur, ki smo ga imeli. Nadalje me je zbodlo, kako vsi poznate napake, ki jih je v preteklosti počela cerkev, kot ustanova.Seveda so se dogajale razne krivice, ki jih je delala katoliška cerkev, katera ustanova ali organizacija ali celo pri nekaterih tako opevane sekte pa jih niso počele oziroma jih še sedaj ne počno? Seveda, kot je že prej ugotovila neka uporabnica tega foruma, če hočeš koga sovražiti, lepo naštevaj same slabe strani, sigurno jih ne bo zmanjkalo.
Jaz osebno sem mojim staršem ( predvsem mami) hvaležen, da je kdaj pa kdaj tudi malo poropotala, če se mi ni ljubilo iti k maši ali k verouku, še posebej ,ko dandanes vidim ljudi ,ki so stari tam 20, 25 ali celo več let, ki hodijo na čisto drugi konec Slovenije skrivaj opravljati zakramente, ki naj bi jih opravili v mladosti ( tu mislim na sv. krst, prvo obhajilo, birmo). Pa še nekaj bi pripomnil, vsi se tako bojite za svoje otroke, da jih ne bi slučajno v cerkvi kaj lepega naučili. Tule se izgovarjate na pohlep nekaterih cerkvenih veljakov, ki VAM kradejo gozdove in zato vas več kot pol ne misli otroku priporočati, da bi začeli hoditi v cerkev. Sem radoveden koga(od vaših otrok) bo čez recimo 10 let (ko bodo otroci odrasli)zanimalo, kaj za vraga se je mami in očetu podilo po glavi, da zaradi nekih Pokljuških gozdov niso njemu svetovali, da hodi v cerkev oziroma k verouku. Mislim , da ponavljate napake svojih staršev in vse preveč dajete otrokom svobode. Tak otrok se kasneje kaj hitro navzame take ” svobode” in potem kmalu zabrede v veliko hujše stvari, kot je vzgoja v krščanskem duhu ( pohajkovanje, mamila, uličarstvo,itd…).
Sicer pa otroci so Vaši, boste že kasneje v življenju nosili grehe svoje tako svobodomiselne vzgoje.
Lp.Bogdan
Sem otrok vernih staršev in sem v času socializma hodila k verouku in k maši.Par duhovnikov je bilo super, igrali so z nami odbojko in nogomet, hodili smo v hribe, peli in se veliko smejali. Faranom takšni sodobni župniki niso bili prav nič všeč, saj niso kar naprej grozili s peklom in so se znali celo veseliti. Verna takrat nisem bila niti približno..Sem pa vedno globoko spoštovala res verne ljudi, a sem jih v celem življenju srečala mogoče pet. Kdor se norčuje iz drugih ver, obsoja in misli, da je vreden več od drugih, zame ni kristjan, pač pa krščanski demokrat.
Danes verjamem v boga, vendar po svoje. Moj bog je dober, je energija vesolja, ki se ji reče Ljubezen in je moj prijatelj, ne nekdo, ki čaka na napake, de me zanje kaznuje.
Svojega sina nisem krstila in tudi k verouku ne hodi. Čeprav je to zdaj zelo popularno, sem vedela, da ga nočem le vpisati nekam in si s tem olajšati vest, češ, naprej se bo pa sam odločil.Hočem reči, da sem jaz hodila k verouku, pa mi niso znali pokazati boga. Našla sem ga sama. Morda ga bo tudi moj sin…
O Cerkvi pa nočem niti slišati. Kamorkoli je potipala s svojimi prsti, je prinesla žalost in propad od križarskih vojn dalje. V času socializma je bila pri nas precej skromna in bližja ljudem. No, sedaj je stopila v svet politike, tržnega kapitalizma in svoje poslanstvo je povsem zanemarila. Gromoglasno obsoja in grabi, očita preteklost in nima ne razumevanja ne sočutja do drugačnih.
Kot plod komunističnih staršev nisem bila ne krščena in niti cerkve nisem poznala. V iskanju same sebe sem ugotovila, da so načela cerkve in komunistov skoraj ista, glede moralnih vrednot človeka. Dober komunist in dober vernik sta zelo podobna v smislu, naj pomagata sočloveku. Oboje pa ima tudi tisto slabo stvar, tako komunizem kot katolicizem kot sistem želi prevladati nad drugimi in bo vsako drugo prepričanje uničil. Zaradi tega nisem ne eno ne drugo. Kot so že nekateri drugi omenili, če prečitaš tudi o drugih verah ugotoviš, da so značilnosti verovanja ista, edino bog se drugače imenuje. (Pri tem je moje menje, da bi lahko v Sloveniji za naziv našega boga uporabljali pač našega starega slovanskega boga.) Kot sem že napisala nisem verna, cerkev zame ni vera ampak politika in je daleč od vere. Smatram pa da je vsak zase na nek način veren, čeprav si mogoče ne da etikete nase, verjame pa v naravo in zakonitosti v naravi.
Cerkvi kot taki zamerim predvsem politiko. Ko pogledaš zgodovino cerkve in vidiš kako so politizirali pri izboru papežev, kardinalov in škofov. Kako so najprej ženske smatrali za izvor greha, čarovnice, in tiste iz katerih izvira vso zlo. Posledično je iz tega prišlo, da so bile ženske brez besede v družini in jim ne preostaja drugo kot podrejanje boljšemu moškemu in molitev v cerkvi. Kasneje, ko so cerkvene oblasti ugotovile, da na moške nimajo vpliva, kakršnega si želijo, ker so se moški bolj ukvarjali s politiko in cerkvi niso hoteli dati politične vloge, se je ta ista cerkev obrnila na ženske, jim pomagala doseči volilno pravico, ker so nad ženskami imeli več vpliva in s tem prišli tudi sami do vpliva na politiko. Dvoličnost. Danes je po mojem mnenju gonilna sila cerkve in njenega obstoja ženska. Že samo pogled v cerkev ob času maše pa se vidi razmerje, saj so večina v cerkvi ravno ženske. Moški pa potrpežljivo podpirajo šank v tem času. Torej je bivša čarovnica in izvor vsega zla postala temelj za obstoj cerkve.
Ne, sorry. Ni bilo ta ko mišljeno, samo narobe sem povedala. Hotela sem povedat, da mi kateri smo verni ne moremo otroku pustiti, da ne bi šel k verouku, ker potem ko bo v petem ali šestem razredu ali pa še višje, ne bo hotel slišati dobronamernih navetov, naj gre kdaj v cerkev ali pa naj zmoli ko je v težavah. Bo sedaj bolj razumljivo?
Mimi!
Nihče ti ni branil, da bi verovala. Ljudje tu so samo izražali svoje mnenje, s katerim se ti pač nisi strinjala. Tudi iz tvojega posta veje veliko veliko jeze, zato tudi tebi malo strpnosti do drugače mislečih.
Glede -izmov pa: če se učimo iz zgodovine, potem toliko žrtev kot jih je bilo zaradi katolicizma, jih ni bilo nikjer. Naj naštejem: križarske vojne, inkvizicija, itd, da o raznih izgonih in pobojih protestantov (na šentjernejsko noč) po dogovoru španskega kralja Filipa (v bistvu je bil to dokaz španskemu kralju, da je Francija katoliška država) in z odobravanjem in vednostjo papeža ter svaka (od Filipa Španskega) norega francoskega kralja (še bolj pa njegove matere, ki sta to udejanjila) sploh ne govorim. Pa še bi se našlo. Zato o -izmih res ne bi govorila.
Rekla si, da je veliko izobraženih ljudi vernih. Ne razumi me narobe, to kar si rekla vem in se strinjam s teboj. Vendar pa (to ne govorim konkretno ampak na splošno v življenju) ne smeš enačiti izobrazbe z intelegenco, ker je lahko izobražen človek zelo neintelegenten ali obratno.
Pa brez zamere!
Lp
Pia