Katolicizem
Gabriel, zakaj si ne bi mogli ustvariti mnenja recimo pri 16-ih (to številko sem kar tako uporabila, lahko prej ali kasneje), ko je otrok sposoben vso stvar tudi razumeti in ne gre zgolj za pranje možganov? Svojim otrokom ne bom omejevala odhoda k verouku (pa čeprav sama nisem versko vzgojena), če in ko bodo izrazili SAMI željo po tem. Do takrat pa iz mojih ust ne bodo slišali niti besedice za niti proti.
Lp
Pia
Pridružujem se tvoji misli in se z njo poplnoma strinjam.
Eno je kar vera uči, popolnoma drugo pa- kaj ustanova-takšna kot je-dela, prav tako tudi ljudje,ki jo redno obiskujejo.
In mnogo je takšnih tudi v moji neposredni bližini.Naj povem,da živim s partnerjem, ki je “strogo” krščansko vzgojen. V družini jih je kar nekaj otrok in še danes vsi redno obiskujejo cerkev (če je praznik,tudi med tednom) in seveda z njimi tudi otroci (moj ne,saj ni iz te veze).
Rada pa bi povedala samo to, da tako verne in hkrati “hudobne”ženske kot je moja “nesojena” tašča ne poznam. Kar pa zadeva njene otroke vsi skupaj živijo precej pregrešno življenje (več otrok izven zakona-seveda v času zakona, maltretiranje partnerjev-psihično in fizično, pijančevanje… in še bi lahko naštevala)…
Ampak-gredo v cerkev-se spovejo in Bog jim vse grehe odpusti.
Zame so vsi in še mnogi veliki licemeri.
Lep pozdrav. Iva.
Se 100% strinjam. Sicer še nimam otrok, ampak ko jih bom imela jih nikakor ne bom vpisala k verouku. Celo če bi postal obvezen (upam da se to nikoli ne bo zgodilo) bi na vsak način poskušala najti možnost, da moji otroci ne bi hodili. Nikakor ne mislim pustiti, da bi mojim otrokom v mladosti, ko so dovzetni za vse vplive, nekdo polnil glavo z ideologijo, ki je po mojem mnenju zgrešena.
Spoštovana Tia
Le brez strahu. Pasji komentar res ni bil brez (po mojem upravičene) zlobe. Ne razumem pa, kaj naj bi bilo narobe s postom, v katerem le utemeljujem (o, bi se dalo povedati še mnogo, a kdo bo tu bral romane) svojo odločitev in obenem seveda izrazim svoje stališče do cerkve, kot sem navedel, kot institucije. Ločim namreč institut od vere.
Res je, manipulirajo vse ideologije, države, firme… pa žene z možmi in obratno, otroci s starši… in mi eden z drugim. Kjer je razum je tudi manipulacija.
Načel sožitja se človek nauči tudi brez vere, ker je to v samoohranitveni naravi. Luknje, kot jim praviš, se mi ne zdijo obrobni problem, temveč bistveni element nasilja, ki ga izvajajo nad ljudmi.
In hvala za komentar. Le zakaj bi bila tiho?
Ž
Seveda, prav to sem hotel reči. Pustimo otrokom izbiro ( kdaj bodo hoteli k verouku ali k maši je vseeno ), če sami nasprotujemo Cerkvi, ne prenašajmo tega revolta na otroke. Dam vam popolnoma prav, malček ne more izbirati, ker ne razume. Sicer pa je prvotna Cerkev krščevala odrasle in ni rečeno, da se ne bo to spremenilo. Morda bo potem tudi Cerkev bolj sprejemljiva za ljudi, bolj človeška, manj toga.
P
Kakšno pobiranje denarja? Pri maši mogoče? Saj te nihče ne sili koliko daj. Če daš daš, če ne ne.
Starši pa me niso 8 let silili, ampak so me 1. leto vpisali potem je bilo pa samoumevno nadaljevanje. Je bilo pa pri verouku tudi lušno, saj se ne pogovarjaš strogo o cerkvi in o veri, ampak je bilo bolj družabno obarvano.
Kar se pa manipuliranja tiče; vidi se da vas veliko ni od blizu spoznalo vero. Ne vem, kdo lahko manipulira z mano, če se jaz recimo zatečem v cerkev prostovoljno in prosim Boga za svojo bolno sestrično nji pomaga, da bi ozdavela.
Gabriel, to sem tudi jaz hotela povdariti, pa nisem bila 100% prepričana, če je res. Nočem pa pisati nekaj v kar nisem prepričana. Ali ni bilo res, da je Janez Krstnik krstil samo odrasle? Kot sem že rekla, nikoli nisem hodila v cerkev, sem pa prebrala Sveto pismo, ker po mojm mnenju to spada v splošno izobrazbo.
Lp
Pia
1 božja zapoved pravi: Ljubi svojega bližnjega, kakor sam sebe.
Pri verouku, maši, ipd, so nam vedno govorili, da je Bog – Ljubezen.
Če preslišim ostale stvari kot so, spoved, pokora, molitev, ipd..potem ugotovim, da v bistvu, 10 zapovedi ne uči nič slabega. Da vera, ni nič slabega.
Da pa je problem, med tem kaj se govori in tem, kaj se dela. (gozdovi, zlati kelihi, umetnije neprecenljivih vrednosti in palače, ipd…)
Mislim, da so Boga, Jesusa, napačno interpretirali, razumeli.
Uvedli so pokoro in spoved kot predmet zasliševanja, prisluškovanja, in podobno,
Če mi je za nečim iskreno žal, potem Bog po moje to že ve, ne rabim to razlagat še župniku. Pozabili so na tisto, da sovražniku nastavi še drugo lice.
Pozabili so na žensko ki so jo kamnali, pa jo je Jezus rešil, pozabili so odpuščati in biti skromni, Slabi, lakomni ljudje v Cerkvi, so sprevrgli vero v strah.
Poglejte razliko med Šuštarjem in Rodetom.
Kdo je kdaj imel kaj proti Šuštarju?
Ali mislite da se je zaradi Rodeta popularnost veri v Sloveniji dvignila?
Sam zelo razlikujem med vero in cerkvijo.
Bog ni zame en stric z brado, v nedoločljivih širjavah vesolja, ampak je res Ljubezen. Ljubezen smo pa ljudje, rastline, živali, sami ustvarjamo življenje, ga bogatimo, se veselimo, sami delamo dejanja ki ostajajo za nami, sami smo tako res Božji otroci, ker verjamemo v Ljubezen z veliko začetnico.
Če je torej Bog res Ljubezen, potem sem veren, globoko veren.
Sem pa verjetno slab kristjan ali katolik. Žalibože.
Če bom dal otroke k verouku?
Verjetno da, čeprav neobvezno, sproščeno, in neobvezujoče, predvsem pa odvisno od dušnega pastirja, ki bo tam. Včasih so to krasni ljudje, včasih pa največje mone.
Kdor pri maši ne da, ga obira cela vas, z župnikom vred. To je moje mnenje. Mimi jaz imam zelo dobro mnenje o katerikoli veri na svetu in zelo zelo slabo o cerkvi kot instituciji. Vera je popolna, nepopolni so ljudje, ki to vero interpretirajo.
Glede tega, kako blizu je kdo spoznal vero, si pa v strašni zmoti. Niti sanja se ti ne, kako blizu sem jo spoznala. Pa brez zamere!
Lp
Pia
Vem, da ne uci tega kako lastniniti gozdove, ampak naj bi dajala zgled, kajne? Kot mati, ki kadi in govori svojemu sinku da se tega ne sme.
Sama sem proti vsaki organizirani religiji, ker menim, da te samo omeji. Seveda so nekateri nauki dobri, ampak od kje ti ideja, da otrok, ko bo odrasel, ne bo upošteval dobrohotnih nasvetov, če ne bo veren?? Po moje to sploh ni v nikakršni povezavi…
LP
Se strinjam! Tudi jaz nimam popolnoma nic proti kakrsnikoli veri, ampak vecina ljudi, ki vodijo institucijo so zame navadne hinavske hijene – vsaj tisti v vrhu. Velika vecina drugih se mi zdi pa omejena. Da pa ne bom metala vseh v isti kos, vam povem, da priznavam izjeme.
OK, verjetno sem s tako ostrim napadom koga razjezila, ampak tako je pac moje mnenje, pa ce vam je vsec ali ne.
Lep pozdrav.
Ja, Bog mu daj mnoga leta, ko smo že pri tem.
On ne rabi tečaja, da te poroči, ne seminarjav, da krsti otroka.
Gre v oštarijo med navaden folk, se ga včasih tudi salamensko pr’pije, je prijazen, ustrežljiv in se zna pošalit na svoj račun.
Žal je revež zelo bolan, trenutno je v bolnici, ampak kolikor ljudi mu želi dobro, ni vrag, da ne bo ozdravel.
Se sploh ne čudim, da so ga izbrali za naj župnika Primorske.
S sestro naju starši niso krstili, čeprav je bil oče vzgojen v verni družini. Končalo se je tako, da se je sestra krstila pri 25 letih, jaz se pa ne bom nikoli. To je bila mislim odlična odločitev mojih staršev, ki naju niso silili s svojimi pogledi na vero.
Moje mnenje je, da je današnja cerkev ena velika firma, ki ji je bog le izgovor za preživetje. Sama o Kristusovih naukih in podobno ne vem veliko, sem pa slišala zanimive trditve, češ, da Kristus sploh ni narekoval, naj se zgradijo cerkve in kaj šele Vatikan za potrebe verovanja. On naj bi rekel, da je bog povsod in da ga ni potrebno iskati v zidanih stavbah – če dvigneš kamen, on je tam. Kdor veruje ne potrebuje neke ustanove za potrjevanje svoje vire. Zanimiv na to temo je film Stigmata, če ga je kdo gledal.
Cerkev je zame en velik lari fari.
Bi se kar strinjala s tabo glede teh stvari. Proti veri nimam nič, cerkev kot institucija pa mi že dolgo (beri: odkar znam misliti s svojo glavo) ni več blizu. Sploh katoliška cerkev je poglavje zase, ker so tako nazadnjaški, da me je kar groza ob misli, kaj bo, če se bojo še naprej tako vmešavali v politiko in pridobivali na oblasti.
O Cerkvi imam res slabo mnenje, se mi zdi, da so bili v prejšnjem sistemu precej bolj človeški. Mah kaj, še dokler je bil nadškof Šuštar, so bili precej boljši, odkar je pa ta… brez komentarja. Dobim alergijo, če samo pomislim na vso to hinavščino, pranje možganov in nazadnjaštvo.
Vsejeigra, za moje pojme brezmadežno spočetje niti ni največja bedarija. Zdi se mi dosti bolj trapasto, da župniki drugim solijo pamet glede družinskega življenja in vzgoje otrok.
Z
Sama sem bila vzgojena v veri in tudi obe hcerki posiljam k verouku. Ja, res je , vcasih imam pomisleke , ko vidim , kako je Cerkev se vedno toga in stroga in dalec od pricakovanj danasnjega casa. Vendar tam otroke se vedno ucijo o obcecloveskih vrednotah in marsikdaj lepo dopolnjujejo domaco vzgojo. Sama se povsem strinjam s tem , naj si otroci svoje prepricanje oblikujejo sami , ampak v obratni smeri – najprej moja (in cerkvena) vzgoja v veri , ko pa bodo dovolj stari , da bodo o vsem lahko razmislil , naj se pa sami odlocijo.
Sama sem se vedno trudila striktno locevati med Cerkvijo kot institucijo ( s to in z njenimi dejanji se globoko NE strinjam ) in vero. Kot pravi Gabrijel , so bila obdobja v mojem zivljenju , ko je bila vera edina tolazba in zatocisce , kjer sem lahko nasla svoj mir.
Sama v svojem pojmovanju vere ne sodim ravno med dobre katolicane , prej bi lahko rekla, da se lahko najdem skoraj v vseh verah , zato menim , da verouk res ne sodi v sole , kjer sedijo otroci razlicnih ali pa sploh nobene veroizpovedi.
In res me zelo moti nasprotovanje Cerkve kontracepciji , splavu v kateremkoli primeru , sodelovanju zensk pri obredih in porocanju duhovnikov.
Zelo pa odobravam molitev kot najlepse srecanje s samim seboj in stvarstvom – v zvezi s tem je ze nekdo danes pisal v temi o Brezjah , kjer svetuje prebrati knjigo Prerok .
LP A.