Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Kateter

Kateter

Pozdravljeni!

Pred nekaj dnevi sem izvedela, da bom dobila stalni urinski kateter, kar me je povsem psihično strlo. Ob tem pa sem tudi zvedela, da bo pri meni potrebno tudi izpiranje mehurja. Ker si tega tudi v sanjah nisem predstavljala, me je to močno prizadelo. Poleg vseh težav, ki me pestijo pa je moj zdravnik precej nedostopen, torej od njega ne izvem nobenih dodatnih informacij. ZAto sem se obrnila na vas… Lepo vas prosim, če mi lahko podrobno razložite potek izpiranja mehurja, s čim se izpira, kolišna količina tekočine je vstavljena v mehur… Predvsem me zanimajo vse podrobnosti! Tolažim se z dejstvom, da bom mogoče med tem postopkom malce bolj sproščena, če bom vedela kaj me čaka, s tem pa bo poseg manj boleč (izkušnje-preverjena metoda).

Hvala

Spoštovani!

Oprostite, zdi se, da so vas res prestrašili, vendar vem mnogo premalo o vas in o razlogih za vse skupaj, da bi lahko uganil, kaj vas čaka. Mehur lahko izpiramo z različnimi raztopinami (galun, fiziološka raztopina, heparin…), različno pogosto, iz različnih vzrokov in z različno količino raztopin… To je skoraj tako, kot bi vam rekli, da boste potrebovali zdravila in samo na osnovi tega podatka bi želeli vedeti, kakšni bodo stranski učinki, kako pogosto boste morali zdravila jemati in podobno – ne da bi vedel, katera zdravila in za katero bolezen gre! Žal nisem Sherlock Holmes, da bi lahko uganil, za kaj gre v vašem primeru (spol, starost, osnovna bolezen, diagnoze, predhodni posegi na mehurju…).

Pri ženskah navadno (ni pa nujno, da je tako), mehurja ne izpira zdravnik, temveč medicinska sestra. Čeprav imajo tudi one vse manj časa za bolnike (ne, da bi jih primanjkovalo, le zaposlujejo jih ne, saj se špara), bi vam morda ona (ki bo to tudi opravljala ali pa (manj verjetno) pomagala zdravniku pri tem opravilu) znala bolj prijazno in enostavneje razložiti in vas pomiriti ter pripraviti na to, kar vas čaka.

Vsekakor je pri ženski načeloma vstavljanje katetra mnogo manj problematično kot pri moškem. Izpiranje pomeni, da v mehur vbrizgamo nekaj izpiralne tekočine (npr. 50 ml – to je pol deci) preko katetra z brizgalko in nato pustimo, da prek katetra odteče ven. To nekajkrat ponovimo. Smisel je lahko odstranitev morebitnih naslag, strdkov, kamenčkov ali podobnega v mehurju (torej to ni hudo, temveč rešilno za vas) ali pa vstavitev zdravilne raztopine v mehur. Pri menjavi stalnega katetra (torej tisti, ki imajo kateter ves čas in se jim menja npr. na 3-4 tedne prek patronažne službe), je ob vsaki menjavi rutinsko, da izperejo mehur (patronažna sestra na domu sproti, ko menja katater), sicer bi povečali tveganje, da se kateter maši. Tudi po vsaki zamašitvi katetra je smiselno, da se mehur izpere, da se zmanjša rizik ponovnih zamašitev ali podaljša čas do njih.

Ampak seveda – v vašem primeru sploh ni jasno, zakaj bi dobili kateter in kakšno izpiranje imate v mislih – tako da so vse zgoraj zgolj ugibanja.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close