kateter
Po dolgih letih obolevanja za MS se mi je ob zadnjem zagonu zgodilo,da sem dobila kateter.Sedaj pa me zanima,če je kdo izmed vas že imel kateter oz.ga ima? Zanima me tudi.če mi lahko kdo pove ali imam lahko to urinsko vrečko tudi ponoči pripeto na nogi ali jo moram pripeti ob posteljo (tako kot v bolnici)?
Hvala za pomoč
Mojca
pozdravljeni,
ponavadi priporočajo da je urinska vrečka postavljena nižje kot je sama lega mehurja iz preprostega razloga da se prepreči vračanje starega urina nazaj v mehur kar lahko povzroči vnetje sečil!!??zdej večina novejših vrečk ima nepovratno valvulo ki to preprečuje oziroma dopušča samo enosmeren tok urina.katero vrečko imate ne vem za to bi bilo bolje da je sama lega vrečke nekoliko nižja kot je lega mehurja.v bolnišnicah prakticirajo to tako daje obešena za rob postelje.
še eno osebno vprašanje imam.koliko časa pa že imate MS če ni skrivnost???
LP!
MS imam že 22 let in tokrat se mi je prvič zgodilo,da sem dobila kateter.Vseskozi so bile težave z zadrževanjem vode (inkontinenca). Sedaj pa kar naenkrat močna spazma v predelu mehurja in …….kateter je tu.
Zanima pa me tudi,če morda veste kako se obnese ta čepek za kateter? Prav kmalu namreč odhajam na rehabilitacijo v zdravilišče in urolog mi je dal nek čepek.Tako da lahko urinsko vrečko odstranim vstavim v cevko čepek (jo zaprem) in lahko sproščeno “delam” na razgibavanju. Zanima me vaše mnenje o tem!
Urolog mi je še predlagal,da tako lahko mehur s pomočjo tega čepka praznim vsaki dve uri.V bistvu je to neke vrste klemanje,mar ne?
pozdravljeni,
ja lahko ga odpirate na vsake dve uri ali pa še celo na daljši čas.vbistvu takokot da če bi šli na stranišče.tam do 4 ure ne bi smel biti problem.je pa to ene vrste klemanje.bi bilo dobro na vsake toliko časa zaklemati kateter da ne izgubite občutka za vodo.lahko se zgodi da bo šel kateter tudi ven
LP!
ne bo narobe nič le glejte da boste na vsake toliko časa odklemala.lahko pride do vnetja mehurja če ne boste odklemavala in pa bolečin ki nastanejo zaradi prepolhnega mehurja.drugače pa priporočam kegleve vaje za krepitev mišic medeničnega dna.v nekaterih primerih se da fajn pomagat in stvar ob rednem ampak res rednem vadenju tudi po letu dni kar konkretno izboljšati.
LP!