Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje katero manj škodi?

katero manj škodi?

Od pubertete do sedaj ko je prišla mena sem imela pogoste migrene povezane z menstruacijo. Sedaj ko sem jo izgubila teh hudih migren ni več, me pa tako cca 4 na mesec boli glava. Takrat si pomagam z zdravili. Moj zdravnik mi predpisuje Nalgesin 550 na recept. To zdravilo mi pomaga. Pomaga pa mi tudi Lekadol 2 tableti. Sedaj mene zanima katero zdravilo je manj škodljivo za jetra in drugo. V življenju sem pojedla tudi ogromno Plivadonov. Mislim skupno število. Ker drugače se pa tablet izogibam. Redno pa jemljem še Zoloft 100 1x in Angeliq. Koliko vse to poleg koristi tudi škodi mojemu telesu?
Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Glede na to, da zdravilo proti bolečinam (glavobolu) vzamete relativno redko (kot pravite cca 4 x mesečno), je dejansko praktično vseeno kaj vzamete. Sam pa bi na vašem mestu – v primeru da vam Lekadol zares pomaga – raje vzel 2 tableti Lekadola.

Lekadol je sicer dejansko bolj »nevarno« zdravilo, kot si verjetno predstavlja večina uporabnikov (predvsem za jetra – hepatotoksičnost) – vendar le v primeru prekoračitve predpisanih odmerkov (več kot 8 tablet/dan pri akutnem jemanju – se pravi 2-3dni in več kot 4 tablete/dan pri kroničnem jemanju) ali v primeru že prisotnih jetrnih okvar, pri bolnikih z zmanjšanim delovanjem ledvic (zaradi kopičenja), pri alkoholikih ter pri ljudeh z drugimi dejavniki, ki predstavljajo povečano tveganje za jetrna obolenja.
V priporočenih odmerkih je relativno neškodljiv, njegova največja prednost pa je, da vstopa v zelo malo interakcij z drugimi zdravili.

Po drugi strani, pa imajo nesteroidni antirevmatiki (kot imenujemo skupino zdravil, kamor sodi tudi Nalgesin) poleg koristnih učinkov tudi številne neželene učinke, ki se odražajo predvsem na prebavilih, srcu, ledvicah,… In pa najpomembnejše, vstopajo v interakcije s številnimi učinkovinami – tudi v vašem primeru. Kot ste napisala, jemljete Zoloft. Gre za antidepresiv, ki vsebuje učinkovino sertralin – tako imenovani selektivni inhibitor prevzema serotonina. Sertralin ojača učinek preprečevanja zlepljanja trombocitov, povzročen s strani Nalgesina. Ker gre za aditiven učinek dveh učinkovin, to pomeni povečano tveganje za pojav krvavitev. Če bi večkrat uporabljala to kombinacijo je bodisi smiselno zamenjati analgetik – npr. kot ste napisala, namesto Nalgesina vzemite 2 Lekadola, ali pa zraven dodati še učinkovino za zmanjšanje izločanja želodčne kisline in na ta način zmanjšati tveganje za želodčne krvavitve.

Poleg Zolofta jemljete tudi Angeliq. Ena izmed komponent zdravila je učinkovina drospirenon. Gre za diuretik, ki v organizmu zadržuje kalij. Nalgesin (in vsi ostali nesteroidni antirevmatiki) potencirajo omenjeni učinek drospirenona. Hiperkaliemija (povišana koncentracija kalija v organizmu) se kaže v obliki mišične oslabelosti in motnjah srčnega ritma. Verjetnost, da bi v vašem primeru prišlo do hiprkaliemije je sicer zelo majhna (Nalgesina ne jemljete redno), vendar vseeno velja opozoriti.

Torej, če vam Lekadol zares pomaga, je po mojem mnenju boljše da vzamete 2 tableti Lekadola. Če pa vam Lekadol ne bo več pomagal, lahko brez večjih skrbi namesto Lekadola vzamete Nalgesin.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala lepa za vaš izčrpen odgovor.

New Report

Close