katero intimno milo? in glivice?
Pozdravljeni!
Zanima me katero intimno mlo je najbolj primerno, če imam stalna glivična vnetja. Do sedaj sem uporabljala Chilly antibacterial. Zdi se mi, da mi je ustrezal. Sedaj pa sem slišala za Vitagyn C, ki naj bi bil za moje težave bolj primeren oz. primerna, saj obstaja čistilna pena.
Kaj menite?
Imam stalna glivična vnetja. Vsakič dobim kakšna druga zdravila (Elfloran, Fluconazole, Canesten, Vitagyn C in druge svečke oz. antibiotike), sedaj sem dobila dokaj močne svečke Betadine na osnovi joda. Zraven sem kupila še Lactogyn, ki naj bi pomagal vzdrževati vaginalno floro. Se vam zdi primerno, da poleg svečk jemljem še Lactogyn?
Razmišljala sem, če sem morda zakisana in bi bilo dobro jemati kakšno dopolnilo Basica-kaj menite o tem?
Bila sem na pregledu na Dermatoveneorološki kliniki, kjer mi niso odkrili nobenih nepravilnosti. Doktor mi je rekel, da je kandida možna tudi zaradi porušenega ravnovesja po jemanju kontracepcijskih tablet (od takrat dalje-2leti-imam stalna vnetja, prej pa nič) – je možno, da je to vzrok?
Mi svetujete kako bi si lahko tudi brez zdravil pomagala-prehrana?
Hvala za odgovore
Spoštovani,
izbira vrste intimnega mila, kakor tudi ne dietni ukrepi, verjetno ne bodo odločilno vplivali na pojavnost glivičnih vnetij. Ker kvasovke bolje uspevajo v okolju z veliko sladkorja – bolniki s sladkorno boleznijo imajo težave z njimi zelo pogosto – na splošno svetujemo prehrano z manj sladkorja. Po drugi strani pa so kontracepcijske tablete eden dobro znanih vzrokov, da se pri nekaterih ženskah razmere v nožnici spremenijo do te mere, da omogočijo prekomerno razrast glivic kvasovk in posledično vnetje. Če so se težave pri vas začele z jemanjem kontracepcijskih tablet, bodo morda s prenehanjem jemanja tudi minile.
Pri ženskah s trdovratnimi, ponavljajočimi se glivičnimi vnetji spolovila, ki jih ni mogoče ukrotiti z lokalnim zdravljenjem (svečkami, kremami), se lahko ginekolog odloči tudi za protiglivično zdravljenje s tabletami, včasih za oba partnerja hkrati. Moški je lahko namreč nosilec glivic, ki njemu ne delajo težav, jih pa stalno prenaša na partnerko.
Svečke Betadine delujejo antiseptično (razkužilno), tj. uničujejo bakterije in glive. Laktobacili so zaželena bakterija v nožnici, ki pomaga vzdrževati ravnotežje mikrobne flore in krotiti glive kvasovke, da se preveč ne razrastejo. Pripravke z laktobacili (svečke ali npr. v jogurt namočen tampon) ima smisel vstavljati v nožnico predvsem po koncu zdravljenja z antiseptikom, saj bi ob hkratni uporabi antiseptik verjetno uničil tudi precej bakterij v pripravku. Da bi lahko laktobacili iz prebavil (po jemanju kapsul Lactogyn) prišli v nožnico, bi morali najprej priti skozi cel prebavni trakt, naseliti področje okrog anusa in od tam nekako potem počasi v nožnico – hudo zapletena pot, skratka, in ni mi čisto jasno, kako so proizvajalci sploh dokazali njihovo učinkovitost. Tudi če do tega dejansko pride, logika govori, da bo izkoristek boljši, če kupimo vaginalne svečke z laktobacili (Gynophylus) in jih vstavite neposredno v nožnico, ali če pač uporabimo stari trik s tamponom in jogurtom.
Kar se tiče “zakisanosti”, je to eden modernih pojmov, ki se pogosto pojavljajo in zlorabljajo v psevdozdravstvenih virih. “Zakisanost” oz. acidoza – znižan pH krvi – sicer dejansko obstaja in je lahko posledica hudih presnovnih ali dihalnih motenj, ampak človek v acidozi ima čisto drugačne težave kot ponavljajoča se glivična vnetja (ponavadi je kar hudo bolan, ampak podrobnejši opis presega okvire tega foruma). Mimogrede, večja kislost nožnice glivam kvasovkam manj ustreza in bi bila s tega vidika celo zaželjena.
Mislim, da bi bilo pri vas najprej primerno poskusiti s sistemskim zdravilom proti glivicam za vas in partnerja; če učinek ne bo zadovoljiv, pa z nekajmesečno prekinitvijo jemanja kontracepcijskih tablet. Lokalno zdravljenje (antimikotične, antiseptične svečke in/ali laktobacili) je marsikdaj potrebno ponoviti večkrat. Ne bi bilo odveč, da pri osebnem zdravniku na tešče preverite raven krvnega sladkorja za izključitev sladkorne bolezni. Prehranska dopolnila, dietni ukrepi in izbira mila so pri vaših težavah verjetno bolj drugotnega pomena. Uporabljajte takšno milo, ob katerem imate prijeten občutek, ter ne pretiravajte s higieno, ker to večinoma bolj škoduje kot koristi.
Lep pozdrav,
Glede kontracepcijskih tablet sem res napisala nejasno. Jemala sem jih kar nekaj časa, nato pa sem 2 leti nazaj z njimi prenehala in od takrat imam težave, prej jih nisem imela. Ampak jih ne želim ponovno jemati.
Velikokrat se zdraviva oba s partnerjem, tako da oba dobiva tablete, jaz pa zraven še svečke ali kremo, a očitno to ni dovolj.
Hvala za vse odgovore, ki so mi razsvetlili marsikatero stvar.
Spoštovani,
žal je pri nemalo ženskah tako, da posebnega vzroka ponavljajočih se glivičnih vnetij ne najdemo in da kljub ponavljanju zdravljenja trajnejšega uspeha ne dosežemo. Če vam je vsaj malo v tolažbo – gre bolj za nadlogo kot za kakšno resno bolezen in z menopavzo, ko se spremenijo razmere v nožnici, vse skupaj mine – čeprav se pa takrat začnejo druge težave.
Lep pozdrav,