Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina kateri stetoskop

kateri stetoskop

Pozdravljeni,
Tole bo mogoče malo nenavadno vprašanje ampak vseeno. Sem študentka medicine in se odločam za nakup stetoskopa. Zanimalo bi me, katerega bi vi priporočali? Želela bi, da bi bil stetoskop tak, da bi ga lahko uporabljala več let. Menda naj bi bil najboljši Littman? Mogoče veste če je kakšna občutna razlika med modeloma classic 2 in master classic2?
Lepo pozdravljeni.

Spoštovani!

Ker niste kardiolog na otroškem ali oddelku za srčne hibe in ker je stetoskop potrošni material, na vašem mestu ne bi pretiraval s ceno in variacijami na temo, ki so večinoma prestižnega pomena.

Pomemben je posluh, s katerim se vsi ne moremo pohavlaiti in seveda sovojitev čim več variacij dihalnih, srčnih, žilnih in prebavnih šumov ter tonov, ki jih moramo zaznati in pozornost pri poslušanju, ne pa sam aparat.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Hojla!

Jaz imam Littmann Classic II in ga moram zelo pohvalit, ceprav je res to bolj potrosna roba – membrane se hitro unicijo, sploh ce ga razkuzujes (po avskultaciji trebuha inkontinentnih dam na infekcijskem oddelku npr). Poskusila sem tudi Littman master classic od kolegice, pa se mi je zdel slabsi (krajsa cev sploh ni tako krasna, ker ti dolga cev baje ojaca sume). Master cardiology so pa tako dragi, da si jih verjetno lahko privoscis sele velikooo kasneje (so pa super – dve cevi imajo in se res odlicno slisi). Tudi Riester stetoskopi imajo dve cevi, ampak nista povezani skupaj in te pri poslusanju (sploh v zacetku) blazno moti sum od drgnjenja teh dveh cevi, pa se obupno trde olive (to je guma, ki gre v uho) imajo, kar je izredno motece, ker jih imas vcasih (sploh v zacetku) zelo zelo zelo dolgo v usesih. Veliko srece pri izbiri slusalk :))

Vi zdravniki si morate te stvari sami kupiti? Ne dobite tega v službi? Kaj si še morate kupiti? To se mi zdi čudno. Al kako je to?

hvala, lp

Spoštovani!

Študenti si morajo kupiti sami to, pa še mariskaj drugega. Najgrše od dražave pa je, da niso zavarovani za nezgode, povezane s študijskimi obveznostmi.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni.

Sicer je že stara tema pa vseeno…

Toliko je ponudbe, da ne vem za kateri stetoskop se odločiti. Vsaj kakšen namig v katerem cenovnem razredu?
Je tisti za 10 evrov dovolj dober, da slišiš “kaj se dogaja” v notranjosti telesa? Ali je bolje odšteti nekoliko več – 20, 30 evrov?

Pa še to, v čem je sploh razlika stetoskopa z enojno oz. dvojno glavo?

Hvala.

Pozdravljeni!

Strinjam se s profesorjem Kersnikom! Ni tako bistvena izvedba stetoskopa, bistveno je, da se z njim kaj sliši in da tisti, ki posluša, zna prepoznati tone in šume.
Menim, da med temi stetoskopi ne more biti bistvene razlike. Za začetek so dobri vsi.
Na dvojni glavi imate membrano večjega in manjšega premera, na nekaterih pa stran z membrani in stran brez nje, zvon. Manjši premer se uporablja v pediatriji, zvon v kardiologiji.

LP!

LP!

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close