Kateri so kvalitetni briketi za psa?
predvsem naj pes dobi mesnate KOSTI in ne mesa.Jaz kupujem npr. piščančje kose za paprikaš (hrbet,vrat,želodček,jetrca,perutnica prvi del), ali pa kupim celega piščanca, mi pospravimo stegna in prsa-ostalo pa dobi prijateljček.Kupim vampe,srce,jetra, kupim svinjske kosti ko mesar izreže kreminatle, je še polno mesa.Pozimi ko rabi več maščobe, dobi tudi svežo svinjsko slanino in več olčnega olja (navadno olje ni ne za človeka ne za žival-rafinirano).Pes mora dobiti predvsem kosti in malo mesa, pa surovo -doma skisano mleko (1 dcl na dan) jaz kupim surovo mleko v mlekomatu.,pa jajce, naribano korenje, tudi kakšne sekljane zelene zelenjave (solate,radič,regrat)Prej je imel vedno bolj tekoče blato, sedaj pa lepe klobasice dela-že po tem vem da je zdrav.Ne dam več kot 60 eur na mesec-ziher ne.
Privoščite svojemu psu hrano -ne predelanih svinjarij.Pes Vam bo zelo hvaležen, največje veselje pa vam bo pogled na pasjega prijatelja ko uživa ob hrani !!!
Sicer nisem sigurna ampak, meni se zdi, da naj se svinjine psu ne bi dajalo, torej izmed cenovno sprejemljivih vrst mesa ostane le se piscanec.
Pa gledate na kvaliteto mesa(talna reja pri piscancu), oljcnega olja(hladno iztisnjeno),..?
Ma jaz cvikam, pes nima tezav prav nobenih, se bojim, da bi ga samo zafrknila z nekim eksperimentiranjem, ker smo imeli res ze prevec problemov. Mlajsi pa je vse, od korenja, radica, solate,..pa nima prav nobenih tezav. Sem v fazi razmisljanja.
Zakaj pa ucasih veterinarja niso rabili se mi pa zdi precej nesmiselen argument, nekje ga se danes “ne rabijo”.
Svinjina je nevarna ja. Če že svinjino, potem se jo obvezno pokuha! Sam pač raje dam surovo, ampak je tudi kuhana dieta zelo vredu, gotovo svetlobna leta pred industrijsko hrano. Logično, da je potrebno paziti tudi na kvaliteto mesa in vzrejo. Najbolje je kupovati v preverjenih privat mesnicah, pa četudi je malo dražje. Kar se cene tiče pa, mislim, da se da sestaviti uravnoteženo in zdravo prehrano za ceno dražjih premium briketov, vendar je potrebna pazljivost in skrbno načrtovanje – zelo hitro se lahko zgodi, da izpustimo kaj pomembnega in se lahko zaradi tega na dolgi rok stanje psa tudi poslabša. Kar je zelenjave in tudi sadja se itak kupuje tudi za lastno prehrano, se pač kupi malo več, podobno velja tudi za meso.
Samo eno vprašanje. Kaj res kdo verjame, da je v briketih prvovrstno meso preverjene reje in druge sestavine najvišjega ranga? No, mene bo težko kdo v kaj takega prepričal.
Surovo bi se načeloma smelo jesti samo goveje in konjsko meso, pa morske ribe. Svinjino, perutnino in sladkovodne ribe je pa dobro prekuhati.S tem, da ni z nobeno vrsto mesa nič narobe, če jo pes v redu prenaša.
Tudi volk se v naravi ne bo branil mrhovine. Smetiščar pa vsekakor ne – to je priučena lastnost in posledica civilizacije. Tudi druge živali (divje mačke, ježi, medvedi…) so potemtakem smetiščarji, saj tisti, ki živijo blizu urbanega okolja hitro začnejo iskati hrano med ostanki. Volk (in s tem tudi pes) je v prvi vrsti apex predator, oziroma plenilec in je na samem vrhu prehranjevalne verige. Smetiščar in mrhovinar pa vsekakor ne – to so izhodi v sili, v sili pa tudi hudič muhe žre.
To je kompleksna tema. Ena stvar je gotova – obe vrsti imata skupne prednike. Druga stvar tudi – da sta obe vrsti genetsko zelo sorodni. Kako točno je nastal pes, se krešejo mnenja. Moje mnenje je, da je pes še vedno zelo blizu volku – in če bi bil spuščen v naravo bi zopet postal plenilec – tako kot npr. dingo. Tudi dingo je tako kot volk klasificiran kot apex predator.
Ironija je, da so bržkone človeški ostanki veliko boljša dieta od briketov – če le ni začimb in ostalih stvari, ki psu škodijo. No ja, navsezadnje so tudi v pasjih briketih pogosto začimbe in sol.
Ko že nekateri trdijo, da je pes smetiščar, lahko naredimo še korak dlje in začnemo trditi, da se je pes ob človeku evolucijsko navadil jesti ostanke, saj so ostanki glavna hrana večine psov in to že več tisoč let.
kvalitetni briketi?
pri meni jesta 2 začasni psički Belcando in Nutra Gold,
moji štirje pa;
RC high energy, Bosch Active, Acana, Cibau…. vsak svoj žakelj.
glede na to da ni drisk, lepa dlaka in zdrava koža, so primerno telesno pripravljeni bi temu rekla kvaliteta. mogoče se pač motim.
da bi pa kuhala, pa še zase nimam časa to počet 😛