Najdi forum

Kateri so bili prvi opozorilni znaki

Končno sem spet malo pokukala sem gor.

Zanima me, če ste že od začetka vaših vez, opazile kakšne opozorilne znake, ki bi nakazovali na njihovo motnjo.
Če pogledam nazaj sem jih sama “spregledala” kar nekaj:

– hitro napredujoča veza….. skoraj takoj se je preselil k meni, čeprav mi je takrat švignilo skozi glavo, da mi je to res prehitro (no, pa sem ta glas kar hitro utišala)
– “zahteva”, pričakovanje po takojšnjem zlitju med nama
– opazke o mojih “neprimernih” prijateljih
– opazke o mojem “neprimernem” obnašanju
– če kamorkoli ni šel z mano in mojimi prijatelji- teženje….ornk teženje pozno v noč….. in posledično moje opravičevanje ter izpuščanje takšnih dogodkov s prijatelji
– nastrinjanje z vsakršnim premikom, ki ni bil povezan z njim
– itd…….

to jih je samo nekaj…. na začetku veze. In, ker sem dejansko soodvisnež, sem kar kmalu začela popuščati in se izogibati takšnim situacijam samo, da bi bilo vse ok. Hehehehehe….. kako sem se nasrala…..
Ker z leti je šlo nekako tako- stopnjevanje njegovega teženja, manipuliranja, agresije in še marsikaj bi se lahko našlo…….. do moje hoje po prstih.

Pred več kot enim letom sem zapustila partnerja. Ko zdaj berem o MOM mi je vse še bolj jasno in spet sem dobila potrditev,da sem naredila prav.Zdaj vem,da je tudi on MOM. Bila sem žrtev čustvenega nasilja,včasih tudi fizičnega saj je bil zraven še alkohol.Včasih je manično garal,včasih pil več dni.Nekajkrat zapadel v hudo depresijo,jemlje antidepresive.
Hodila sva v službo,imeli smo kmetijo jaz pa še popoldansko dejavnost.On je ves prosti čas preživljal s prijatelji in se posvečal svojemu hobiju jahanju,kadar je delal je delal na polno,ko je bilo delo opravljeno je bilo treba to zaliti alkohol je pil za žejo vsak dan.Mene je zaničeval,moje delo ni bilo nič vredno,zanj ni bilo nikoli dovolj pospravljeno,pomedeno okrog hiše,…ko je zvečer prišel v stanovanje (po tem ko sem sama delala 8 ur v službi,pripravila kosilo,3 ure delala svoj pop.sp,skuhala kosilo za naslednji dan,imela urejeno hišo….)ponavadi okajen se je začela inventura hladilnika,kuhinje…Če sem bila slučajno že pred tv-jem(po 21 uri!!!)je že dobil nekaj,da sem morala vstat in še nekaj opravit.Ali me je klical na zagovor v kopalnico,če nisem pospravila šampona.In sem ga morala prestavit za pol metra.”Kako lahko ležiš,če imaš vse razmetano?”
Bilo je še ogromno scen ko je bil totalka pijan.Težil drugim ljudem,se sprl s prijatelji,pijan obležal povsod,…jaz pa sem ga čakala v skrbeh cele noči.Pred službo hodila gledat kje spet popiva,ga spravljala domov.Hčerki sem vzgojila takorekoč sama,sedela pri nalogah,hodila na govorilne ure,vozila v glasbeno šolo,hodila na nastope…Za družino mu ni bilo dosti mar,razen kadar smo bili FASADNA DRUŽINA.Na družinskih praznovanjih,obiskih ,piknikih,na nedeljskih sprehodih….Na dopustu….Na zunaj čudovita družina,delovna ,pridna v lepi hiši….
Med vsem tem iskanje sebe sem spoznala čudovitega prijatelja,ki mi je pokazal,da sem pomembna,sposobna,zaželjena…taka kot sem.Vedela sem da moram oditi.In sem šla.
Po tistem je imel spet težave z depresijo,rano na želodcu,baje je pustil alkohol.Našel si je drugo žensko.
Zdaj pa me zanima vaše mnenje:
Je možno,da se je spremenil?
Ali bo čez čas,ko bo njun odnos postal rutinski postal do nje enak?
Bi jo morala opozoriti?

Hvala za vaše mnenje!

PS
Vsem s podobnimi težavami pa želim,da čim prej prepoznajo MOM in se rešijo vpliva take osebe.

tacherus, moje mnenje je sledeče;
ne ni se spremenil in ne bo se spremenil sploh če ima MOM. Glede na navedeno smatram, da je bila vajina zveza dolgotrajna in se v vsem tem času ni spremenil. Kako naj bi se potem spremenil v dobrem letu? Skoraj neverjetno. Poznaš njegov način delovanja in tak je tudi sedaj. Osebe z MOM se vedno navzven obnašajo lepo, tako, da delajo dober vtis na ljudi, saj jim mnenje okolice ogromno pomeni in si ne morejo privoščit, da bi okolica o njih grdo govorila, ker potem bi bili še bolj ubogi, saj bi potrjevala njihovo ničvrednost, ki jo globoko, globoko v sebi čutijo. Poleg tega, bi morda kdaj komu morali odgovarjati za svoja dejanja, to pa pri njih nikakor ne gre in povzroča strah in sram pred razkrinkanjem.

Napisala si, da ste bili “fasadna družina”. O njegovem početju skozi leta si vedela le sama, saj si z njim živela. Tudi tole njegovo novo razmerje je po vsej verjetnosti “fasadna družina”. Na zunaj se seveda ne vidi, da je karkoli narobe. In ljudje smo takšni, da potem pomislimo, poglej zdaj ima pa drugo, se je pa spremenil. Po moje se ni. Je pa verjetno našel takšno, ki vse to prenaša. Če sta skupaj, jo je že prevzel pod svoje okrilje in se po vsej verjetnosti do nje obnaša enako že zdaj oziroma se bo vedno bolj. Če pogledamo delovanje osebe z MOM si v bistvu druge sploh ne more najt, saj ženske, ki ne padejo na njihove “fore” za njih niso zanimive, ker si jih ne morejo podredit. Takšne so za njih že v štartu brezvezne saj jim ne nudijo supporta, kot ga oni zahtevajo.

Kar se tiče tvojega vprašanja ali bi jo morala opozorit pa tole; o tem sta dve možnosti da in ne. V načelu se ljudje naj ne bi vtikali v življenja drugih. Marsikdo ima takšno mnenje. Marsikdo bo pa mnenja, da ji povej in jo prišparaj muk. Tu pa lahko pričakuješ marsikaj. Ti bo hvaležna, bo verjela, ne bo verjela……Moje mnenje pa je, da mora ženska do tega priti sama. Šele takrat lahko s svojim življenjem naredi, kar želi. Nič ne pomaga, če ji vsa vesoljna vas govori kakšnega partnerja ima, pa če ona tega ne verjame, si zatiska oči, je soodvisna in jo partner z lahkoto prepriča kako dober je in kako jo ljubi potem bo v takšnem odnosu še naprej.

Predlagam, da se nehaš ukvarjat z njim ali se je spremenil ali ne in si ponosna nase, da si se ga rešila. Dobila si svoj mir, kar pa je najvažnejše.

Moje osebno mnenje: dvakrat NE. Ni se spremenil in ne vtikaj se v njegov nov odnos.

skoraj že čvrsto na nogah in pitra

Hvala za vajino mnenje,ki je samo potrdilo,kar sem že vedela.Ne bo se spremenil.In ne bom se vmešavala.
Hvaležna sem,da sem prepoznala MOM,našla moč in odšla.
Življenje v miru je neprecenljivo!

Pozdrav vsem,

tudi sama se dvakrat popišem pod zgornje poste:

1. NEEEEEEEE, ni se spremenil in se tudi ne bo nikoli. Samo našel je novo žrtev, ki ji “glumi novo fasadno družino” (zelo dober izraz si navedla)

2. NEEEEEEEE, ne vmešavaj se za božjo voljo, saj ti ne bo verjela, ker te je dodobra očrnil in ji ne boš uspela ničesar dopovedati (vem iz prve roke, ker sem bila tudi sama “druga gospa Popolna). Dokler me ni po parih letih “fasadiranja” za druge, pošteno namlatil.

Lepo se imejte še naprej.

Ko sem spoznala svojega….takrat ne bi verjela neki X ženski, kar bi mi negativnega povedala o njem. To bi pripisala preračunljivosti, maščevanju, čemurkoli, le dobronamernosti ne. Sploh vedela nisem, da je kaj tako absurdnega, kar oni počno, možno kje drugje kot v literaturi in filmih 🙂

To moraš doživet, da verjameš, je moje mnenje…

Pri meni je bilo tako:
– skoraj takojsnje skupno zivljenje
– pretiran nadzor, gsm, fb..povsod je zelel gesla
– flirtanje z drugimi, povsod in ne glede kaksna je bila
– zelel je vedeti za vsakega bivsega, vizualno sploh ker se je najverjetneje primerjal
– polagal mi je besede v usta, lahko je bil cel hallo, ker nisem dobesedno npr pisala smsa po njegovem nareku
– po tednu dni je vedel, da sem zenska njegovega zivljenja, ena in edina, name je cakal ipd
– perfekcionizem, pretiran, npr milo mora biti tocno tu in tu, drugace sem bila nesposobna, lena
– burni izbruhi jeze, agresija
– nagnjenost k alkoholizmu
– pretirana ljubecnost, da me ljubi mi je bil zmozen govoriti v nedogled, ceprav sem en dan prej bila vse smo clovek ne
– hvalisanje s svojimi posteljnimi podvigi, sploh hvala o tem kaksno dobro zensko je polozil, vizualno dobro, zmeraj je obracal v tej smeri, kako sem lahko srecna, da je on izbral ravno mene
– laganje o vsem
– odpor do matere, zanicevanje, hkrati jo je pa zmeraj klical, ko je bil brez denarja
– pretirano zapravljanje, nadzor nad mojim denarjem
– maipuliranje za dosego svojih ciljev
– obracanje krivde name, ce se je on spotaknil, sem bila jaz kriva, ce me je udaril, sem ga izzvala ipd
– prekomerno tezenje, ce nisem dvignila takoj, me je klical 50 krat v roku 15 mi
– prilizovanje drugim, celotni okolici v mojem kraju, se zdaj vsi mislijo kaksen super clovek je

Spisek bi bil lahko v nedogled, vse te alineje sem opazila v prvih treh mesecih. Kasneje se je ob mojem odhodu iz veze zacelo, najprej, da sem nemogoca, nevredna ljubezni, nihce me ne bo maral le on, on je tisti, lahko sem samo hvalezna, da mi ga je bog poslal, skratka povelicevanje sebe, zanicevanje mene. Ko to ni vzgalo, je spremenil nacin npr brez tebe me ni, zate zivim, boljsi bom…dokler nisem nasedla.

Pri meni pa je bilo tako:
– takoj se je preselil k meni
– napeljal oz. prefinjeno zahteval, da zažgeva vse slike od najinih predhodnjih zvez
– po nekaj tednih kar sva bila skupaj je takoj predlagal poroko
– nečimernost (vedno slabe volje, razen v družbi, kjer se je pilo)
– ni maral mojih sorodnikov, staršev, sestre, brata,…
– laži in manipulacija (čeprav tega nisem vedela, ker sem zaupala)
– prevara (verjetno ne prvič)
– čez noč se je odselil k ljubici in ne pozna nikogar več od mojih, zapustil skupne prijatelj
– materializem (čeprav nisem čutila, ker je meni, dokler me je maral, nudil vse, razen čustev)
– nezaintereseiranost za kar ni smatral koristno
– brez slabe vesti gledal, kako se mučim z prekopavanjem vrta, on pa revček na kavču, ker ga boli hrbet
– ljubosumnost na svojega brata, na mojega brata in sestro(npr. zakaj njemu straši dajo nekaj, zakaj tebi ne,…banalne stvari…)
– poveličevanje tistih, ki jih ima v trenutku rad; trenutek za tem pa poplno ignoriranje
– zaničevanje moje službe in v poudarjanje pomembnosti njegove službe (se ve kdo prinaša denar domov)
– obsedeno zahteval da ga spoštujem, saj je to po njegovem mnenju temelj dobrega odnosa, nato pa skoraj leto dni gledal kako se zgubljam v depresiji in hujšam do kosti.
– dokler sem ga poveličevala in ga hvalila, je bilo OK, ko sem mu očitala njegove napake, ki so me motile, me je zapustil in našel novo črtev, ki ga poveličuje in kuje v zvezde
– čisto zamenjal okolje, saj ga prijatelji tudi niso več dovolj hvalali, ravno nasprotno, očitali so mu da dela narobe (popiva in klati naokoli z izgovorom slučenih obveznosti)
– ko sem zahtevala ločitev, je oboževal da me prijatelji prepričujejo v to, kot da ne bi znala misliti s svojo glavo
Velikorat sem razmišljala, da bi ga zapustila, vendar si nisem upala, saj bi me vsi obtoževali, najbolj pa on. Sedaj je on pustil mene in se mi vedno bolj zdi, da mi je naredil uslugo.
Počasi prihajam k sebi. Postajam bolj zigurna vase in sem mirna. Tudi kilogrami so se začeli vračati nazaj. Čutim, da me čaka nekaj lepšega v prihodnosti. Čeprav mi je bilo hudo, ker sem šele po tem, ko me je zapustil začela ugotavljati, da ima njegov značaj narcistično strukturo, pa se sedaj vedno bolj zavedam, da s takšnim človekom nočem imeti več opravka, četudi imava skupaj otroke. Sta že velika in razumeta, saj sta bila poleg, ko se je skoraj leto dni dobesedno izživljal nad menoj.

Dolga leta je z menoj manipuliral, skoraj leto dni me je varal. Ker nisem vedela, sem bila sumničava, zato me je obtoževal, da sem obsedeno ljubosumna ipd. Nato čez noč obrnil ist in začel novo življenje….kot da starega nikoli ni bilo.
Enako je naredil tudi takrat, ko je pred menoj prekinil svojo dolgoletno zvezo s punco (mimogrede, varaj je njo z menoj, meni pa rekel, da je končal že prej). Te ženske ni nikoli več pozdravil na ulici in niti ona njega. Sedaj razumam zakaj. Ko je bil z menoj mi je snel luno z neba, obsedeno me je spravil pod svojo kožo. Čez noč me je odvrgel kot pokajen čik, kot da nikoli ni bilo nič med nama, rojstva otrok, skupnih trenutkov, dopustov, smeha, joka,…..

Znaki v prvih 3 mesecih:

– Takoj ko sva začela hoditi, se je priselil k meni. (Res pa sva se prej počasi spoznavala eno leto).
– Ljubosumnost na bivše partnerje. Hotel je vedeti VSE in ker se mu je enkrat zazdelo, da je izvedel premalo, je nastal cel cirkus- in to isto stvar je privlekel na dan čez kakih 10 let in mi jo metal naprej naslednjih 15.
– Metanje stvari skozi okno
– Butanje z glavo v steno
– Zasedel je ogromno mojega časa, zmanjkovalo mi je časa za moje obveznosti
– Ko sem mu po 3 mesecih rekla, da bi raje, če se odseli, bova pa še naprej hodila (rabila sem več zraka!) na to ni pristal- če nočem živeti z njim, noče biti več moj fant. In sem še naprej “dihala na škrge”…
– Zaničevanje njegove mame in drugih sorodnikov, izogibanje stikom z njimi
– Omejitev stikov z mojimi starši, krčenje stikov z mojimi prijatelji
– Izbruhi jeze
– Hitro menjavanje razpoloženja
– Zelo subtilne manipulacije

Ampak, še kar nekaj let je to bil tudi strasten, zanimiv (hm!) odnos, s čimer sem se napajala potem dolga leta, da sem lahko vztrajala. In upala, da bom končno našla način, kako naj se spremenim, ga razumem… Bilo pa je vedno slabše.

New Report

Close