Najdi forum

kateri kruh

V poplavi kruha, ki ga nudijo naše trgovine, sploh več ne vem, za katerega naj se odločim. Želim jesti popolnoma črn ali polnozrnat kruh. Večina kruhov pa ima kombinacijo tudi bele,. pšenične moke. To je po moji logiki potem podobno, kot če bi jedel tudi kruh iz bele moke.

Povejte mi, kateri kruh je priporočljiv? Če že pojem tisti košček, da ga pojem brez slabe vesti. Kateri je brez dodane bele moke? Kaj pa tisti, ki je pakiran v vrečki, narezan na koščke, takšen težak, saj ne vem kako se mu reče, vem da po okusu ni ravno podoben kruhu?

Pozdravček

Žal ti jaz ne znam svetovati.
Kupim včasih pirin kruh, polnozrnat toast, polnozrnato pecivo (kot kruh), iz linije zdravo življenje. Včasih tudi za spremembo ovsenega, čeprav je v njem tudi bela moka, saj ga tako ali tako dobim samo rezino.
Ko pa sem intenzivno delala na izgubi kilogramov, nisem jedla nobenega kupljenega kruha.

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

Težko ki bi rekla, ali je kateri od kupljenih kruhov pravi. Meni je bila najboljša naložba kruhomat. Na začetku so bili moji kruhi malo čudni, ker sem se držala receptov iz navodil, pa tudi pekla sem na priporočenem programu in je zadeva trajala precj dolgo. Nakar mi je kolegica svetovala enostavno varianto- uporabi hitri program, testo delaj po občutku – ko se mesi glej samo to, da se ne lepi na posodo.

In sedaj rutinsko vržem v aparat cca 300 ml vode, žličko soli, žličko olivnega olja , vsipam moko iz celega zrna , od oka 1/2 kg, dodam 1/2 kocke kvasa in mešanico semen. Med mesenjem malo reguliram količino vode ali moke – pač da se testo ne lepi in to je vse. Čez kako uro je kruh pečen.

Za ta kruh vem, kaj je v njem in zame najpomembnejše – ena rezina me nasiti, kar za industrijski kruh (pri meni ) ne velja – lahko bi ga jedla še in še.

Ker ta moj kruh jeva samo midve s hčerko, ga spečem približno 2 x tedensko.Postopek je tako enostaven, da to narediš mimogrede ob pripravi kakšnega drugega obroka.

Tudi jaz jem samo doma pečen kruh in sicer polnozrnatega in pa rženega, kjer mešam moko 2/3 ržene 1/3 črne Tip 850. Ržen kruh se sicer nikakor noče spečt, če ne mešam moke. Enkrat sem poizkusila, pa je bil poc.

Spečem ga 1 x tedensko, ga narežem na rezine in zamrznem. Ostali družinski člani “mojega” kruha ne jedo. Pojem pa 1 rezino dnevno, tako da ga imam kar za 10 dni.

Julija

Aha, potem najbolje da tudi sama uporabim svoj stroj za peko kruha. Pri tem stroju me moti to, ker je kruh tako visok, mi pa imamo vsi doma radi nizke kruhe.
Je bil pa hec sedaj v trgovini. Vprašala sem poslovodkinjo, kateri kruh nima bele moke. “Huu:”:je rekla, oklicala je v pekarno Žita pa niso vedeli, dali so št. tehnologa pa se ni oglasil. Povedala mi bo jutri, med tem pa sem našla pirin kruh, zavit v folijo, na njem pa so napisane sestavine in ni bele moke.
Seatavine so:
45% pirine moke
polnozrnata mok,aržena moka, kosmiči,sončnična semena, krompirjevi kosmiči,pinjenec.

No sedaj imam tega, morda pa ga spečem tudi še kdaj na kruhomat!

Lep pozdrav

Meni se zdi da stoletni nima bele moke. Nisem pa čisto sigurna.

lp

Ima, ima, in to večino.
Vendar pa ga nupoučene trgovke prodajajo za polnozrnatega, ker prevladuje miselnost, da je polnozrnat kruh pač kruh s semeni. Vendar imajo vsi ti kruhi v svoji sestavi belo moko.

Galja, če ti je všeč nižji kruh, ga v testomatu oz. aparatu za peko kruha samo zamesi, po uri in pol vzameš ven testo, oblikuješ hlebček ali štruco ali kaj drugega in spečeš po normalni poti v pečici. Jaz kruha nikoli ne pečem v aparatu. Če pa boš tako naredila z belim kruhom, bo tudi v pečici narastel in bil visok.

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

Nisem kopirala celega članaka ker je predolg…tukaj je link… Prepisala pa sem sestavine nekaterih kruhov…

http://www.mipor-institut.si/ZPSstrani/zpsV1.0.nsf/GlavniFrame?OpenFrameSet&DelSpleta=SVETOVANJEFrameset?OpenFrameset&Vsebina=0/5F6D3640E8AE90DAC1256D2500344EF9?OpenDocument&

ajdov kruh z orehi (Pannex):
pšenična moka tip 850, ajdova moka, rastlinska maščoba, kvas, sol, pekovski dodatek (?), orehova jedrca;

krona, pšenični mešani kruh iz moke tip 500 in ržene moke tip 1250(Leclerc):
pšenična moka tip 500, ržena moka tip 1250, voda, kvas, sol, emulgator – monogliceridi maščobnih kislin – E 471, askorbinska kislina E 300, encimi (fungalna amilaza in pantozenaza);

pisani kruh (Leclerc):
pšenična moka tip 500 in tip 850, koruzna moka, voda, kvas, sol, emulgator E 472 a, encimsko aktivna sojina moka, encim
(alfa-amilaza), sredstvo za obdelavo moke E 300;

stoletni kruh (Žito):
pšenična moka tip 850, voda, semena 15 %, ržena moka tip 1250, jedilna sol, ječmen; kosmiči, ovseni kosmiči, pšenični
kosmiči, kvas;

deželni pšenični beli kruh (Maximarket):
bela pšenična moka, svež kvas, sol, pekovski dodatki (?);

mlečni hlebček (ÖLZ, uvoz Avstrija):
pšenična moka, rozine, neposneto mleko 18 %, sladkor, jajca, margarina, kvas, glukozni sirup, maslo, sol;

bučkar, pšenični mešani kruh (pokrita tržnica v Ljubljani):
pšenična moka tip 850 in 1100, ržena moka tip 1250, semena (proso, lan, bučna semena).

osebno kupujem polnozrnati kruh ki ga pečejo v megamarketih interspar. tam imaš sestavine napisane in ej polnozrnata moka, kruh je tudi takega okusa in zdži precej dni. pa š edrag ni cel (500g) stane 279 sit

pekovski dodatek je ponavadi E472e oziroma po domače-svinjska mast…

Tudi pri najbolšem sosedu imajo polnozrnat kruh brez bele moke. Tudi koroški kruh ne vsebuje bele moke. Sicer pa tudi jaz pečem kruh v mojem kruhumatu. Le zadnja dva tedna malo abstiniram, ne vem morda je prevroče .
Lp in s-mejte se!
Iris

Prenešeno iz strani, ki govori o Montignacu.

Izkušnje v zvezi s polnozrnatim kruhom:

Zelo veliko vrst kruha se prodaja kot polnozrnat kruh, vendar vsi niso v redu. Pravzaprav ima velika večina vrst kruha, ki se deklarirajo kot polnozrnati, poleg polnozrnate moke še belo ali črno moko. Pri tem smo nekako postavili definicijo, da je bela moka tipa 500 (za sladice včasih tudi 400), črna 850, prava polnozrnata pa je 1100 ali več.

Najbolj priporočamo Koroški kruh, ki se ga kupi npr. v Interšparu na Viču in ima rženo moko 1250 ter prešnično polnozrnato moko 1600.

bom danes nabavil ta koroški kruh da vidim če ga imajo v MB-ju 🙂

Resnica je ta, da samo kruh, ki ga sam pečeš, veš kaj vsebuje. Zato ga najraje pečem sama.
če imaš aparat za peko kruha, sploh ne razumem, zakaj si delaš probleme s kupljenim kruhom, ko pa je taka malenkost v njem speči kruh.

LP!

Babica? Pa morje? Je še slano’

stoletni kruh

Ja, Marika! Za pokušino ga je nekako bilo. Ta teden bom “gurala” kot nora, v petek pa nastopim “pravi” dopust.
LP!

A je ta Koroški dober samo v Interju????

Jaz ga kupujem v Mečkatorju in Maxju in je tudi dobeeeerrrrrrrrrr!!!!!!!

Pojma nimam Kaja, jaz ga ne kupujem, mislim, da sem ga samo enkrat že dolgo nazaj.

Hojla galja…

Tudi jaz kruh pečem sama doma. Najprej sem ga kar na roke, zato je bil bolj ob vikendih, sedaj pa mam strojček za peko kruha(dobila za rojstni dan).
Pečem pa navadno polnozrnatega ali rženega, včasih mu dodam kako žlico sončničnih semen, drugič spet ne.

In ne delam kruha po receptu – ker je vedno dodana bela moka, sladkor in maslo.
Jaz dam le “mojo” moko, vodo, kvas in žlčko soli.
Je pa res, da je ta kruh bolj kompakten, še posebno ržen. A se ga hitro navadiš – potem je pa beli čuden 🙂

Lp sonček

Naključij ni, vse se zgodi z razlogom! :)

New Report

Close