Katere tablete proti malariji?
Spotvovani, ob potovanju v Kruglerjev park se priporoča antimalarično zaščito. Glede na kratko potovanje, se mi zdi najprimernejpi antimalarik Malarone, saj je čas jemanja najkrajši. Malarole lahko prav tako jemlje otrok, obstaja tudi preparat za otroke, oz. se ga dozira glede na telesno težo. Lep pozdrav!
Nina
Pozdravljeni.
V začetku junija sem postavila vprašanje, pa ker nanj ni odgovora obstaja možnost, da ga nisem pravilno oddala. Zato ga ponavljam.
Hči (17 let) se s skupino mladih (15 oseb) odpravlja na misijon na Slonokoščeno obalo. Gredo konec avgusta za mesec dni. Niso zdravstveni delavci in bodo predvsem animatorji.
Kakšna zaščita je najbolj primerna (da si kot skupina lahko porazdelijo stroške in da jih stranski učinki ne bodo preveč pestili)? Ali je poleg cepljenja proti rumeni mrzlici potrebno (oz. zelo priporočljivo) še kaj drugega.
Hvala za odgovor.
Helena
Spoštovani1
Poleg obveznega cepljenja proti rumeni mrzlici je nujno potrebna zaščita z zdravili pred okužbo z malarijo. Tveganje za okužbo je zelo visoko, prevladuje povzročitelj Plasmodium falciparum. Možnih je več vrst zaščite z zdravili: glede na to, da bo bivanje dolgo 1 mesec, se mi zdi najprimernejša zaščita Mefloqine (Lariam), ki ima najenostavnejši režim jemanja, saj se jemlje le 1 tableta na teden (vedno isti dan v tednu); zdravilo se prične jemati 1 teden pred prihodom na malarično področje in se ga jemlje še 4 tedne po vrnitvi. Poleg zaščite z zdravili je treba upoštevati še vse druge ukrepe za zaščito pred piki mrčesa: nujna je uporaba repelenta z dovolj visoko vsebnosti DEET, mreže za komarje, prepojene z insektidicom, pa uporaba insekticidov z rezidualnim delovanjem v prostorih, kjer bodo bivali…
Ker gre za deželo z zelo nizkim higienskim standardom, je izjemno izjemno priporočljivo tudi cepljenje proti endemični zlatenici – hepatitisu A, če se bodo veliko gibali na prostem, in prihajali v stik z živalmi, pa tudi cepljenje proti steklini. Priporočljivo je tudi cepljenje proti tufusu.
Paziti bodo morali tudi na hrano in vodo, ki ju bodo uživali: vedno termično dobro obdelano hrano, vročo, sveže pripravljeno hrano, ne omak in postanih živil; sadje in zelenjavo taki, ki se ju lupi; ustekleničeno vodo, oz. prekuhano vodo, v pijače ne dodajati ledu (saj je pripravljen iz higiensko vprašljive vode). Problematično je lahko tudi uživanje alkohola, saj po eni strani pospešuje dehidracijo, po drugi strani pa lahko moti, oz. “povečuje” dojemanje stranskih učinkov antimalarikov.
Torej: poleg cepljenje proti rumeni mrzlici vsaj še cepljenje proti hepatitisu A in zaščita proti malariji.
Razmisliti o cepljenju proti steklini glede na ogroženost in proti tifusu (higienski pogoji).
Pozdravljeni!
Konec decembra potujemo na Šrilanko (Colombo, Nuwara Eliya, Kandy, Dambullla,Polonnaruwa). Zanima me, ali so omenjena področja rizična za malarijo in ali se naj cepita otroka (15 in 13 let) proti hepatitisu A (proti hep. B sta že preko šole bila), rumeni mrzlici?
Na Šrilanki bomo 6 dni – če bi jemali Malaron, ali kaj vpliva na občutljivost kože na sonce (gremo še na Maldive). Kaj pa večji stranski učinki na otroka?
Po podatkih potnikov na to področje se jih veliko ne cepi oz. ne jemljejo antimalarikov – ali smo lahko tako brezkrbni ali pa nam priporočate raje tovrstno zaščito?
Hvala za nasvet.
Spoštovani, cepljenje proti hepatitisu A vam toplo priporočam za oba otroka, cepljenje proti rumeni mrzlici pa ni potrebno.
Prav tako priporočam jemanje Malarona, večjih stranskih učinkov na otroka ni pričakovati; tudi kože Malarone ne fotosenzibilizira. Lep pozdrav!
Nina
Spoštovani, malarična področja v Braziliji so: States of Acre, Amapá, Amazonas, Mato Grosso, Para, Rondonia, Roraima, Tocantins, zahodnji del Maranhaõ. Malaria je prisotna tudo ponekod v urbanih predelih, npr v mestih Boa Vista, Macapa, Manaus, Maraba, Porto Velho, and Santarem. Rare cases in Belem.
V Argentini pa med malarična področja sodijo: ruralni predeli Salta Province (ob Bolivijski meji). Redka poročila so tudi v mestu Puerto Iguazú v Misiones Province.
Glede na vaš potovalni načrt bi bila profilaksa ev. priporočljiva v Manausu in Iguazu (v primeru vezaanega potovanja z enega na drugi predel se mi zdi najpriporočljivejša zaščita Malarone, ker je čas jemanja najkrajši.
Pozdravljeni! Sem 20-letna študentka in poleti(5.7-2.8.-2016) se s fantom odpravljava v Indonezijo. Nimava še popolnoma načrtovane poti, ampak gibala se bova po ozemlju celotne Jave (tudi nacionalni park Ujung Kulon) in Balija, če nama ostane kaj časa bova letela še na Lombok. Glede na čas potovanja (poleti, 4 tedni) in območje, me zanima, ali nama priporočate antimalarike, če da, katere in zakaj in ali nama mogoče priporočate tudi kakšna druga cepiva (hepatitis A in podobno)? S fantom želiva v svoje telo vnesti le toliko strupa, kot je nujno potrebno, raje manj, a po drugi strani se ne želiva okužiti z malarijo, zato bi potrebovala vašo pomoč pri tej odločitvi. Zanima me tudi glede metode, o kateri sem brala na internetu, in sicer, da jemlješ antimalarike samo ko si na območju, kjer je zelo razširjena malarija (par dni), nato pa ne več. Kakšne posledice ima tako jemanje na človeško telo, ali tako jemanje učinkuje proti malariji ali ga naše telo sploh ne zazna zaradi kratke dobe jemanja. Najlepša hvala za Vaše odgovore že vnaprej 🙂 LP, Rebeka
Spoštovani!
Pripenjam vam povezavo, na kateri si lahko vsaj orientacijsko ogledate bolj ali manj tvegana področja za okužbo z malarijo. Področja, ki jih omenjate, razen Lomboka ne potrebujejo antimalarične zaščite, zato je za nadaljnje svetovanje pomembno, kam res greste. Za zaščito pred malarijo na malaričnih področjuh se priporoča jemanje zdravil v t.i. “profilaktične namene”. Nikoli se ne jemlje zdravila le tiste dni, ko si tam, temveč v najboljšem primeru par dni prej in še vsaj teden dni po vrnitvi. Če boste ba malaričnem področju le par dni, vam priporočam Malarone, ki se ga dejasnko prične jemati 2 dni prej, vsak dan tam in teden dni po vrnitvi. Zdravila se jemlje zato, da bi v primeru, če bi se z malarijo okužili, takoj učinkovala na povzročitelja in ga uničila (ne vem, kaj mislite s tem, da jih telo ne zazna??? ), Vsekakor pa vam pred potovanjem v Indonezijo priporočam cepljenje proti hepatitisu A. Glede zaščite pred piki mrčesa vam vsekakor priporočam tudi uporabo dobrega repelenta.