Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Katere tablete proti malariji?

Katere tablete proti malariji?

Zdravo,

zanima me še naslednje – ali dobim antimalarik Malarone v lekarni brez recepta, ali je potrebno imeti recept od svojega osebnega zdravnika. prvič grem na tako pot in zato sprašujem :).
Ali se je potrebno cepiti za kaj drugega (berem o hepaititisu tu na tej strani,…)

Prejšnji post je moj – Šri Lanka 10 dni, Maldivi 4 dnio in Dubaj 2 dni – to je najina pot

Hvala za nasvete

Spoštovani, v Sloveniji izvajajo dejavnost svetovanja potnikom območni zavodi za zdravstveno varstvo, kjer imajo ambulante za potnike, kjer se cepite in kjer tudi dobite (kupite) antimalarike.
Za potovanje na SriLanko je izjemno priporočljivo cepljenje proti hepatitisu A.
Kolikor mi je znano, slovenske lekarne Malarona ne nabavljajo; v primeru, da ambulante za potnike ne bi obiskali, bi morali z receptom ponj v tujino. Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Super, da ste mi tako hitro odgovorili. Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Kako pa je s tem cepljenjem, kdaj bi se morala iti cepit proti hepatitisu A – koliko prej (potovanje imava 22. september)

Hvala tudi za ta odgovor

Spoštovani, priporočljivo je, da se v ambulanti za potnike oglasite cca 1 mesec pred potovanjem, saj imunski sistem “potrebuje čas”, da po cepljenju ustvari zaščito. Lep pozdrav!

Pozdravljeni, novembra odpotujem v jugovzhodno azijo za pol leta in me zanima kakšna so priporočila v tem primeru, ko gre za tako dolgo obdobje. Kot vem naj Lariama in Malarona ne bi bilo priporočljivo jemati več kot 3 mesece. In v primeru da ne ješ tablet preventivno, kako nevarna dejansko je malarija? Koliko časa poteka zdravljenje in kako zahtevno je? Hvala in lep pozdrav

Spoštovani, JV Azija je zelo zelo širok pojem in tudi predeli niso vsi (enako) malarični. V izrazito malaričnih področjih sveta (npr. centralna Afrika, Nova Gvineja, ipd), jemljejo potniki antimalarično zaščito tudi več mesecev in tudi pol leta; drugje pač ne in uporabljajo standardne zaščite pred komarji: mreže, repelente, insekticidi za notranjo rabo z dolgotrajnim delovanjem, oz. če imajo smolo in se okužijo, se zdravijo. Zdravljenje je odvisno od vrste povzročitelja in, seveda, teže bolezni.

Pozdravljeni,

s fantom se odpravljava oktobra v Malezijo. Za teden dni bova obiskala tudi otok Borneo, in sicer Kota Kinabalu in bližnjo okolico ter se nato vrnila nazaj na polotok. Kako je v tem primeru z antimalariki?

Spotovani, sam obalni pas, oz. področje okoli Kota Kinalabu je ne -, oz. nizko malarično in zaščiza z antimalariki celo ni potrebna, vpšašanje pa je, kaj smatrate pod bližnjo okolico. Že malo bolj v notranjosti, okoli reke Sugut ste že v malaričnem območju, kjer je priporočena zaščita (najbolj primeren se mi zdi Malarone, ker greste za kratek čas).

Spoštovani!

V feb 12 s fantom potujeva v Malezijo (cca 4 dni Kuala Lumpur + 4 dni Taman Negara), potem pa preko Nove Zelandije na Cookove otoke (natančneje Aitutaki). Lahko prosim svetujete proti čemu naj se cepiva in kako je z antimalariki, gre za rizična območja ali ne?

Hvala in lp!

Spoštovani, rizično območje je predvsem Taman Negara, kjer se svetuje antimalarična zaščita. Ker boste na malaričnem področju zelo kratek čas, je najprimernejši Malarone. Od cepljenj vam svetujem cepljenje proti hepatitisu A. Lep pozdrav!
Nina

Spoštovani!

Odpravljam se v Nikaragvo. Gibal se bom samo v dveh mestih: Managua in Esteli. Tam bom vsega skupaj 5 dni.

Zanima me, če je tudi za mesta priporočljivo jemati antimalarike.

Hvala.

Nikaraqua je na splošno dežela z nizkim in srednjim tveganjem za malarijo. Tveganja za malarijo v Managui praktično ni, v Estelli je tveganje nizko do srednje. Če boste v Esteli samo kakšen dan, ob tem striktno uporabljali repelente, lahko antimalarik tudi izpustite. Če pa boste hodili tudi v okolico Estele, bi bil primeren antimalararik Malarone (ker ga jemljete najkrajši čas).

Hvala za odgovor. Imam še dodatno vprašanje:

Zaradi napadov tesnobe jemljem antidepresiv Zoloft. Nekje sem zasledil, da nekaterih antimalarikov sploh ne smeš jemati v takem stanju.

Zanima me kako je s tem pri Malaronu.

Pa še nekaj: če se odločim da antimalarikov ne bi jemal, pa me kljub zaščiti z repelenti piči komar, kako ukrepati? Ali kaj pomaga, če začneš antimalarike jemati po piku?

Spoštovani, ni ovir za sočasno jemanje antidepresiva in Malarona, če bi bilo to potrebno. Kar se eventualne malarije tiče, če antimalarija preventivno ne jemljemo že pred pikom, ga tudi ob piku samem ne vzamemo kar tako. T.i. “stand by” zdravljenje malarije pripotnikih, ki ne jemljejo preventivne antimalarične zaščite, se izvaja le pri potnikih, ki zbolijo z malaričnimi simptomi in v 24.urah po pričetku ne morejo do zdravnika. Vi greste na potovanje le za 5 dni, kot pravite, in bi se v primeru nenavadnih simptomov tako in tako lahko oglasili pri zdravniku (ki bi mu povedali, da ste prišli iz tropov).

Živijo, tudi jaz imam vprašanje z zvezi z antimalariki, in sicer čez 2 meseca se odpravljam v Nigerijo (Lagos) za 3 tedne. Kot sem videla v prešnjih odgovorih, vedno najbolj priporočate Malarone… naj se torej tudi jaz držim tega nasveta? Imate morda še kakšen drugi nasvet? Najlepša hvala za čas in mnenje! lp

Spoštovani, enako sta učinkovita Meflokine in Malarone. Malarone ima morda nekoliko manj sopojavov, a je dražji. Malarone priporočam zlasti takrat, kadar je potovanje kratko, zaradi drugačnega režima jemanja. Pri vas ne gre več za tako kratko potovanje in bi zlahka jemali tudi Meflokine. Lep pozdrav!
Nina

Pana 13, imam vprašanje in sicer ali sta bila na potovanju po Šri lanki, Maldivih in v Dubaju s turistično agencijo Vard. Ker se sama odločam za to potovanje me zanima kakšno je bilo potovanje z agencijo, ker z njimi še nisem potovala.
Hvala za odgovor

Pozdravljeni!
Zanima me ali bi jemanje Lariama imelo kakšen vpliv oz.stranske učinke pri potovanju na visoki nadmorski višini?Plan potovanja je takšen: 3 tedne po osrednji Indiji,ki je malarično območje,potem pa na treking od Lukle do Mount Everest base campa do nadmorske višine cca 5500 metrov.Ker je možno,da bi slabo prenašali višino in bi morda bilo potrebno jemati tudi Diamox(acetazolamid), ali bi lahko prišlo tudi do kakšnih interakcij?Večkrat smo že jemali Lariam za različna potovanja,brez posebnih stranskih učinkov,vendar me sedaj skrbi zaradi višine.Spanje na višini je že tako slabše,lahko dobimo višinsko in me zanima ali bi lahko LAriam vplival na to in še poslabšal višinsko bolezen?
hvala za odgovor!

Pozdravljeni!
Zanima me ali bi jemanje Lariama imelo kakšen vpliv oz.stranske učinke pri potovanju na visoki nadmorski višini?Plan potovanja je takšen: 3 tedne po osrednji Indiji,ki je malarično območje,potem pa na treking od Lukle do Mount Everest base campa do nadmorske višine cca 5500 metrov.Ker je možno,da bi slabo prenašali višino in bi morda bilo potrebno jemati tudi Diamox(acetazolamid), ali bi lahko prišlo tudi do kakšnih interakcij?Večkrat smo že jemali Lariam za različna potovanja,brez posebnih stranskih učinkov,vendar me sedaj skrbi zaradi višine.Spanje na višini je že tako slabše,lahko dobimo višinsko in me zanima ali bi lahko LAriam vplival na to in še poslabšal višinsko bolezen?
hvala za odgovor!

Spoštovani, intrerakcije med acetazolamidom in Lariamom niso poznane in lahko obe zdravili jempjete sočasno (če je to potrebno). Lariam lahko sam po sebi povzroča motnje spanja, oz. bolje rečeno moraste sanje, pri občutljivih. Ni pa velika nadmorska višina kontraidikacija za njegovo jemanje-

New Report

Close