Katere kreme za nego “AD” otroka
Moja triletnica spada v tisto skupino ljudi, ki imajo AD in ji s klasičnimi testi ne morejo dokazati alergije. Ima grozljivo, res grozljivo (kot šmirgel papir) suho kožo in na pregibih komolcev, nog, zapestijm pod vratom in za vratom tiste rdečine, ki jo redno (zapestje desne roke) ali občasno srbijo. S homeopatskimi zdravili smo srbenje delno omilili, suha koža pa ostaja. Najin problem je ta, da ji nobena krema, ki sva jo poskusili do sedaj, ne ustreza. Na začetku smo jo mazali z 10% olivnim oljem v unguentum emoliens. Po tistem je dobila “superinfekcijo” (tako so jo imenovali zdravniki), mozolj pri mozolju, gnojen ves trup, pozdravili so jo z antibiotiki. Dermatologinja je svetovala manj mastno in bolj vlažno kremo (češ da ji primanjkuje vode in ne maščobe) in je predpisala 10% olivno olje v belo bazi. Koža je bila bolj suha kot prej, mazoljčki pa se še vedno delajo (jih sproti krotimo z antibiotiki). Ker sem za infekcije posumila kremo, sem jo pričela mazati s čistim olivnim oljem. Mozoljčkov res ni bilo več, koža pa se je sušila, sušila, sušila. Torej je res manjko vode. Zdaj pa me zmanjka. S čim za vraga naj jo namažem, da ji kože ne bo packalo? Danes sem bila tako obupana, da sem jo namazala kar s “komercialnim” Vichy Lipidiose (ki ga sicer predpisujejo tudi dermatologi, vendar ne vem, če za otroke).
Če se katera najde v tej “zgodbi”, prosim za kakšno idejo, nasvet ali informacijo.
Vnaprej hvala in lep pozdrav,
M.
Živjo, 1Missy,
mi imamo tri variante, vse dobimo na zdravniški recept. Prvo je navadno hladilno mazilo, ki je sicer precej mastno, vendar koži naše male zelo paše.
Potem je en drug unguentum emolliens (teh je več vrst, vendar ti žal ne znam povedati, kaj namešajo vanj), bolj bele barve, ni tako masten, samo vlažilen, se zelo lepo razmaže in vpije. Če želiš, lahko naslednjič vprašam pediatrinjo za sestavo, da boš naročila pri svojem pediatru.
Dolgo smo dobivali tudi Eucerin s 30% vode (to so namešali v lekarni), vendar imam občutek da prvi dve stvari bolj pomagata, zato ga skoraj ne uporabljamo več. Seveda je zelo odvisno od posameznika, kako odreagira na posamezno kremo.
Malčico kopamo redko in v Eucerinovi kopeli (kupimo v lekarni).
Upam, da boste našli nego, ki bo ustrezala hčerkini koži. Ne morem povedati, kakšno olajšanje sem začutila, ko sem po enem letu prvič opazila, da je hčerkina koža skoraj čisto dojenčkasta, taka, kot bi morala biti, brez lusk, pikic, vnetij, nežna in mehka na dotik!
Srečno!
Mi imamo težave predvsem na obrazu, občasno kaj malega po rokicah in nogicah, ampak nič v pregibih, tako da ne vem kako izgleda koža pri vas. Mi imamo vneta lička in malega na trenutke zelo srbi, predvsem takrat ko pridejo na plan novi izpuščajki. Večkrat si je že poškrabal do krvi in imel tudi po 1 teden živo rano, krema p ani pomagala nobena. Pol sem pa v lekarni vprašala če obstaja kaj da bi mu ublažilo srbenje in sušilo rano. Dobila sem kremo ARNIKA CET (izdeluje Galex d.d., cena okoli 500 sit). Krema je sicer mastna ampak ko se vpije pa je koža voljna, izglada kot da ga nisi sploh namazal, niti duha ne sluha o mastnem. Rana se nam je posušila v 24 urah in jaz ga od zdaj naprej mažem s tem, tudi tam kje ni ran. Krema je čist naravna, zato pa tudi smrdi kot sam hudič (podoben vonj ima kot silikon). Pred tem sem pa ga mazala z Bepanthenom (plavim) ki je tudi samo vlažil ker ni nič masten.
Pozdravljena,
moja hči ima diagnozo Dermattitis Attopica od tretjega meseca, zadnje leto in pol pa je njena koža (tok,tok) superca. Za nego uporabljava UNGUENTUM EMOLLIENS (Hladilno mazilo) Ph Jug IV
Cetaceum 12,5
Cera alba 12,0
Paraffinum liquidum 56,0
Natrii tetraboras 0,5
Aqua purificata 19,0
dvakrat dnevno jo mažem po celem telesu. Tuširava se vsak dan, ker se grozno poti, vedno pa uporabljava Avene Cold cream Gel (v veliki tubi, z veliko ceno :))….
vsaj enkrat na teden pa se kopava v vodi kateri dodam kapljici Tea tree-ja in pa olivno olje
upam, da bo kakšen podatek koristen :))
lp, T.
Otroka tudi čim manj kopaj, ker voda suši kožo. Jaz imam isto diagzno, za mazanje po celem telesu pa imam neko kremo, ki ima 30 gr. olivnega olja in 270 gr. nekega emmoliensa. Meni je pomagalo, sem pa tja se mi naredi kakšen mozoljček. Meni so predlagali naj kupim morsko sol, ker morje in sonce izredno zdravita kožo z AD, vendar je pri meni poleti dobro, težave imam samo pozimi.
Lahko pa gresta na biomagnetno resonanco in ji bo naredila terapijo proti vneti koži.
Bolj kot vrsta kreme je pomembno, da kremo nanesete na še vlažno kožo. Ko otroka skopate ali suširate, ga ne zbrišite do suhega, ampak namažite mazilo na še vlažno kožo. S tem se doseže, da maščoba v kremi prepreči sušenje kože, ki je pri atopičnem dermatitisu hud problem. Glede vrste kreme pa ni pravega pravila – vsaka koža reagira malo drugače. Pomembno je tudi v kakšni fazi je koža – če je kaj vneta…
Najlepša hvala vsem. Malo s težkim srcem povem, da se je (zaenkrat) za nego kože še najbolj izkazal Vichy!!! Ne morem verjet, pa 30 sestavin ima not, unguentum pa kakšnih 10 .. Punčka še ni imela lepše kože – razen po prizadetih delih, pa še tisto ni kriza.
Zlatolaska, tudi mi smo ji dajali fiziološke obkladke, pa je vsakič kričala, da jo peče … No, zdaj bo pa itak poletje malo pomagalo … če bo sploh kdaj prišlo :-)))
Lp
M.
kot da pišem mojo zgodbo oz. zgodbo mojega sinka (star je 3,5 leta).
Mi smo tudi že čisto vse poskusili (homeopatija res pomaga), vendar se sezonsko še pojavljao hudi izpuščaji. Ravnokar je imel hudo epizodo, ko ni pomagalo nič razen advantana. Lani je v tem času bil na Dermat. kliniki z diagnozo AD, diseminiran herpetični ekcem (herpes simplex) in impetigo (dokazani 2 bakteriji). Komaj smo ga poštimali.
Po pravici povedano, ga skoraj nič ne mažemo in tudi tuširamo samo z vodo (brez mila oz. po potrebi mislim da Seraman – Ecolab, se dobi v lekarni). Za kopel uporabim včasih Linola kopel ali olivno olje. Krema je pri nas še kar v redu ena, ki jo dobimo na recept (morem pogledat ampak mislim, da je že v enem odgovoru omenjena) in mogoče še Eucerin z 3% ureo. Drugače pa na začetna vnetja Elidel, s katerim pa moramo biti zelo vztrajni… Na koncu pa ostanejo še kortikosteroidi (ko je res zelo hudo) in antihistaminiki (če se res hudo praska).
Aja, pri mezoljčkih, ki se pri mojem malem pojavljajo včasih v zelo hudi obliki (tudi diagnoza je težko določljiva) in se včasih zagnojijo (impetigo) pa nam pomagajo samo obkladki raztopine hipermangana (oz. kalijevega permanganata) in včasih tudi samo fiziološke raztopine.
S homeopatijo smo zelo ublažili srbenja in druge težave (suh kašelj, bronhitis..).
Upam, da sem kaj pomagala. In upam, da bo čimprej boljše..
Barbara
P.S. Ravnokar pa sem tudi jaz v fazi obupa, ker je njegova koža zelo slaba in razmišljam, da bi ga peljala na biomagnetno resonanco – kje je že to?