Najdi forum

Katera šola?

Prejle sem brala nekaj zadnjih tem in pri temi o razlikah med osem- in devetletko opazila, da so nekateri starši prav navdušeni nad devetletko – pravzaprav nad šolo, ki jo obiskujejo njihovi otroci. Moj tamali ima slabih pet let in ga bo treba pocasi vpisati v solo, ampak nas problem je, da ga nocemo vpisati v nam najbližjo šolo. Sama sem hodila tja in ni videti – tudi po pripovedovanju staršev aktualnih šolarjev – da bi se stvari obrnile kaj na bolje (meni se je sicer takrat zdelo fino, ampak prehod v srednjo šolo in gledano z današnje perspektive – hudooo …). Ravnateljica tako ali tako noče devetletke – samo če jo bodo prisilili ipd., skratka, tja že ne bi šli. Problem je v tem, da smo iz majhnega kraja in da se bojim, da bo fant izgubil družbo vrstnikov doma, če bo hodil kam drugam v šolo (vsaj pri mojem možu je bilo tako, pa je hodil samo iz Šiške v Center). In potem je vprašanje, kam pa, če ne najbližje? Verjetno kam blizu moje ali moževe službe (ampak mož dela predaleč in ima preveč zmešan urnik, da bi nam to kaj pomagalo, jaz bom pa morala zamenjati službo in še ne vem, kje bom). Malo razmišljamo o šoli v bližini tasta in tašče – a kdo pozna OŠ Riharda Jakopiča? Hvala in vsem lep pozdrav, Ina

OTROKA VPIŠI V NAJBLIŽJO ŠOLO. TAKO BO LAHKO SAM HODIL SEM IN TJA PA ŠE PRIJATLE BO DOBIL IZ ŠOLE IN OKOLICE. Kaj se ti sekiraš za 8 ali 9 letno šolo, ko bo šel tvoj otrok v šolo bo tako in tako že povsod 9 letka – za to naj se sekirajo drugi.

Jest bi samo odgovoril mami INI . Glejte , sinu boste naredili največjo krivico, če ga boste vpisali na šolo ki je zelo oddaljena od vašega kraja. Sinu seveda hočete najboljše in zato se sprašujete v katero šolo naj ga upišete. Vendar mislim da so v teh letih ( med osnovno šolo ) prijatelji zelo pomemben faktor in ravno to lahko zelo upliva na dečkovo psiho in izobrazbo. Zato je najbolje da ga vpišete v lokalno šolo blizu doma. Govorim iz lastnih izkušen.

Tilen, ljubljana

Ja, slabo sem se izrazila – seveda bo takrat že povsod devetletka. Hotela sem poudariti to, da so lahko otroci in starši navdušeni nad določeno ŠOLO, ne nad devetletko samo. Ampak sprašujem se, kakšna šola bo potem to, če ravnateljica tako nasprotuje devetletki? Rekla bi, da so dobri tisti, ki so si med prvimi upali, ker so bolj odprti za spremembe, bolj ustvarjalni, zanosni, napredni, nekonzervativni, ker se ne držijo kot pijanec plota vsega, česar so vajeni, in ne zavračajo a priori vseh novosti …
Zelo resnično je tisto o vrstnikih in prijateljih med odraščanjem, ampak a ne bi mogel imeti prijateljev doma, torej sosedov, vrstnikov iz domačega kraja, zraven pa še prijateljev – sošolcev? Tako bi si dolgoročno lahko nabral več prijateljev, večjo izbiro bi imel, več vrstnikov bi poznal … Zakaj se sošolci in sosedje izključujejo oz. zakaj bi ga domača družba izključila, če bi hodil drugam v šolo? A tako pač je? Sicer pa smo od Šiške v Lj. pravzaprav oddaljeni le 7 minut vožnje z avtom – kadar ni prometa, če pa je normalen delovnik, pa približno 15 minut. Toliko zdaj porabim, ko ga vozim tja v vrtec – informacija, ki je, oprostite, nisem napisala, je, da hodi v Šiško že v vrtec. Pa ne zato, ker bi mislila, da “domači” vrtec ni dovolj dober, ampak preprosto zato, ker ga ni ne v našem kraju in ne v drugih dveh najbližjih – celo tam ne, kjer je šola (in tudi ta je v sosednjem kraju, ne v našem, tako da hodijo otroci v šolo ali z avtobusom ali s šolskim kombijem – peš ali s kolesom je prenevarno, ker ni niti pločnika). Tako bi lahko šel v šolo skupaj s sošolci iz vrtca, vendar jih je v njegovi skupini malo isti letnik, ker hodi v starostno mešano skupino. No, nekam bo že šel, ni vrag, saj bo moral, mene samo zanima, če je kje kakšen starš tudi tako navdušen nad Jakopičem, kot so bili pred časom starši nad OŠ T. Čufarja. Hvala za mnenja, Ina

Draga Ina, zgoraj si napisala, kakšna je bila moževa izkušnja z “domačimi” otroci -pa res misliš, da je danes kaj drugače?

Sicer pa naj ti povem tole: hči bo septembra začela obiskovati devetletko. Ravnatelj te šole je bil med prvimi zagreteži za uvedbo tega progarama. In zakaj? Hm ,nekako ne moremo prezreti dejstva, da so z uvedbo 9-letne OŠ povezane finančne injekcije dotični šoli…. O kreativnih, inovativnih, zagretih profesorjih bi pa lahko še kakšno rekli…

Ni vse zlato, kar se sveti…

Svetujem, da sina vpišete v najbližjo osnovno šolo in se ne ozirate le na mnenje, ki ga imajo starši o ravnateljici te šole. Poskusite šolo spoznati sami…

Lp, Ali

Hvala vsem, na srečo imamo še nekaj časa, da lahko premislimo. Poleg tega gre ta ravnateljica stran – morda bo zdaj kaj bolje; sitno je, če slišiš od vseh, s katerimi govoriš, same negativne besede. Poleg tega sem sama hodila na to šolo in to kljub vsemu ni takoooo zaloooo daljna preteklost, večinoma je še vedno stara garnitura učiteljev. No, če bomo sina vpisali sem, bo morda treba stvari kaj prevetriti – nežno, seveda, z dobrimi predlogi v svetu staršev ipd. Ne vem, zakaj se vsi starši tega tako otepajo, saj čas, ki ga žrtvuješ tam, porabiš v dobro tudi svojega otroka, če se stvari obrnejo na bolje. Imate kakšne izkušnje – no, gotovo je različno od šole do šole.
LP vsem, ki še niste (ali niste več) na počitnicah, Ina

New Report

Close