Katera skupina v vrtcu?
Pozdravljeni,
Sin star 3 leta in 5 mesecev (rojen junija 2002) je ta teden začel hodit v vrtec. V ponedeljek sva začela z uvajanjem.
Naj omenim, da sin ima težave z gibanjem. V skupini svojih vrstnikov se vidi zaostanek na gibalnem področju pri spretnosti, teku, poskakovanju, hoji po stopnicah. Nekajkrat je bil pri psihologu in pravijo, da ni zaostanka na ostalih področjih, razen pri motoriki.
V vlogi za vrtec smo to napisali. Sin pa nima statusa otroka s posebnimi potrebami.
Že julija smo bili na pogovoru z vzgojiteljico skupine v katero ga je dodelila uprava vrtca. Takrat sem vzgojiteljico razumela, da bo v skupini svojih vrstnikov, kar je bilo narobe ker je sin trenutno najmlajši v skupini. Nastarejši otroci so avgust 2001, najmlajši pa marec 2002. Že julija smo vzgojiteljici omenili sinove težave z gibanjem.
Ko sva danes s sinom šla v vrtec na tretji dan uvajanja, so me obvestili, da so se včeraj pogovorajali z svetovalno delavko in glede na to da je sin najmlajši v skupini in da ima težave z gibanjem, bi bilo boljše, da ga prestavijo v drugo skupino, kjer so otroci rojeni od marca 2002 do konca leta 2002. Seveda, odločitev je na nami in naj bi se odločili čim prej. Namreč, bojijo se da ga bodo v starejši skupini poškodovali, ker je večina fantkov, ki so dinamični (beri: velik se tepejo, ampak po mojih opažanjih samo tiste vodje med sabo, ostale otroke pustijo pri miru). Tudi mislijo, da če bo vedno najmlajši, najslabši v vsem, da bo izgradil slabo samopodobo. Sin res ni razgrajač in ‘vodja’, je bolj miren, amapak meni se zdi, da se zna postavit za se.
Trenutna vzgojiteljica nam je zelo všeč (z drugo se nisem niti pogovrjala). Sin se je že navadil na vrtec in zelo rad gre, prijatelji so mu všeč, tudi vzgojiteljica in pomočnica. Vsem razlaga kako gre k teti Nataši in teti Marjani.
Danes sem ga hotela peljati v drugo ‘novo’ skupino, da bi se vsaj spoznala z novo vzgojiteljico, ampak niti noter ni hotel, je hotel nazaj v ‘svojo’ skupino.
Seveda, če bo šel v novo skupino, uvajanje bo treba ponoviti, jaz sem pa že porabila del svojega dopusta. Lahko ga malo dalj časa uvaja dedek, v vrtcu se s tem strinjajo.
Kaj vi mislite, kaj bi bilo boljše storiti, iti v novo skupino, ali ostati v trenutni?
Lep pozdrav
Jasmina
Jasmina,
Glede na starost bi otrok bolj »spadal« v drugo skupino. Čudi pa me, da otroka vrtec že prej ni razporedil v to skupino (pa ne glede na motorične motnje).
Pri odločitvi upoštevajte otrokovo zadovoljstvo. Odločitev, kam boste vključili otroka je vaša.
V kolikor se boste odločili za drugo skupino – a bi pomagalo, če bi z njim (v skupino) šla tudi njegova sedanja vzgojiteljica (Nataša ali Marjana) ali varuhinja (in ga »predstavlja« novi vzgojiteljici) ali če prosili vzgojiteljice, da vam bolj aktivno pomagajo pri vključevanju v vrtec (glede na to, da so se ne nek način spremenili pogoji pod katerimi se otroka vpisali v vrtec)?
Kar se tiče motoričnih motenj – ali imajo v vrtcu fizioterapvta? Motorične težave, ki jih omenjate, so »premagljive« s pomočjo nevrofizioterapije in z redno ter vsakodnevno vadbo.
Lep pozdrav, Petra
Pošlji oblikovano (24-11-05 08:20)
Petra,
Zanima me ali lahko otrok, ki nima odločbe da je otrok s posebnimi potrebami, lahko dobi nevrofizioterapijo v vrtcu, ali je za to nujno da imamo ‘uradni papir’?
Sina smo dali v ‘mlajšo’ skupino, kjer so njegovi vrstniki, je pa med starejšim v skupini. Uvajanje je zdaj precej težje, ker se je že navadil na prejšnjo skupino in vzgojiteljico.
Očitno, da se v vrtcu niso dobro pripravili na njegov vstop, ker so vse podatke že imeli, koliko je star, da je novinec v vrtcu in na vlogi smo napisali da ima motorične težave, celo smo to na prvem pogovoru z vzgojiteljico omenili.
Sin hodi enkrat na teden na delovno terapijo na otroski kliniki. Zadnjih pol leta je hodil na nevrofizioterapijo, zdaj so ukinili. Gre še dvakrat na teden na telovadbo in enkrat na teden na plavanje.
LP
Jasmina
Jasmina,
načeloma lahko nevrofizioterapvt vzame v obravnavo tudi našega sinka – vendar pa je vse odvisno od tega, ali je nevrofizioterapvt zaposlen v vrtcu ali prihaja od drugod, bi zanj potrebovali napotnico, je njegovo delovno mesto sistematizirano le z otroci, ki imajo odločbo (torej “uradno potrdilo”)….
Včasih je tudi pomgalo, da je nekdo zunaj institucije(vrtca) predlagal NFT in se dovoril z terapevtko.
Mislim, da boste najboljše odgovore dobili pri nevrofizioterapvtu v vrtcu.
Jasmima, pa še to – ne glede kako ste se odločili – odločili ste se prav – o tem ni dvoma.
Lep pozdrav, Petra
Pošlji oblikovano (29-11-05 19:44)