Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Katastrofalno telo po porodu

Katastrofalno telo po porodu

Naj na začetku povem, da sem rojstva otroka neizmerno vesela in vsak dan sem hvaležna za to srečo, uživam v materinstvu. Rodila sem pred 6 tednimi. Pred tem sem bila vitka, cca 50 kg na 165 cm – to težo sem držala okrog 10 let z intermitting fastingom in športom. Ponosna sem bila na telo, vse, kar sem oblekla, mi je pristajalo. Nikoli nisem bila naravna suhica, na prehrano moram paziti že od pubertete dalje. Zato sem težave s kg po porodu povsem pričakovala, kljub temu, da se med nosečnostjo nisem prenažirala,vendar si nisem mislila, da bo oblika tako grozna in da ob polnem dojenju ne bom izgubila niti grama. Nisem ena izmed srečnic, ki ji kg kar sami kopnijo brez truda. Ostalo mi je 10 kil, ki mi niti malo ne pristojijo -že prej se mi je vse poznalo na trebuhu in obrazu.

Zdaj sem sama sebi naravnost ogabna in grda: obraz kot polna luna, glava izgleda velika, trebuh in pas v obliki pravilnega kvadrata, široki gležnji, podbradek. Ne le, da obleči nimam skoraj nič, še gležnarjev in škornjev ne morem nositi.

Kaj predlagate, da se čimprej povrnem nazaj?

Od poroda je sele 6 tednov, pusti telesu da si odpocije od nosecnosti. Kilogrami bodo ze se sli dol, bos zacela bolj intenzivno vozickat, sploh ko bo otrok v sportnem delu, mareli. Telo se je 9 mesecev pripravljalo na razvoj in hranitev otroka. Pricakuj tudi da si bo telo vzelo 9 mesecev da se bo povrnilo v normalno stanje, zavedaj pa se da nazalost ne bo nikoli vec tako kot prej lahko pa je vsaj priblizno podobno.

60 kg je povsem zdrava in normalna teža za to višino, pri 50 kg je indeks telesne teže le 18,4, kar sodi že v podhranjenost – ali gre morda pri vas tudi za popačeno telesno podobo, ste imeli kdaj težave na tem področju v smislu, da vas je to psihično zelo bremenilo oziroma ali ste imeli potrjeno motnjo hranjenja?
Kakor koli, verjetno se takih in podobnih občutkov ter slabe samopodobe ne boste zlahka rešili, vendar pa vam polagam na srce, da poskrbite vsaj za primeren vnos hrane v času, ko boste še dojili, saj je to pomembno za razvoj vašega otroka – hrana naj ne bo nutritivno revna! Za naprej pa tudi morda potrebujete spremembo pogleda nase, se pa na tem mestu ne bi v to spuščala.

Sicer pa, če odgovorim na to, kar vas konkretno zanima, za oblikovanje telesa je odlična vadba pilates (četudi nekoliko dolgočasna in počasna, vendar dolgoročno učinkovita), za izgubo teže pa visoko intenzivni intervalni trening ali pa vadba z obremenitvijo, torej z utežmi – težo stopnjujte glede na telesno pripravljenost.

Kaj predlagam?
Enega dobrega psihiatra.

Zakaj ste nekateri nesramni?

Avtorico je najbrž zadela poporodna depresija in namesto nesramnosti potrebuje nasvet.
Sem dvakrat rodila in te razumem. Jaz sem s telovadbo po obeh porodih hitro prišla v formo. Prvič se zredila malo pod 20kg, 4 tedne po porodu bila enaka kakor prej. Se obremenjevala enako kakor ti in pretiravala s telovadbo. Ni bilo posledic, ti pa odsvetujem.

Drugič se zredila preko 30kg, da nihče ne ve zakaj, kar limale so se na mene. Sem pa bila veliko bolj realna. Sicer na stari teži slabih 7 tednov po porodu. Začni z lahkimi vajami, veliko je tega napisanega, kaj smeš in kaj ne takoj po porodu. Potem seveda pazi tudi na hrano. Jej zdravo, sploh če dojiš, ampak v majhnih količinah. Ni se ti treba nažirati me dojenjem, to je mit.

Namreč pri meni je delovala zgolj stroga disciplina, drugega ne bo. In imam popolnoma enako telo kakor prej, celo bolj čvrste mišice, ker sem po 2. porodu občutno bolj aktivna kot prej.

Obenem potrebuješ biti srečna v vlogi matere. Verjemi. Jaz sem zadovoljna in jemljem materinstvo kot blagoslov, zato mi ostalo ni bilo težko. Če boš zadovoljna in srečna, se boš veliko lažje organizirala. No ampak jaz sem bila že prej aktivna in tudi oba poroda bp, brez šivov. Mi pa zelo pomaga joga.

V nosečnosti in po njen se nisem obremenjevala z videzom. In verjemi, ko sem se drugič zredila 30kg + sem dobivala same čudne komentarje – uf, kako si se zredila, kakšna si in podobne.

Poskusi z jogo in meditacijo, ker pozitivno vplivata tudi na psiho. Organiziraj si čas, kolikor se le da in predvsem ne razmišljaj negativno o sebi. In tvoje skrbi so odveč – telo je tvoje in ga vedno lahko oblikuješ, verjemi.

Hm, se niti ne strinjam s komentarjem, da telo ne more biti enako kot prej.

Pri meni, osebno, je sedaj bolje kot kadarkoli prej. Ker sem bolj aktivna in bolj pazim nase. Še pri svojih 18.ih nisem imela tako izoblikovanega in čvrstega telesa, ker takrat nisem telovadila. Je pa seveda telovadba obvezna. Osebno je pri meni spolno življenje sedaj tudi boljše kot kdajkoli prej, ker sem bolj zdrava, bolj zadovoljna in srečna v vlogi mamice.

Ko ste omenjali kg – jaz imam težo tudi “uradno” nizko, ampak zelo drobno konstrukcijo in mi več kg kakor jih imam, nikakor ne bi šlo, pa tudi videti sem normalno vitka in ne shirana. Sicer pa številka ni edino merilo. Treba je biti zadovoljen sam s seboj v vseh pogledih.

Vidiš kako “hinavsko”. V celofan zaviti stavki so lahko veliko slabša pomoč, kot to kar sem napisala jaz. Vsaka ženska ki rodi, se zaveda, da v 6.tednih po porodu ne more bit takšna kot prej…no razen tiste, ki so se zredile 5-10kg in so izgubile vse kg že med porodom.
Meni od poroda do konca dojenja ni uspelo zgubiti niti 1kg. Seveda ti ni vseeno, ko se pogledaš v ogledalo, ampak halo…kdo je sedaj tu bolj pomemben. Saj v skrbi za dojenčka ne rabiš pozabiti sebe, ampak zgoraj opisano je ekstrem. Kmalu bo začela otroka krivit, da nima popolne postave, kasneje pa še da nima več svoje svobode…je potrebno poiskat pomoč, pa četudi se bo na koncu izkazalo, da stiska le ni bila tako huda.
Jaz sem po dojenju začela hodit k osebnemu trenerju. Zgubila vse kilograme, ampak postava se pa je spremenila.
Sem pa tudi bila vesela, da so prsi iz F košarice skočil nazaj na B.

To, da si 30 kg izgubila v 7 tednih, pa ne kupim, ker ni mogoče. Bodi poštena in priznaj, da si bila polna vode in to dejansko niso bili odvečni kilogrami.

New Report

Close