katar pri dojenčku
Spoštovani, moj mali je bil rojen s 35-timi tedni. Z njim je bilo vse v redu. Sedaj imamo 4 tedne. Pred cca tednom dni so se pojavile prve “mucke” v nosku, nato pa mislim, da ima “katar” v grlu. Ko se priklopi na dojko prvo ga je zelo slišati prvih par vdihov, nato pa začne dihati čez nosek in vse skupaj postane neslišno. Parkrat je tudi bruhnil po hranjenju – ven je prišel tudi smrkavček. Ko je v posteljici in spi je vse tiho (nič ne hropi), le občasno malo posmrči. Kihne le parkrat na dan, in tudi sicer se obnaša kot ponavadi. Sama mu vsakič dam v nosek fiziološko ter nato z ustnim aspiratorjem to potegnem ven (kolikor pač lahko). Sama sem zdrava, me pa to z malim malo skrbi.
Spomnim se, da smo imeli pri starejši tudi ta problem z noskom – mislim, da je imela prvega pol leta stalno probleme in takrat so mi vsi govorili, da je to še od rojstva, da se čistijo kanali…
Kako pa poteka pravilno čiščenje noska, ker fiziološko je malo težko večjo količino v nosek spravit?
Hvala in lep dan
Spoštovana,
po opisu sodeč vaš dojenček preboleva prvi prehlad v življenju. To, da se vi počutite zdravi, namreč ni “garancija”, da nimate v nosu kakšnega virusa, ki vašemu dojenčku povzroči težave. Še verjetnejši vir prehlada je sorojenec, ki obiskuje vrtec ali šolo.
Večinoma dojenčki take prehlade preživijo z nekaj kihanja, smrkljčki, bolj globokim glasom, nekateri tudi z malo kašlja. Pomaga jim ne preveč toplo okolje z bolj vlažnim zrakom, mnogo lažje jim je tudi, če so z mamo veliko na svežem zraku. Koristna je dobra oskrba s tekočinami in “zalivanje” noska s fiziološko raztopino. Z aspiratorjem je bolje čim manj šariti po nosku – dotik še tako nežne konice in še tako nežen podtlak ranljivo sluznico noska dodatno podražita, kar poveča oteklino, izcejanje sluzi in nastajanje muck. In smo hitro v “začaranem” krogu.
Vsekakor pa ne drži tisto, kar so vam govorili pri prejšnjem otročku – nosek novorojenčka se “očisti” v nekaj urah in hrkanje in smrkljanje vašega dojenčka ni prav nič povezano s praznjenjem kakšnih kanalov.
Idealno čiščenje noska izvaja dojenček sam – s tem, da kihne. Gostoto nosnega izcedka lahko zmanjšamo z vlažnimi inhalacijami (ni nujno, da preko vlažilca, tudi izparevanje vrele vode na štedilniku pomaga povečati vlažnost zraka v prostoru) ali s fiziološko raztopino, ki jo nakapljamo v nosek – po tem postopku dojenček še lažje kiha. Kakršno koli bezanje po nosu – z aspiratorji, vatiranimi palčkami, zvitki gaze ali plenice – pa naredi več škode kot koristi.
Pozdrav,