Najdi forum

Nekje sem prebrala, da lahko tudi preko izpljunkov ob kašljanju zdravnik ugotovi, ali gre za kopb ali ne. Jaz recimo ne kadim, kadijo pa moji starši. Sem tako rekoč pasiven kadilec. Zelo pogosto se mi dogaja, da ob kašljanju imam tudi izplunke s katarjem, brez kakršnih koli drugih težav.

Vem, da morda nisem dala ne vem koliko detaljnjih inf…mal se mi mudi, pa sem si rekla, da tkole na hitro vprašam. A mi lahko tudi na osnovi tega kaj svetujete, ali sem vseeno dala malce premalo informacij?

Spoštovana,

zdravnik lahko ugotovi KOPB le in izključno s spirometrijo. Brez te preiskave se diagnoze KOPB e da postaviti. Pomeni: če ste pasivna kadilka in če občasno izkašljute katar, je na mestu tudi za vas izvedba sprometrije.

Kar se tiče pregleda izpljunka. Seveda je v marsičem koristen, saj v njemu iščemo vnetne celice, ki so včasih kar tipične za nekatere pljučne bolezni, pa seveda nas zanima še kaj drugega. Ali so v izpljunku bakterije, katere, za kateri antibiotik so občutljive, v izpljunku so lahko nektaeri elementi, ki govorijo za astmo ali pa v izpljunku celo najdemo rakave celice.
Po izpljunku tudi presojamo, če je -znana KOPB! – v stanju mirovanja ali v poslabšanju. Itd.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič, dr.med.

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close