kasnejše navajanje kunca na mačko
Kunca sta stara cca leto in pol. K nam se je pa zatekla potepuška muca z mladimi mucki, ki se jih najprej nikakor ni dalo ujet. Najprej nismo nameravali obdržat nobene muce, tako da so odpeljali dve muce in mamo muco, ko so hoteli pa še preostali dve, se jim pa moj fant ni hotel odpovedat in sta ostali. Sta pa zdaj že precej veliki, kakšnmih 8 mesecev….
Samčka kunca sem imela poleti večkrat zunaj na povodcu in so te muce še male hodile okrog in opazovale, ampak kot sem že rekla, se niso pustile prijet, kunca sta se pa bale, pa jih je hotel povohat. Pred tem je pa k njima v sobo trikrat vdrl en drug odrasel maček in ju napadel. Na srečo ni bilo nič, bila sta prestrašena še cel dan.
Eno od teh muc, ki bo ostala, sem dala k njima v sobo – ampak je žal maček zbežal ven, eden od kuncev ga je pa hoel povohat, medtem ko je bila pa samica še dolgo prestrašena. Njo je maček dvakrat lovil po sobi, nemreč…
Ali ej kaj upanja, da se samička vsaj malo navadi mačka? Pa kako se bo maček nje? Želim ju navadit, ker sta zdaj muci kdaj tudi v hiši in bi sicer bili vedno skupaj pod nadzorom, ne bi mi pa bilo fajn če moram pa zdaj vedno kunca zaradi varnosti nekam zapirat.
Poskusi tako: Zajčku in Mucku daj jest v isti sobi. Vsak naj je svoje 😉 Mogoe ti rata ju združit. Koliko pa je star zajček? Dobro bi bilo, da bi bila skupaj čim več časa. Če se bojita drug drugega: vsak naj ima svojo škatlo oz. Daj ju v isti prostor in naj je vsak skrit v svoji škatli. Nato samo čakaj. Če res ne bo nič jima poskusi dat najljubšo hrano malo pred škatlo. Res je, da bo ti vzelo veliko časa, toda lahko ti uspe.
Kunčka sta stara približno 1,5 let muci sta pa ca 8 mesecev, zgledata pa veliki že 🙂
Čas ni problem, si ga bom vzela 🙂 To s škatlo je dobra ideja – razmišljala sem namreč veliko o tem, kako jih predstavit,da ne bo nevarno – da nebi muca skočial an kunca in bi se je prestrašil.
V bistvu – muca samička je problematična – ker jo nekako po mačje že zanima in po mojem je, ker je živela zunaj (je bila potepušlka muca), da je tudi že kaj sama lovila – oziroma, vem da je, ker sem te muce vsak dan videla z novo ujeto miško… Pa pol je problem samica kunčica, ki ej bila v bistvu od ene druge muce napadena v njeni lastni sobi… In pri napadu tudi na nek način poškodovana . iz tačke ji je tekla kri, tako da sicer ni bilo nič resnega potem z njo, brez pomoči veterinarja je bila potem OK, sam da ji je tekla kri iz tačke pa ne vem – ugriz ni zgledal, delovalo je, da si je poškodovala krempeljček, ko je butala z nogicami ob tla. če pa kaj vpliva – muca je bila zdaj sterilizirana – a to kaj vpliva na njeno divjo naravo, da bi bila manj…
Samček muc se pa boji obeh kuncev. V bistvu se drugi kunec – samček, ki je bil sicer ob napadu v sobi v kletki, muc ne boji – hoče jih povohat. Zanj imam upanje 🙂 Je pa hotel iz svoje kletke in je zgledalo, da hoče fizično pregnat mačka… Moj je videl, menda je bilo tako. Bil je seveda prestrašen, potem.
Ali bi morale bit škatle čim bolj zaprte? Da bi se najprej bolj po vonju spoznavali – če je to mišljeno… Sicer imam ene par kletk, že tako sta bila zdaj kunec in kunčica vsak v svoji. In potem je hrana mišljena kot nagrada – če npr. muca nič ne proba bit poredna?
Včeraj sem poskusila… Ampak ne vem, kaj sem naredila narobe.
Najprej sem vzela muca v roke in sem ga držala, ker je silil žez ograjo v prostor. Tam je bila kunčia izpuščena in je jedla seno, raztreseno po tleh. Z muco sem se vsedla na tla in sem jo držala in se mi zdi,d a me je kunčica še pogledala in ni nič pokazala strahu, ni pa prišla blizu. Potem je šla v kletko, ki sem jo zaprla – pa muc je še vedno bil pri men. Potem je jedla v kletki in sem muco dala na tla, da bi se čez ograjo povohala – muc ni nič naredil. Ampak ko je prišel čisto blizu kletke in ga je ona zagledala, se je s šusom zaletela v vrata kletke, kjer so obešene plastične jasli, da jih je vrgla na tla. To, da se tako prestrašijo, sem že doživela, ko sem ponoči stopila v sobo, ker sta nekaj norela… Takrat je samček norel po kletki, da nisem vedela kako se naj čim bolj tiho umaknem, da se umiti. Zgleda kot da si bo kaj naredil, ker nori brezglavo… Pa še to,d a se tako prestrašijo, ni fajn, menda jih lahko tudi kap. Moja dva sta potem kako uro čisto iz sebe in tolčeta z nogami.
Tako da zdaj ne vem – kaj še sploh lahko. A naj jih pustim enega na eni strani sobe, drugega na drugi, pa vsak dan npr. približam kletke za par cm… A sploh kunec ve, da je mačka v sobi, če je 3 m stran? Ker menda, kar je spredaj ne vidijo, samo zadaj in od strani – zato tudi mogoče ni videla mačke, ko sva že prej bili v sobi.
Imam sicer veterinarja, ki je do sedaj še vedno lepo poskrbel za kunca, pa je dvakrat šlo za življenje ali smrt… Ampak glede nekaterih stvari se mi pa zdi, ker to ni ravno veterinar, ki bi se pretežno s kunci ukvarjal, da veš sam več, če si nekaj literature prebereš, kot pa veterinar… Zato ne vem, če bi pomagalo 🙂 Ne vem, dobila sem enkrat celo mal napačen nasvet in se skoraj ni fajn končalo 🙂 Zato mi bolj prav pride nasvet kakega lastnika, ki že ima s tem izkušnje…
Malo bom še pobrskala po spletu, če najdem kaj…