Najdi forum

Kašljanje

Živijo. Jaz pa pišem zaradi mojega bratranca, ki je star 23 in je že dolgo časa redni kadilec ampak ne kadi pretirano kakor ostali (ki skadijo po škatlico na dan), velikokrat je tudi nehal za par mesecev ampak potem spet začel… drugače pa skadi tam okoli 12 cigaretov na dan… že zelo dolgo časa ima zelo močan kašelj, tisti znani za kadilce, ampak on je imel zmeraj nekako daleč najmočnejšega, sedaj se je pa to zelo poslabšalo, saj po cel dan samo kašlja, gnoj mu je zablokiralo vso grlo, pokdaj težko diha, sedaj skadi po 1-3 cigarete na dan, saj je začel opuščati kajenje (po korakih), mene je pa prosil (on je namreč iz tujine) da malo povprašam, če obstaja kakšen sirup ali kakršnokoli zdravilo, ki bi mu prečistilo grlo??? Cigareti niso več problem, saj je že nehal, samo zanima me, če obstaja kaj, da bi mu prečistlo in odstranilo ta gnoj…?

Spoštovani!

Vsekakor menim, da mora vaš bratranec kar hitro do svojega zdravnika, da se opravijo določene preiskave. kajenje je seveda vzrok tako imenovanemu “kadilskemu kašlju”. Vendar pa so spremembe na pljučih lahko različne in te lahko določi le zdravstveni pregled. Lahko gre za kronični bronhitis (najverjetneje),lahko je pridružena tudi astma ali pa je tudi kaj drugega. Vsekakor svetujem diagnostično obravnavo. Za lajšanje težav in nekoliko redkejši sputum svetujem pitje čim več tekočine, različnih čajev in vode. Lahko se uporabi tudi Fluimukan. Polj jasno, s kakšno terapijo bo nadaljeval pa bo po pregledu.

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Zelo lepa hvala vam za odgovor. Težava pri pregledu je pa ta, da tam imajo res zelo, zelo nizko kakovost zdravnikov, recimo, če si samo malce prehlajen, ti takoj dajo infuzijo, in to je vse kar znajo, drugega sploh ne delajo… moja babica je bila enkrat malce bolana, ampak ker so ji popolnoma dali napačna zdravila, je bila 99% mrtva nekaj časa, potem je oslepela na eno oko… torej, če odstranimo zdravnike, potem je najboljše da neha kaditi (kar tudi je) in začne uporabljati tale Fluimukan… ali je možnost, da se potem ta gnoj prečisti za vedno? Oz. koliko časa naj se uporablja Fluimukan? Ker za Astmo že vemo da je nima drugače…

Lep pozdrav in lep dan želim.

bolj kot astma predvidevam, da je pri njemu prisoten kronični bronhitis kot posledica kajenja. kajenje namreč z dražečimi plini in katranom v tobačnem dimu povzroča draženje sluznice, “požge” in imobilizira pa tudi cilije (migetalke), ki so zadolžene, da odstranjajo tjuke iz pljučnega vejevja. Ob tem pride do kroničnega vnetja v sluznici bronhijev in nabiranja sluzi. Ker migetalke ne morejo opravit svoje funkcije prihaja do zastoja sluzi in katranov na sluznici bronhijev. To poskuša človek nato izkašljati. Po prenehanju kajenja potrebujejo migetalke nekaj časa, da se regenerirajo in da začnejo zopet opravljati svojo funkcijo ter da se umiri vnetje sluznice bronhija. Zato bivši kadilec po prenehanju kajenja kar nekaj časa (tednov ali celo mesecev) še močneje izkašljuje sluz in tuje snovi, ki so se nabrale na sluznici. Po tem času, se šele vzpostavi kolikor toliko normalno stanje. Seveda pa ne vemo, koliko škode je bilo narejeno in v koliki meri je nepovratna (razpad sten alveolarnih mehurčkov). Če bi bila neka možnost, bi bilo vseeno dobro, če bi mu uspeli preverit pljučno funkcijo, ker gre pri tem za diagnostični postopek, ki je zelo enostaven in ni vezan na nobeno zdravljenje.
Drugače pa naj kar nadaljuje s Fluimukanom in večjimi količinami čaja ali vode, ter poskuša s povečano telesno aktivnostjo.

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

New Report

Close