Najdi forum

Drage mamice in očiji, lepo vas prosim za pomoč. Z mojim štirimesečnim fantkom se pripravljava na uvajanje goste hrane, vem da je bilo tukaj že veliko napisanega, ampak vseeno še nisem dobila odgovorov na moja vprašanja.
1. Ali obstaja mogoče kakšno živilo, ki ga štirimesečnik ne sme zaužiti, ampak ga lahko šele kasneje (vem samo za citruse, beljak)
2. Ali lahko pripravljava zelenjavne in sadne kašice začinjene? Tukaj mislim na sol in sladkor? Mogoče dodate kaj druga, da je okus boljši?
3. Kako začeti uvajati rižkota? Najprej ena žlička na dva deci, ali kar takoj na bolj gosto? Ali ste ga dodajale kar v vsaki obrok že na začetku?

Lepo prosim za pomoč, če ima kateri še kakšen nasvet, ga bom zelo vesela….
Lep pozdravček

še eno vprašanje, ali rižolino sladkate kot piše v navodilih? Kaj pa doma pripravljene čaje, recimo kamiličnega? Dodati sladkor, ali ne?

jaz sem se pri naši Juliji držala nasveta, ki mi ga je dala zdravnica in sicer:
– nobene potrebe ni, da bi z uvajanjem goste hrane preveč hitela
– začni raje z domačimi živili (jabolka, hruške, korenček) in po malem
– samo eno novo živilo na teden (da vidiš morebitne reakcije-izpuščaj, zaprtje, driska…)
– na začetku naj bodo jedi zelo tekoče in dobro zmiksane, kasneje (po 6. mesecu) pa jih pretlači z vilico (velja tudi za rižolino)
– sladkalo in solilo naj se ne bi

Sicer pa si jaz veliko pomagam tudi s posebno izdajo revije Mama – mamina paparica. Ob priliki pa ti napišem naslov ene knjižice, ki je tudi zelo praktična.
Upam, da sem ti kaj pomagala.
Tina

Pozdravljena!

Na začetku raje ne sladkaj, ne soli. Med pa je tako ali tako prepovedan do 1 leta, ker povzroča poškodbe ledvic!

Jaz sem ugotovila, da bi bilo bolje, če bi začela z zelenjavnimi kašami, od 4 pa skoraj do sedmega meseca jih ni hotela niti probat. Mogoče začni z kuhanim mladim korenjem, krompirčkom, rižem, koruzo, kakšno rumeno kolerabico, ki je bolj sladka.
Sadje pa je najbolje da začneš z jabolkom-kuhanim, banana zapira, tako da jo je dobro kombinirati z jabolkom. No, velike izbire sadja ni, mogoče kupi kakšno kašico.
Jaz rižkota ne bi sladkala, saj se dobijo tudi Milupine kašice ki so naravno sladke in so po mojih izkušnjah najboljše. Kakšen okus jabolko in banana za začetek.
Skuto naj bi uvedel po 6 mesecu, kekse prav tako, meso-belo pa tudi.
Naša pikica od sadja je tudi hruško in breskev pa marelico, vendar pravijo, da je to rizično zaradi alergij, tako da s tem pač uvajaj previdno.

Solim malenkost šele zdaj pri 7 mesecih, nora je na govejo juho. Mogoče ji to lahko skuhaš že pri 5 m.

Upam da sem pomagala. Ajda.

Tina, prosim za naslov knjižice in še kje jo dobiti, prav tako te prosim za informacijo, kako priti do Mamine paparice.

Hvala in lep pozdrav, Vesna.

Meni je zelo prav prišla knjiga Velika paparica za male papavčke. Dobiš jo skoraj v vsaki knjigarni pa tudi v Intersparu (BTC) sem jo videla.

Imamo šest mesecev starega sina in pediatrinja nam je svetovala, naj z uvajanjem začnemo postopoma in po malem. Do pol leta se nič ne mudi. Naj najprej okusi sadje in zelenjavo (jabolka, borovničke, banane, korenček, cvetačo, brokoli, špinačo, krompir, bučke,…). Teh zadev imas več kot dovolj za postopno uvajanje.

Sol sem nekje prebrala, da se popolnoma odsvetuje tja do enega leta, pa med tudi.
S sladkorjem pa menim da je tudi bolje počakati kolikor se le da. Sicer pa, če boš kašice in sokove kupovala, menim da že imajo malo dodanega sladkorja.

Pa dober tek :))

Drage mamice

Tudi sama sem mama 7 mesecev starega fantka. Do dopolnjenega 5. meseca sva se samo dojila, potem pa postopoma začela z večernim obrokom milupine mlečne kaše in jasno še vedno z dojenjem. Potem sva pri 6. mesecih poizkusila s sadjem in od sadja mu tekne le banana, jabolko in hruška, če je pomešana z banano. Od zelenjave pa mu ni všeč ne krompir, korenje, brokoli, cvetača. Tudi nad mesom ni navdušen. Tako da ima sedaj dopolnjenih 7 mesecev, midva pa sva še vedno pri dojenju, kar je seveda o.k., sadju in mlečni kaši. In za nameček ta malček je le HIPP-ove sadne kaše in mlečne kaše za lahko noč. Jaz bi mu pa rada kuhala sama in sicer tudi zelenjavo in meso. Kakšne so vaše izkušnje s tem, saj me malo skrbi, da samo sadne kaše in moje mleko pri 7. mesecih ne zadostujejo vsem njegovim potrebam, čeprav je moj sinko lepo “razvit” saj tehta že 9,50 kg, ko pa je bil rojen je imel 3,010 kg.

Tatjana

Draga Tanita

Ali so v knjigi VELIKA PAPARICA ZA MELE PAPAVČKE tudi kakšni koristni nasveti za pripravo hrane 7 mesečnega dojenčka?

Tatjanatanita je pisal/pisala:
>
> Meni je zelo prav prišla knjiga Velika paparica za male
> papavčke. Dobiš jo skoraj v vsaki knjigarni pa tudi v
> Intersparu (BTC) sem jo videla.
>
> Imamo šest mesecev starega sina in pediatrinja nam je
> svetovala, naj z uvajanjem začnemo postopoma in po malem. Do
> pol leta se nič ne mudi. Naj najprej okusi sadje in zelenjavo
> (jabolka, borovničke, banane, korenček, cvetačo, brokoli,
> špinačo, krompir, bučke,…). Teh zadev imas več kot dovolj
> za postopno uvajanje.
>
> Sol sem nekje prebrala, da se popolnoma odsvetuje tja do
> enega leta, pa med tudi.
> S sladkorjem pa menim da je tudi bolje počakati kolikor se le
> da. Sicer pa, če boš kašice in sokove kupovala, menim da že
> imajo malo dodanega sladkorja.
>
> Pa dober tek :))

Jaz moram priznati, da sem se malo zanašala na že narejene zadeve – pa ne tako kot si mislite. Preprosto šla sem v trgovino, kjer imajo veliko izbiro kašic in pogledala, kaj lahko dam toliko in toliko staremu otroku.
Tiste kuharice samo blazno komplicirajo, kuhaš velikokrat kot zmešan, potem pa ti otroček samo stisne usteca ali pa preprosto pljune ven.
Začeli smo z jabolkom, bananami, korenčkom, bučkami, brokolijem (ki ga še zdaj noro obožuje), cvetačo
Za brokoli in cvetačo ti bo morda kdo rekel, da napenja – res je! Vendar poznam eno finto, kako to preprečiti: ko voda z brokolijem oziroma cvetačo zavre, jo pustiš pol minute vreti, potem pa vodo odliješ in dodaš novo. S prvo vodo odliješ tudi tiste snovi, ki povročajo napenjanje – ta štos mi je povedala babi, ki drugače te zelenjave ne priprvalja, ker ima potemn blazne probleme.
Dober je tudi krompir, a šele po 6. mesecu – zaradi škroba. Mi smo mu kuhali tudi polento (z izstisnjenim ali adaptiranim mlekom, da je fino kremasta)- ta ni težavna za želodec, pa še za celiakijo ni problematična. Seveda je tu še riž, ki pa sam po sebi zapira – dobi se tudi riževa sluz, ki je lažje prebavljiva. SAmo z mlekom (logično ne ta pravim) jo pripraviš.
Sicer pa, moj moto je vedno bil – ne kompliciraj in življenje bo lažje. Na začetku so itak samo žličkica ali dve, morda tri – za to se ne splača porabiti vseh loncev v kuhinji.
T,

Mimogrede, če se boš kdaj zatekla k pripravljenim kašicam – za na pot ali če kam greste za daljši čas so idealne – zelenjavne so nagravžne!!! Tako, da ne biti presenečena, če bo malček pljuval naokoli.
No ja, morda bodo pa sončku všeč. Moj jih je gladko pljunil ven, edina, ki je bila sprejemljiva od pripravljenih zelenjavnih je bila korenčkova z jabolkom od Frutka. Hipp je bil pa dober le sadni.
T

dajem še en glas za milubrei od milupe!

Sporočam ti naslov knjige: Prehrana dojenčka (Plevnik-Vodušek, Battelino). ne vem, kje se jo kupi, jaz sem si jo izposodila. Mamino paparico pa si tudi lahko izposodiš v knjižnici in potem fotokopiraš, ali pa pokliči v uredništvo, po mojem bi ti jo poslali.
Tudi po mojem ni za komplicirat, a je vseeno fajn, da vidiš neka osnovna pravila. Potem pa ni tako važno ali daš eno žličko ali dve, bolj ali manj gosto..
Upam, da sem ti pomagala.
Tina

Tatjana,

v Veliki paparici so nasveti in recepti za prehrano od 4-6 mesecev, od 6-9 mesecev, od 9-12 mesecev in naprej mislim da do treh let.
Cena je, če se ne motim 5.800.
Tudi jaz s hrano ne mislim nič kaj komplicirati, so se mi pa recepti zdeli zanimivi tudi za odrasle in sem jo kupila. Kajti, če po pravici povem, mi počasi zmanjkuje kuharske domišljije :)) Pomembna mi je osnovna ideja, potem pa jed ponavadi prilagodim svojemu okusu.

Naj opozorim samo na nalepke na nekaterih kasicah, mislim da so od Hippa, ki imajo na nalepki napisano, da se lahko dajejo od cetrtega meseca dalje, notri pa so polnozrnate zitarice, mislim, da tudi psenica.Ker pa je pred sestim mesecem zaradi glutena v nekaterih zitaricah neprimerno dajati le te, se mi zdi smiselno zares preveriti, kaj je v kasicah.Drugace pa poskusi z Paparico za male papavcke.Meni se je zdela fina ideja o pripravi nekatere hrane, ki jo lahko potem v kalupih za led zamrznes in jemljes iz zamrzovalnika samo po kocko in dve, ker ni potem velike skode, ce otrocku stvar ne pase in jo pljuva ven.

Lp Mojca

Tudi jaz se pridruzujem mnenju, da je Velika paparica za male papavcke zelo v redu knjiga, ki te razresi prevelikih tuhtanj, kaj skuhati malcku…

Ema

New Report

Close