Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Kašelj – zdravila

Kašelj – zdravila

Spoštovani!

Najprej moram pohvaliti vašo požrtvovalnost in delo na tem forumu ter za hitre odgovore na vsa vprašanja nas zaskrbljenih staršev. Res ste čudoviti.

Prosila bi za vaše mnenje oz. nasvet glede zdravil, ki jih jemlje naš otrok. Naš otrok je star 6 let in že od drugega leta jemlje FLIXOTIDE, sedaj pa par mesecev tudi SINGULAR tablete. Pri tem nas moti predvsem to, da dejansko ne vemo zakaj mora jemati ta zdravila, ker nima oz. vsaj nam ni bila povedana neka določena diagnoza. Baje, da je alergija, a na kaj se ne ve. Pri starosti dveh let je naš otrok začel pokašljevati, pediater je sumil, da gre za alergijo na pršico, zato smo v laboratoriju opravili krvno preiskavo (najprej celokupni IgE, katerega vrednost je bila povišana – vrednosti ne vem, ker je izvid ostal pri pediatru, nato pa so bile opravljene še preiskave na posamezne alergije – rezutat je bil ta, da na 40 najbolj pogostih alergenov naš otrok NI alergičen). Vseeno smo takrat dobili flixotide, ki jih od takrat (4 leta) stalno jemlje. Na ponovne preiskave nismo bili nikoli več napoteni.
Otrok je bil večinoma bolan v jesenskem, zimskem pa tudi spomladanskem času, ko so se pojavljali napadi kašlja, predvsem ponoči, ko je bilo res hudo (pogosto je pri napadih kašlja bruhal, takrat pa se je izločila tudi sluz), vročina je bila malokdaj prisotna. Pri vsakokratni bolezni smo obiskali pediatra, ki je vedno ugotovil, da so pluča čista, nakar smo par dni hodili na inhalacije poleg stalnega jemanja flixotidov. Po parih dnevih se je stanje izboljšalo, kašelj je prenehal seveda do naslednjega prehlada, ko se je zopet vse ponovilo. Lani poleti smo bili dva meseca brez flixotidov po predhodnem posvetu s pediatrom in otrok ni zakašljal niti enkrat. Ko pa je šel septembra spet v vrtec se je kašelj spet pojavil in ponovno smo pristali na ihalacijah in flixotidih. Letošnjo zimo smo spet imeli par prehladov, pri zadnjem spomladi pa smo dobili še tablete SINGULAR. Večkrat sem pediatru omenila, da bi naredili še kakšne preiskave ali testiranja, da bi se ugotovilo na kaj je otrok alergičen oz., da bi dognali zakaj ti napadi kašlja, vendar nismo bili napoteni nikamor z obrazložitvijo, da bo to z leti najbrž izzvenelo. Seveda sem kakor vedno prebrala tudi navodila teh tablet in ugotovila ker precej hude stranske učinke, ki pa jih do nedavnega pri našem otroku nisem opazila. Otrok namreč nikoli do sedaj ni smrčal, sedaj pa je njegovo smrčanje kar močno (sprva sem mislila, da ima zamašen nos, vendar po večdnevnem čiščenju nosu s fiziološko raztopino sem dognala, da je dejansko to neke vrsta smrčanja). Pri opisanih stranskih učinkih tablet sem zasledila tudi oteženo dihanje zaradi natekle žrelnice, zato se sedaj sprašujem ali so tablete krive za otrokovo smrčanje. Čudi me tudi, da otrok jemlje zdravila za astmo saj nimamo postavljene te diagnoze, pa tudi na moje vprašanje pediatru ali ima otrok astmo sem dobila odgovor, da astme pa nima. Moram povedati, da sem drugače z otrokovim pediatrom zadovoljna ter sem mu vedno zaupala, vendar mi nekaj ne da miru pri vsem tem jemanju zdravil že toliko let, pa ne vemo točno zakaj oz. ali je to sploh potrebno (morda bi bile pri teh prehladih dovolj le inhalacije oz. kakšni sirupi).
Kljub temu, da je moje pisanje obsežno in morda nekoliko nejasno vas prosim za vaše mnenje oz. nasvet kako naj ravnamo naprej in pa ali lahko prenehamo z jemanjem tablet (tudi s flixotidi bi čez poletje poizkusili postopoma prenehati).

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas pozdravljam, Malvina.

Spoštovana Malvina,
verjetno vaš zdravnik misli, da ima otrok astmo, saj tako jo pač zdravi. Vendar v diagnozo izgleda ni 100% prepričan.
Na vašem mestu bi takoj zahtevala napotitev k pediatru pulmologu (obvezno mora biti pediater! pulmolog!) in napotitev k specialistu otorinolaringologu.

Če namreč otrok nima astme, potem je popolnoma nepotrebno in škodljivo, da bi jemal zdravila za astmo in to že toliko let. Če pa ima astmo, potem naj vam to tudi pove in vas poduči, kako sami reagirate in zdravite morebitna poslabšanja.

Pediatri v osnovnem zdravstvu smo sicer usposobljeni za prepoznavo in vodenje astme, vendar se v dvomljivih primerih mora narediti še kakšna dodatna preiskava, saj ne moreš kar nekaj zdraviti, pri tem pa ne biti prepričan v svojo diagnozo. Vaš otrok lahko že opravi spirometrijo, metaholinski test in test izdihanega NO. To bi popolnoma potrdilo ali ovrglo diagnozo astme in potem bi vsaj vedeli, pri čem ste.
Naslednja, pa dejansko NAJBOLJ pomembna stvar pa je edukacija staršev. Najprej, da starši vedo pravilno diagnozo (ne pa obstruktivni bronhitis, alergični kašelj-to ne obstaja!). Če je astma, je astma, če je sum na astmo, naj se temu tudi tako reče. Potem pa, ko potrdimo diagnozo, starše podučiti o vodenju astme, o meritvah PEF, o dajanju zdravil med poslabšanjem in to PISNA navodila.

Torej, prosite oz. zahtevajte napotitev k pediatru pulmologu in ORL.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close