Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija kašelj – Solvolan

kašelj – Solvolan

Spoštovani;

Imam eno vprašanje in sicer; vsakokrat, ko se otroku pojavi kar močan kašelj, mu začnem dajat sirup Solvolan (3x/dan po 1/2 žličke) in mu tudi le ta pomaga (vsakokrat do sedaj).

Sedaj pa sem v dvomih, ker ima sedaj kar “moker” kašelj. Veliko spljuva in skiha iz nosa ven.
Včeraj se je celo zgodilo, da mu je vse to nabrano v grlu povzročilo bruhanje. Čez dan je živahen, toda moti me le ta kašelj. Zanima me če mu lahko dam ta sirup, ne da grem na posvet k zdravniku?

Sicer pa mu redno čistimo nosek, dajem mu tudi sirup iz smrekovih vršičkov ali Prospan.

Za vaš nasvet oz. odgovor se Vam najlepše zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

LP

Drago Sončece,
moj odgovor vam ne bo po volji.
Otrokom ne dajemo NOBENEGA sirupa, saj nimajo dokazanega učinka, (oziroma veliko mamic tudi samih pove, da ne pomagajo), morali bi ga dajati v veliko večjih količinah, da bi vsaj nekaj malega učinkovali.
Sploh pa ni potreben Solvolan. Zakaj pa ga uporabljate? To zdravilo se uporablja (oziroma se je na veliko včasih) pri sočnem kašlju, da naj bi otrok bolje izkašljal. Pri suhem kašlju sploh nima nobenega učinka, oziroma je popolnoma nepotreben.
Za suh, dražeč kašelj, ki ga vedno vidimo v začetku prehlada ali drugega vnetja zgornjih dihal, je najboljše dobro očistiti nos, vlažne inhalacije, gretje (tople obloge na prsni koš). Kako le naj bi zdravilo, ki deluje na možganske receptorje za kašelj, pomirjalo kašelj, ki nastane zaradi vnete sluznice v dihalih?
Ko pa začne otrok izkašljevati, je to obrambni refleks telesa, lahko mu rečemo “čistilec pljuč” po vnetju, ki odstranjuje sluz in druge izločke, nastale pri vnetju dihal. Ne rabi nobene pomoči, saj je sam dovolj za čiščenje. Bruhanje po kašlju ni nič čudnega, če dobro pogledate, je v izbruhanini sama sluz, to je sluz iz dihal, ki jo otrok požira, ker ne zna izpljuniti. Hvala bogu, da jo pač izbruha.
Torej, sirupov za suh kašelj oziroma za izkašljevanje otrokom ne dajemo. To je doktrinarno stališče pedaitrične klinike in jaz se z njim popolnoma strinjam, tudi in predvsem po mojih izkušnjah z mojimi malimi pacienti. Popolnoma enak potek je pri tistih, ki jim starši dajejo kakšen sirup in pri tistih, ki jim ga ne dajejo.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close