Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Kašelj nujno

Kašelj nujno

Pozdravljeni,

Na vas se obračam, ker sem že res utrujena od nenehnega kašljanja. naj povem, da sem imela pred 2 letoma hudo prometno nesrečo, kjer sem med drugim utrpela tudi zlom prsnice, kateri se ni dobro zacelil in se mi prsnica počasi narobe zarašča. Kašljam že 2 meseca. Najprej se je začelo kot prehlad. V lekarni sem kupila vse mogoče. 2 škatlici panatus forte tablet, nek slezov sirup, pijem ogromno količino čaja, celo žajbljevega, granobil tabletke ližem, potem pa ni bilo bolje in sem šla k zdravniku. Tam sem dobila nek Phulmulan ( nisem prav napisala ) sirup. Ni bilo bolje. Kašljam iz dneva v dan bolj. Pri tem me boli prsnica za znoret, pa glava, vrti se mi. Kašelj je suh dražeč, kar lajam. Vročine nimam, oz. 37,4 sem imela včeraj. Potem sem odšla na kontrolo, kjer sem mogla še slikat pljuča. Slika je pokazala, nič posebnega, le nekoliko zadebeljene bronhije, kar bi lahko bil bronhitis. Vzeli so kri, ni bilo večjih posebnosti, dobila sem antibiotik Azibiot, 3 tablete na 24 ur. To sem pojedla, kašljam pa še isto. Naj vam povem še, da ima moja mama rakana pljučih in me zelo skrbi. Stara sem 36 let in nikoli nisem kadila. Mi lahko prosim svetujete, kako si še lahko pomagam.

Hvala in lep dan.

Ula

Pozdravljeni!
Kašelj po prehladih je lahko dolgotrajen in lahko traja zaradi preobčutljivosti tudi 2 meseca. Tudi bolečine v prsnem košu ob dolgotrajnem kašlju niso nenavadne. Druga možnost je, da prebolevate več okužb zaporedoma. Ob normalnih krvnih izvidih in normalnemu RTG pljuč je manj možnosti, da bi se zadaj skrivala resnejša bolezen. Tudi to, da ne kadite, vam krepko zmanjša možnost, da bi zboleli za rakom na pljučih (in še marsičem). Če se kašlja ne da pojasniti z okužbo (mimogrede: pri azibiotu terapija ni končana ko tretji dan vzamete zadnjo tableto, saj antibiotik učinkuje še 1 teden po zadnji), bi bila možna preiskava še spirometrija, za izključevanje morebitne astme.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni,

Še enkrat hvala za tako hiter odgovor. Bom zdravnico prosila še za slednjo preikavo. Moj 15 letni sin je včasih imel astmo, ki je počasi izzvenela in Ventolina ne rabimo več uporabljati in drugih pršil.

Vam in pa vašim kolegom pa želim, da vam uspe urediti plače in da se vam jih dvigne na višjo raven, kot jo imajo vaši kolegi v tujini. Veliko sem morala z otrokoma in sedaj z mamo k zdvanikom in vam je samo za čestitat, kako vam uspe kljub nekaterim težkim delovnim pogojem ( Pedijatrična klinika in Onkološki inštitut) ohraniti profesionalnost in dobro voljo, katero bolniki potrebujejo.

Lep dan.

Ula

Hvala! Lep pozdrav!

Kot bi poslušala sebe. Tudi jaz sem kašljala 2 meseca in sem probala vsa našteta zdravila plus antibiotike za pljučnico. Ker mi niso pomagali sem šla ponovno na kontrolo k pulmologu, tako da sem končno po 2 mesecih in pol kašljanja dala sputum, ki je pokazal 2 križa – tuberkuloza. Ostalih znakov nisem imela, tudi slika pljuč ni kazala nič posebnega. Morda bi bilo za poskusiti to tudi v vašem primeru, saj je bolezen zadnje čase kar v močnem porastu. Pa vso srečo vam želim.

pozdravljeni,

Spet se obračam na vas. Do svoje zdravnice sedaj nisem še prišla, ker je odsotna, pri dežurnem pa težko prideš na vrsto. Naj povem, da še vedno kašljam, kak dan malenkost manj, potem spet. danes sem spet začela močno kašljat in začelo me je boleti grlo. Ko sem pogledala v ogledalo imam močno pordelo. kaj menite, da naj naredim, da si olajšam težave. Močno sem že utrujena in obupana. Delam v pisarni s še 2 sodelavkama in mi je neprijetno, ko me ob napadih kašlja postrani gledajo.

Hvala in lep dan.

Ula

Pozdravljeni!
Morda vas bo odgovor razočaral, a kot možen vzrok pridejo v poštev še vedno vse zgoraj naštete možnosti in bomo brez pregleda res težko prišli kaj bliže diagnozi. Kot olajšanje težav je seveda možno uporabljati sirupe proti kašlju iz lekarne in lekadol proti bolečinam, a je glede na trajanje težav pregled vseeno potreben (pa čeprav ne pokaže nič posebnega). Vsekakor pot do dežurnega ni najbolša rešitev, temveč do tistega zdravnika, ki vašo zdravnico nadomešča v redni ambulanti (in nadomeščanje pri daljših odsotnostih zdravnika mora biti).
Lep pozdrav!

Pozdravljeni,

Vročino imam že 3.5 meseca,tudi doO 39 stopinj, zraven pa zadnji mesec kašljam, dobim napade kašlja, ki so izredno hudi.Bila sem v bolnici, naredili so mi veliko preiskav, ki niso pokazale nič posebnega, dobivala sem zdravila za kašelj, alergijo in Naprosyen. Po jemanju Naprosyena vročine nisem imela več, pa tudi kašljala nisem. Zdaj moram stalno jemati to zdravilo, ker drugače dobim takoj vročino.
Bila sem na potovanju v tujini Izrael, Jordanija, Egipt, ali bi lahko dobila kakšno bolezen tam. Malarijo so že izključili.

Hvala za odgovor,

Tanja

Uf…težko je biti pametnejši od vseh, ki so vas že pregledali….in verjetno izključili pametne razloge, ki povzročajo kašelj (in še bolj nenavadno dolgotajno vročino). Težko si razlagam tudi, kako bi naprosyn ublažil kašelj. Predvidevam, da ste tudi RTG pljuč že opravili in sta vas pregledala infektolog ter internist-pulmolog?
Lp

Pozdravljeni!

Imam močan dražeč suh kašelj približno mesec dni. Kakršnjih drugih znakov nimam, pljuča so čista. Prvi krvni izvidi so pokazali, da imam povišane trombocite in eritrocite (predpisala mi ni ničesar). Kupila sem si prospan kapljice in dražeje, ki mi niso pomagali. Drugi kri izvidi so bili vredu samo v urinu so bile prisotne bakterije(predpisala mi je primotren 2 krat 2). Ponovno grem na kontrolo znova mi predpiše antibiotik pancef 1 krat 1. Sama sem si kupila apisirup in eterično olje. Na slikanje pljuč me ni dala. Prosim za nasvet.

Leppozdrav.

Pozdravljeni
Kašelj se lahko po kakšnem prehladu zavleče tudi za dva mesea zaradi “bronhialne preodzivnosti”, čeprav ste načeloma okužbo že preboleli. Žal ne vem, kakšen izvid je napeljal vašo zdravnico na predpis antibiotika…
Lep pozdrav

New Report

Close