Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Kašelj in znova kašelj

Kašelj in znova kašelj

Spoštovani,

že več kot en mesec se mi vleče nadležen kašelj. Začelo se je z žgečkanje v grlu in nadlajevalo z suhim kašljem. Pred 3 tedni se je to spremenilo v zelo nadležen in moker kašelj (veliko bele in prozorne penaste sluzi).
Kašelj se sproži ob različnih primerih: med spanjem (ko zamenjam položaj), zjutraj ko vstanem, je najtežje (zelo krčevito in traja tudi do 10min z veliko izpljunka), podnevi se zadržujem kolikor le lahko, ampak se moram vsaj na vsako uro ali manj dobro izkašljati. Če vdihenm bolj globoko se sliši hropenje v sapniku, s tem tudi ponovno sprožim kašelj.
Vročine nimam, bolečine v grlu ali ustih tudi ne, nos je zamašen (še posebej ob izkašljevanju), tekom dneva me začne boleti hrbet (najprej pod levo lopatico, nato se bolečina razširi po celem hrbtu – bolečina je podobna kot bi imel poškodoavno mišico) in prsa. Zvečer sem fizično veliko bolj izčrpan, kot če bi bil zdrav, predvidevam, da od samega napora pri izkašljevanju. Star sem 27 let in nisem nikoli kadil. S športom se trenutno zaradi stanja v katerem sem ne morem ukvarjati.

Pred 10 dnevi sem bil pri zdravnici, ki mi je poslušala pljuča in ugotovila da so čista, in da sem verjetno staknil virus. Predlagala mi je Lekadol in Prospan za izkašljevanje. To sem jemal 1 teden (zraven sem veliko pil čaj) a se stanje ni izboljšalo, zdi se mi, da se samo slabša.
Vse mi gre (in sodelavcem :-)) že zelo na živce, zmanjkuje mi pa tudi že idej kaj naj še poizkusim ali storim.
Se opravičujem za dolgo pisanje, se Vam pa že vnaprej zahvaljujem za Vaš odgovor!

Lep dan še naprej in lep pozdrav,
Aleš

Spoštovani!

Najbrž gre res za vnetje sapnika in velikih bronhijev. Zap omiritev kašlja bi jemal pholcodin, da boste malo laže prenašali napde kašlja, sicer pa vse dosedanje ukrepe (hidracija). Razmisliti bi bilo smotrno o alergološkem testirnaju in ev. pregledu pri pulmologu oz. spirometrija zaradi možnosti astme ali vsaj pretirane vzdražnosti vaših bronhijev.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Oprostite, a lahko za tak kašelj, ko se veliko izpljune, tudi uporabljam pholkodin? Meni so namreč rekli, da je to za suh kašelj.
Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Če vas kašelj muči, je prav, da ga malo umirite. Zardi tega sluz ne bo ostala neizkašljana.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!
Tudi mene muči kašelj že drug mesec. Imela sem enake znake kot Aleš. Na začetku je bil kašelj suh in dražeč, izpljunek pa prozoren. Bila sem pri dveh zdravnikih, ki sta dala različni diagnozi. Prvi mi je dejal, da gre za alergijo, drugi pa, da za virozo. Sprva sem jemala tablete proti alergiji in to le zvečer, da bi ponoči lahko vsaj spala. Ker se je stanje še poslabšalo, sem obiskala še drugega zdravnika, ki mi je predpisal jemanje kodeina. Tudi to ni nič pomagalo. Ker sem skoz hodila normalno v službo, sem imela strašne težave z napadi kašlja, poleg tega pa sem se še počutila nelagodno zaradi drugih. Sledil je še tretji obisk pri zdravniku. Res si je vzel zame veliko časa, tako, da mi niti ni pogledal v usta, čeprav sem trdila. da me boli tudi grlo. Predpisal mi je tablete Pholcodin, ki so na moje presenečenje vsaj malo pomagale. Začela sem tudi jesti propolis na kocki sladkorja vsake 3 ure( približno 10 kapljic), poleg tega pa še lekadol, veliko C vitamina, limon itd. Sedaj je stanje tako, da še kašljam, ampak redko in pri tem tudi izkašljujem rumeno, gosto sluz. Se pa počutim zdravo in končno spet spim, po skoraj 2 mesecih. Ves čas sem bila tudi strašno hripava, sedaj po jemanju propolisa pa se mi je glas povrnil.
Aleš, upam, da ti bo moje pisanje kaj pomagalo, vam, g.Kersnik pa hvala za vašo nesebično pomoč vsem, ki so je potrebni!
Mmisaa

Spoštovani!

Pri kašlju smo pogosto nemočni. Včasih mine šele maja, ko je ozračje spet nekoliko toplejše in primerno vlažno.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!
A lahko dobim Pholchodin sirup brez recepta?
Hvala in lep dan!

Spoštovani!

Praviloma samo na recept.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close