Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Kašelj in primanjkovanje sape

Kašelj in primanjkovanje sape

Imam punčko staro 2 leti. Včasih sem bila strasten kadilec, vendar sem v času nosečnosti kajenje skoraj da opustila, kasneje pa spet nekako začela. Kadim recimo 3 do 4 cigarete na dan-nikoli doma, v primeru, da gremo z družbo ven, pa tudi več.

Že nekaj časa opažam, da me čez dan spremlja en čuden kašelj. Premišljevala sem, da je morda zaradi klime, saj delam v okolju, kjer je klima prižgana tako rekoč cel dan. Kašelj je včasih bolj, včasih manj suh, čeprav me pri izkašljevanju nič ne boli. Opažam tudi, da precej hitro izgubim sapo pri hoji po stopnicah navzgor. Res je, da nisem ravno športnica, ampak brez gibanja pa tudi nisem.
Rada bi vprašal, če ste mnenja, da bi bilo pametno obiskati zdravnika, ali lahko še malo počakam?
Hvala za odgovor in prijetno poletje želim

Spoštovana,

vzrokov za trajen (kroničen) kašelj je zelo veliko. Domnevam, da ste še premladi, da bi bil posredi začetni KOPB. Ki niti ne bi bil začetni, saj čutite težko sapo ob naporih, kar bi pomenilo, da imate zaradi KOPB že precej načeta pljuča.
Nekatere mamice se med nosečnostjo precej zredijo. To bi lahko razložilo težko sapo ob naporih, ne pa kašelj.
Ideja, da vam škodi klima, ni od muh. Če klimatska naprava ni redno servisirana zlahka postane leglo bakterij in glivic, ki povzročajo neprijetne in celo hude pljučne alergijske bolezni kot sta astma ali ekstrinzični alergijski bronhioalveolitis-ki se obe kažeta s kašljem in težko sapo.

S klimatsko napravo pretirano ohlajeni in osušeni zrak lpa ahko že sam po sebi sproži astmatske težave. Ker ste kadilka ste namreč bolj ogroženi za zbolenje za astmo od nekadilcev. Vdihovanje mrzlega in suhega zraka povzroča astmatikom zaradi tako imenova bronhialne preodzivnosti simptome astme, na primer kašelj. In mrzel zrak vam je morda to bolezen razkril.

Mislim, da boste morali obiskati vašega izbranega zdravnika.

Lep pozdrav
prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close