Kašelj in hropenje v pljučih
Spoštovani,
pred približno mesecem dni sem dobil kašelj in po 14 dneh odšel k osebnemu zdravniku, ki mi je poslušal pljuča in je rekel, da je z njimi vse ok in da kašelj izvira iz zgornjih dihalnih poti. Ker sem po enem tednu po obisku zdravnika še zmeraj kašljal in mi se je dozdevalo, da slišim hropenje pri močnem vdihu ali izdihu sem se ponovno napotil k zdravniku in takrat je tudi on slišal hropenje in piskanje. Svetoval mi je Berodoal 2x na dan, a se stvar po enem tedni ni poboljšala, zato me je napotil k pulmologu z diagnozo obstruktivni bronhitis. Moram omeniti, da nimam občutka dušenja in da ne kašljam niti ponoči niti zvečer ampak zjutraj in čez dan občasno. Pri kašlju se mi izloča včasih rumen sluz včasih prozoren.
Po pregledu pri pulmologu so mi naredili tudi test za astmo z metaholinom in je bil negativen. Ugotovili so sicer, kar sem že prej vedel, a so sedaj to potrdi s testni, da imam seneni nahod (brezovke, trave in žita ter pršica, s katero pa do sedaj nisem imel težav). Kljub temu, da se mi je stanje izboljšalo še zmeraj slišim ob izdihu hropenje in nekako poskušam to izkašljati, a ne gre.
Prosim za nasvet, kaj bi lahko še naredil oz. kaj mi svetujete.
hvala in lep pozdrav,
Marko
Spoštovani,
Ne znam odgovoriti bolj natančno oziroma zanesljivo. Razlog za kašelj je lahko alergijski rinitis (pršica). Lahko je to še ostanek po infektu. Saj pravite, da se izboljšuje? Po infektu lahko kašelj traja še dva meseca. Najbolj praktičen nasvet bi bil, da še dva tedna počakate. Če se kašelj ne bi umiril, pa nazaj k pulmologu.
Lep pozdrav
Mitja Košnik