Kašelj in domača zdravila
Zdravo!
Glede razlikovanja med suhim in mokrim kašljem moram povedati, da smo zelo pozorni. Eno je, ko imaš občutek, da otrok kašlja nekaj iz pljuč, da mu moraš pomagati, da zadevo izloči, drugo pa je – tu je nam pomagal Sinecod – ko otrok kašlja suho, dražeče, ima napade kašlja, ki ne gredo nikamor. O tem, da mora sluz ven, pa je jasno! Mi je pa zdravnik – to polagam na srce vseh mamic – po enem tednu kašlja dejal, da mora , dokler se bo popravilo samo ali s sirupi enkrat na teden k njemu na “poslušanje”. Tako tudi zdrvanik spremlja, kaj se dogaja z otrokom in bo zaznal morebitne spremembe na bolje ali – na slebše. Bronhitis se lahko hitro odkrije, če je otrok redno pri zdravniku. Mi smo kašljali vse od začetka oktobra – zdaj se je pomirilo – pa me ni bilo strah (čeprav so babice rekle, da zdaj pa že moramo nekaj narediti), ker je bil otrok tedensko pri svojem pediatru. Ta ga poslušal, mi svetoval – antibiotikov pa mi seveda ni dal, ker bi mu to bolj škodovalo kot koristilo. Čas celi vse rane, pa tudi pozdravi kašelj – če je v ozadju zdravnik, ki skrbi, da se zadeva ne izmuzne iz rok.
T.
No, naj vam povem, da je bila današnja noč mirnejša. Hči sem pred spanjem po prsnem košu namazala s kremo menoklar. Okrog enih ponoči jo je prvič napadel kašelj, ki mu ni bilo videti konca. Vstala sem, zavrela vodo, vanjo dala malo gela (mentoklar) in jo postavila zraven postelje ob vzglavju hčere. Ne boste verjeli, hči je prenehala kašljati in prespala preostalo noč brez kašlja. Naj vam povem še to, da mi je uspelo to pododo zjutraj še prevrniti. Hvala za vaše nasvete. Delujejo.
Pri njenem kašljanju imam občutek, kot da nekaj ima v sebi, amapk se pa nič konkretnega ne izloči. Če do ponedeljka ne bo v redu, jo bom peljala k zdravniku, da jo bo poslušal.
Jaz imam doma zeliščno olje znamke Just, in pri kašlju imam tudi zamašen nos in mi odlično pomaga. Tudi pri kašlju diham te kapljice. Drugače sem pa proti kašlju probal že vse živo. Poskusil sem Apisirup, proapin – kot tabletke in kot tekočina, potem pa, ker se kašelj ni nehal, sem kupil še Panatus sirup, pa mi je pomagal. Sedaj jemljem tudi neke timijanove kapljice, pa so tudi dobro vplivale.
Upam, da so vam moje informacije koristile.
ja jaz imam vprašanje moj otrok je star 14 let in je pred 4 dnevi dobil vročino in pekel ga je prsni koš oz. grlo na vsake toliko je malo zakašljal zdaj pa zadnje dva dneva nima visoke vročine samo ponoči vendar je pa začel kašljati in ima suh kašelj dala sem mu sirup panatus slezov sirup in prašek flumikan vendar ne pomaga… ali kdo ve kaj storiti? LP L,
Pozdravljeni
Imam petletnega sina. Že od rojstva ima probleme s kašljem. Imel je tudi pogoste začetke bronhitisa. Proti kašlju sva poizkusila vse možne sirupe, kremice, eterična olja, obkladke, pa se je vedno le ta na koncu razvil v začetek bronhitisa. Nekoč mi je v bolnišnici zdravnica predlagala, da kupim ultrazvočni inhalator, polnim ga naj s fiziološko raztopino (prepovedano dodajanje eteričnih olj) in prav tako mu naj v nosek vbrizgavam 5ml fiziološke raztopine, da mu s tem čistim nosek in redčim sluz. To terapijo ponavljamo 3 – 5 krat na dan. Moram poudariti, da od takrat ne uporabljam nobenih sirupov več in tudi kašelj se ne sprevrže v začetek bronhitisa, ampak po dveh do treh dnevih izzveni.Pazim pa tudi na primerno vlažnost stanovanja, redno zračenje in v spalnih prostorih nikoli nimam odprtih rediatorjev. Odprta imamo vrata na hodnik, ki je ogrevan.
Fiziološka raztopina pomaga tudi na ranah, samo poškropim in drugi dan je rana suha in prav tako pri vnetju oči. Poškropim jo v oko in vnetje počasi izgine. Pomembno pa je, da je lahko fiziološka raztopina odprta le kratek čas, ker se v njej razvijejo bakterije, zato je potrebno vzeti tisto, ki je za infuzije s posebnim nastavkom.
Upam, da bo ta informacija komu v pomoč, da bodo noči bolj mirne, brez kašlja.