Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Kašelj, emozul in bolečine

Kašelj, emozul in bolečine

Pozdravljeni,

pred cca. dvema mesecema sem začela kašljati, kašelj je večinoma suh z občasnim izpljunkom večinoma prozorne oziroma svetlo rumene belkaste barve. Kot da me nekaj draži v grlu in potem začnem kašljati, ta kašelj pride in gre. Običajno pa je prisoten vsak dan, bolj ko ne v nekakšnih napadih, se pravi ni konstanten čez cel dan. Bila sem pri zdravnici ki mi je rekla da je to zaradi stresa in me poslala domov. Kasneje sem šla na pregled h gastroenterologu ki mi je razložil da je kašelj lahko povezan z refluksom in da bi morala probno jemati emozul dva meseca dve tableti na dan, pred tem pa da naj opravim še gastroskopijo in pregled pljuč. Gastroskopija ni pokazala nobenih posebnosti, ni hiatus hernije, ni ezofagitisa, sluznica v mejaj normale. Bila sem pri pulmologu ki mi je naredil spirometrijo (VC3750ml-101%,fevi 2720ml – 89%, tiffeneau indeks 73-85%), dofuzijska kapaciteta ( DLCO 7. 9-107%, KCO 1.3-89% ), Metaholinski test negativen, kožni vbodni test pozitiven pršica 8mm, pršica v moko 8 mm in rtg pluč, kjer je bilo vse ok. Alergijo na pršice imam že od malega in nikoli nisem imela nikakršnih težav s tem zato je pulmolog rekel da to ni relevantno. Predpisal mi je emozul 2xna dan 14 dni in potem enkrat na dan kontrola čez tri mesece. Gastroenterolog mi je rekel da moram emozul jemati dvakrat na dan dva meseca in potem če se stanje izboljša še po eno tableto en mesec. Zdravila jemljem sedaj 23 dni in še vedno kašljam večinoma v večernih/nočnih urah in zjutraj oziroma dopoldan. Od kar jemljem emozul imam bolečine v želodcu po skoraj vsaki hrani, včasih bolj, včasih manj, kar pa pred jemanjem zdravo; sploh nisem imela, nikoli bolečin v želodcu in dejansko se mi zdi da imam sedaj ob jemanju tablet res znake nekakega refluksa.
zanima me če je smiselno prekiniti terapijo z emozulom , ker se mi zdi da si z zdravili delam resnično več škode kot koristi.

prosim vas za nasvet.

Vmes sem tedensko jemala aerius, ki mi ga je predpisal zdravnik , zopet za probo en teden in se stanje ni spremenilo. Vmes sem šla tudi na orl pregled kjer so ugotovili da jasnega vzroka za kašelj v orl področju ne vidijo. Zdravnica je napisala da sicer vidi zmerne znake za želodčni refluks ki pa so lahko tudi posledica kašlja ki deluje kot pumpa za želodčno vsebino in da svetuje zgolj preventivne ukrepe za refluks, ker da te tablete lahko povzročijo več škode kot koristi. Napisala je da če je vse negativno pride tudi v poštev terapevtsko test s ppi, ki pa nevem kaj to pomeni, če mi mogoče lahko to objasnite.

ob kašlju je prisotno tudi nekakšno hropenje in piskanje ki ob izkašljanju in izpljunku izgine.
Drugače sem zdrava, ne kadim že 4 leta. Teža normalna.
rada bi se znebila tega kašlja oziroma nekako bolj podrobno določila če gre za refluks da bi potem z lažjim srcem jemala tablete. Res nebi želela da mi emozul naredi škodo če z njim v bistvu nimam kaj zdraviti.
Za kakršenkoli nasvet ( še kakšne dodatne preiskave, rešitve, karkoli) vam bom hvaležna.
Prijazen pozdrav,

New Report

Close