Najdi forum

Kaselj

Pozdravljeni. Po prenehanju kajenja kasen teden za tem se mi je zacel hud kaselj.
Na zacetku je en teden bil cisto suh,drazec,sploh zjutraj in zvecer katastrofa,po mastni hrani in podobno vsem kar dela zgago kasljam kot nora. Sedaj po 14dneh sele da ni vec cisto suh kaselj ampak moram vedno pljuniti ven, sluz je prozorna z belimi “izmecki” vmes redkokdaj kaj bledo rumeno prozornega.
Leta nazaj sem imela gastritis,rano na zelodcu in pa slabo delovanje refluksne misice.
Brala sem tudi da lahko kajenje povzroci Gerb in moram rect da imam vse simptome sploh neznacilne gerba.
Jemljem nolpazo ze en teden oziroma skoraj 10dni,ker me je zelo bolel zelodec ,zacel me je tisti dan ko sem skadila pol skatlice a premalo pila,bila sem zelo dehidrirana nekaj dni,popolnoma oblozena bel jezik zjutri in razpoke na jeziku.
Brez apetita,slabost,krci.
Ze po nekaj dneh jemanja nompaze je zelodec nehal bolt in vse je slo v normalno stanje,ko tega ni bilo nic vec pa se je sele zacela zgaga in hud kaselj tako da res vec ne vem ali je to lahko od cigaret?
Ce pogledam grlo imam vse rdece popraskano in neke pikice posip povsod..mogoce zaradi zgage.
Zelo mi pomaga ce polizem hals bonbon crn ali moder da se kaselj malo pomiri drugace je res hud drazec kaselj.

drazi me na koncu poziralnika.
pece pa v grlu

bi lahko vse to sprozili cigareti?
problem je kaselj ubistvu sedaj ker ne vem kaj naj naredim
bog ne daj kaj sladko mlecno ali mastno zacnem kasljat ze med hrano
zdravnik je rekel 6T jemati nolpazo 40mg 2x/dan ce pa ne bo boljse pa gastroskopija

Spoštovana!

Pri vas gre torej za dve večji težavi: s strani pljuč in s strani želodca oz prevelikega izločanja kisline.
Po prenehanju kajenja se lahko pojavi tudi močan kašelj, saj se pljučni sistem prične popravljati. Migetalke v pljučnem vejevju, ki so bile prej omrtvičene in “požgane”, se prično popravljati in opravljati svojo funlcijo čiščenja bronhialne sluznice. Zato je v začetku bolj suh kašelj, ki mu sledi večje izločanje sluzi. Za lajšanje teh težav bi svetoval pitje čim več tekočine (nesladkane in negazirane pijače, čaji ipd), Fluimukan, ki olajša izkašljevanje, pa kakšen sirup za umirjanje kašlja.

Je pa za dražeč kašelj, poleg tega, kar sem že navedel, lahko vzrok tudi povečano izločanje želočne kisline, ki ob slabem delu mišice zapiralke med želodcem in požiralnikom, lahko zateka v požiralnik, žrelo in sapnice. Zaradi tega je tudi vzdražena (pordela) sluznica žrela, draži vas na kašel itd. Poleg terapije, ki jo že imate (Nolpaza), bi vam svetoval, da uživate manjše obroke hrane (da se želodec ne napolni preveč) večkrat na dan, da se ne uležete takoj po obroku in da ne uživate večjega obroka pred spanjem (najbolje nič večerje). V kolikor se po vsem tem težave ne bodo umirile, pa seveda to, kar vam je že svetoval vaš zdravnik, to je gastroskopija.

Dejstvo je, da kajenje povzroča vrsto težav in vse kar opisujete vi, bi vsaj delno zagotovo lahko pripisali kajenju. Seveda pa bo po prenehanju kajenja potrebno kar nekaj časa, da bi se težave pričele umirjati in da bi se stanje stabiliziralo. V vsem tem času pa vam svetujem da poskušate živeti čim bolj zdravo s primernimi obroki in telesno aktivnostjo. V kolikor bodo težave vztrajale, pa seved obisk vašega zdravnikla.

Želim vam, da se pogumno lotite vseh teh težav, da imate potrpljenje in voljo.

Vse dobro in lepe pomladne dni vam želim

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

New Report

Close