Najdi forum

Kašelj

Spoštovani!

Zaradi piskanja v pljučih me je osebna zdravnica lansko leto napotila na slikanje pljuč. Izvid z dne 30.09.2011 se glasi:
KLINIČNO: eupnoična, aferbilna. Glava in vrat b/p. Pljuča: nekaj piskov v globokem inspiriju. Srce: akcija ritmična, toni jasni. RR: 127/85. Okončine brez edemov.
PA: Pljuča: brez jasnih infiltracij, nekaj drobnih zgostitev levo lateralno. Srce in mediastinum b.p. Stanje po OP leve dojke.
EKG: sin. ritem s frekv. 110/minuto.
PLJUČNA FUNKCIJA: VK 96%, FEV1 94% (3,14 litra).
MNENJE: Gre za bronhialno preobčutljivost po respiratornem infektu. TH z naše strani ni potrebna. Kontrolni pregled čez 6 mesecev.

Na pregledu sem bila ponovno 02.04.2012. Izvid je sledeči:
KLINIČNO: eupnoična, aferbilna. Glava in vrat b/p. Pljuča: čisto dihanje. Srce: akcija ritmična, toni jasni. RR: 120/73 P:86. Okončine brez edemov.
PA: v desnem spodnjem polju se vidi mamila. Ostali predeli pljuč brez jasnih infiltracij. Srce mediastinum primerni.
PLJUČNA FUNKCIJA: VK 92%, FEV1 89% (2,95 litra)
MNENJE: Rtg p/c je brez sprememb v primerjavi s posnetkom iz septembra 2011. Kontrola čez 6 mesecev.

Sedaj pa že en mesec nenehno kašljam oz. me nenehno sili na kašelj, sploh pri globljem vdihu. Včasih je prisoten tudi izpljunek prozorne oz. belkaste barve. Ko globoko vdihnem slišim tudi piskanje. Prav tako me boli zgornji del hrbta, zelo se potim (mogoče je krivo tudi vreme?) in sem utrujena. Prosim vas za nasvet kaj bi to bilo? Kaj naj storim? Ali naj grem na kontrolni pregled prej? Prosim vas tudi za mnenje o zgornjih dveh izvidih, sploh v zvezi s pljučno funkcijo, ki se je poslabšala? Stara sem 42 let in nisem nikoli kadila. Zaradi GERB sem se zdravila z Lanzulom.

Hvala za odgovore.
Lep pozdrav! Laurina

Spoštovani,
Zgodba, ki jo berem, me najbolj spominja na blago astmo. Jaz bi napravil teste, ki bi to potrdili ali ovrgli. Na primer metaholinski test. Rentgenskih slikanj pa ne bi ponavljal.
Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close