Najdi forum

Kašelj

Spoštovani!

Zaradi piskanja v pljučih me je osebna zdravnica lansko leto napotila na slikanje pljuč. Izvid z dne 30.09.2011 se glasi:
KLINIČNO: eupnoična, aferbilna. Glava in vrat b/p. Pljuča: nekaj piskov v globokem inspiriju. Srce: akcija ritmična, toni jasni. RR: 127/85. Okončine brez edemov.
PA: Pljuča: brez jasnih infiltracij, nekaj drobnih zgostitev levo lateralno. Srce in mediastinum b.p. Stanje po OP leve dojke.
EKG: sin. ritem s frekv. 110/minuto.
PLJUČNA FUNKCIJA: VK 96%, FEV1 94% (3,14 litra).
MNENJE: Gre za bronhialno preobčutljivost po respiratornem infektu. TH z naše strani ni potrebna. Kontrolni pregled čez 6 mesecev.

Na pregledu sem bila ponovno 02.04.2012. Izvid je sledeči:
KLINIČNO: eupnoična, aferbilna. Glava in vrat b/p. Pljuča: čisto dihanje. Srce: akcija ritmična, toni jasni. RR: 120/73 P:86. Okončine brez edemov.
PA: v desnem spodnjem polju se vidi mamila. Ostali predeli pljuč brez jasnih infiltracij. Srce mediastinum primerni.
PLJUČNA FUNKCIJA: VK 92%, FEV1 89% (2,95 litra)
MNENJE: Rtg p/c je brez sprememb v primerjavi s posnetkom iz septembra 2011. Kontrola čez 6 mesecev.

Sedaj pa že en mesec nenehno kašljam oz. me nenehno sili na kašelj, sploh pri globljem vdihu. Včasih je prisoten tudi izpljunek prozorne oz. belkaste barve. Ko globoko vdihnem slišim tudi piskanje. Prav tako me boli zgornji del hrbta, zelo se potim (mogoče je krivo tudi vreme?) in sem utrujena. Prosim vas za nasvet kaj bi to bilo? Kaj naj storim? Ali naj grem na kontrolni pregled prej? Prosim vas tudi za mnenje o zgornjih dveh izvidih, sploh v zvezi z pljučno funkcijo, ki se je poslabšala? Stara sem 42 let in nisem nikoli kadila.

Hvala za vaše odgovore.
Lep pozdrav! Laurina

Spoštovana,

jasno je, da morate hitreje ukrepati, kot je bilo predvideno. Saj vam nenehni kašelj močno greni življenje.
Vzrok za kašelj je potrebno najti. Saj večinoma ni težko.
Pljučna funkcija je pri vas stabilno normalna-manjše razlike so dopuščene.
Res pa je, da vsega niso pomerili, na primer testa za bronhialno preobčutljivost, ki so jo vam diagnosticirali, niso pa potrdili z metaholinskim bronhialnim provokacijskim testom.
Astma se mi zdi kar vejetna diagnoza, saj vam kašelj ojača globok vdih-kar je dokaj značilno za astmo.
Seveda so še druge možnosti za vaš kašelj. Vnetje ali prizadetost bronhov zaradi druge, ne astmatske bolezni, vnetje nosu, zatekanje kisline v požiralnik itd.
Mislim, da morate kar pospešeno poiskati pomoč pri vaši osebni zdravnici, ki vas bo zelo verjetno poslala na metaholinski test ter na pregled k drugim specialistom.
lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

.

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Spoštovani!

Zahvaljujem se vam za odgovor. Pri mojem pisanju sem pozabila omeniti, da mi je bil diagnosticiran GERB in sem se letos zdravila z Lanzulom. Če je mogoče ta podatek pomemben v zvezi s kašljem. Večkrat imam tudi občutek cmoka v grlu in draženja, praskanja, ki izzove kašelj.

Lep pozdrav!
Laurina

Spoštovana,

torej je ena izmed diagnostičnih poti obisk pri otorinolaringologu.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close