Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Kašelj

Kašelj

Spoštovana Tanč,
pravkar smo prišli od pulmologa.
Diagnoza:
K1.SL: Primerno velik, prehranjen, eupnoičen, neprizadet. Sat O2 99%. Oči: veznici mirni, ORL: hiperemija nosne sluznice, nekaj vlecljive sekrecije, tonsili večji. Bezgavk na vratu ne tipljem, dihanje čisto, izdih primerno dolg, piskov ne slišim. Trebuh mehak.

Vzeli so mu še kri IgE in RAST – screening.

Za zdravljenje nam je predpisala Singulair a 4 mg gran, redno vsak dan, 3 m.

Jaz res več ne razumem ničesar. Moj 2,5 letni otrok, ki nima astme mu moram sedaj davati Singulair, ki je tako močno zdravilo, z zelooo močnimi stranskimi učinki?
In zaradi treh bronhitisov?
Jaz mu tega zdravila res ne želim davati, kaj mislite vi?

Hvala

Aja, še njena diagnoza: R05 Kašelj.

lp

Pozdravljeni, Sisy,
bolje bi bilo, da bi te dvome izrazili ob pregledu in se pogovorili s pulmologinjo. Morda bi vam povedala, zakaj se je tako odločila.
Težko komentiram odločitev, razen v tem, da je to zdravilo za astmo, imunomodulator, ki dejansko nima enotnih strokovnih mnenj za uporabo pri bronhiolitisih ali sumu na astmo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Saj sem ji omenila pa je rekla, da je to res super zdravilo in da naj mu ga dajem kot zaščiti, preventivno. Moji dvomi je niso kaj preveč zanimali, razen da mi je rekla, da naj si preberem kako študijo, ker so zelo pozitivni rezultati.

Eden izmed stranskih učinkov Singulairja je tudi astma, pa da se o ostalih 20. stranskih učinkih sploh ne menim.

Lp

Živ, Sisy,
kje ste pa videli, da Singulair povzroča astmo? To ni res.
Ni pa njegova uproaba priporočena za druge bolezni, kot samo za astmo, vse ostale študije še potekajo. Nekateri močno zagovarjajo njegovo uporabo tudi pri bronhiolitisih in ponavljajočih vnetjih srednjih in spodnjih dihal, drugi spet ga priporočajo samo za astmo.

http://www.viva.si/clanek.asp?id=1275

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Na navodilih je možni neželeni učinek napisana astma.

A lahko, prosim, prepišete tisti odstavek, kjer je to omenjeno, kajti jaz imam dostop do vseh navodil o vseh registriranih zdravilih, pa tega ne najdem.

4. Možni neželeni učinki.

…Neželeni učinki, o katerih so v kliničnih raziskavah najpogosteje poročali so bile bolečine v trebuhu, glavobol, žeja, driska, hiperaktivnost, astma, luskava in srbeča koža ter izpuščaj….

Živ, Sisy,
sem si ogledala še enkrat in v navodilu je napisano tako, kot ste prepisali. V SmPC pa je napisano še (samo odstavek, kjer je omenjena astma):

SINGULAIR so preučevali pri 175 pediatričnih bolnikih z astmo, starih 6 mesecev do 2 leti. V 6-tedenski, s placebom primerjani klinični raziskavi so bili neželeni učinki, o katerih so poročali kot o z zdravilom povezanih pri > 1 % bolnikov, zdravljenih s SINGULAIR-jem, in pogosteje kot pri bolnikih na placebu, diareja, hiperkinezija, astma, ekcematozni dermatitis in izpuščaj. Pojavnost teh neželenih učinkov obeh preiskovanih skupinah ni pomembno razlikovala.

Bi bilo za razpravljati, ali je astma stranski učinek zdravila, ki je namenjeno zdravljenju astme. Kot vidite v zadnjem stavku, se pojavnost astme (ampak upoštevajte, da gre za bolnike z astmo!!) pri skupini otrok, ki je prejemala Singulair in pri skupini otrok, ki tega ni prejemala, ni pomembno razlikovala.

Mislim, da se vam astme ob jemanju Singulairja ni potrebno bati. Jaz sicer Singulairja ne predpisujem otrokom, ki nimajo dokazane astme in še to prepustim pulmologom. Kajti, če otrok potrebuje Singulair, pomeni, da ima tako obliko astme, da je jaz z bronhodilatatorjem (Ventolin) in inhalacijskim glukokortikoidom (npr,. Flixotide) ne morem dobro voditi.

Živjo Tanč!

Naš 15 mesečnik tudi grdo kašlja,iz nosa mu nič ne teče,je pa danes zjutraj malo bruhnil in je bilo videti zelen smrkelj.

Pa me zanima kakšne tople obloge za na prsni koš priporočate?Sem prebrala,da svetujete parno inhalacijo v kopalnici in nato čez nekaj časa ven,pa me zanima za koliko časa na sveži zrak?To mi je bilo sicer malo čudno,a,če pomaga,bom šla v “akcijo.”

V ponedeljek smo naročeni šele na pregled,ker takšen res ni mogel v vrtec in me je kar strah,ker ta zdravnica zlahka posega po antibiotikih,tudi Ventolin nam je enkrat predpisala,ko je kašljal,starejšemu sinu Pholcodin…kar je meni čisto mimo.Žal.v našem zdravstvenem domu je živ kaos,v bistvu sploh nimamo pediatra,sedaj pa je dal odpoved daleč najboljši zdravnik,sicer spec.šolske medicine.Sem tok jezna in razočarana.Samo v naše mesto noče noben zdravnik iz Ljubljane priti,čeprav je skoz razpis.

Sem mogla malo “pojamrat”,ampak tako je.

Hvala za nasvet in,da ste me “brali.”

Lp,Dragica

Pozdravljeni, mami2*,
izmenično parno inhalacijo in mrzel zrak priporočamo predvsem pri laringitsu, torej lajajočem kašlju, ki otroka zbudi sredi noči.
Pri prehladu bolj priporočamo inhalacije, lahko parne, tople obloge na prsni koš (lahko prepražite kamilice, jih zavijete v toplo krpo in date na prsni koš, ko otrok zaspi, za tiste malo bolj nekomplicirane pa zadošča pogreti tetra pleničko v mikrovalovki na 30-45 sekund).

Veste, v Lj je ravno takšno pomanjkanje pediatrov, čez leto ali dve pa bomo sploh zelo zaželjena živalska vrsta, ker novih še ne bo, upokojitev pa bo toliko, da glava boli. Tudi v LJ je razpis za pediatra že več kot pol leta, kar si pred letom dni niti zamisliti ne bi mogli.

Pozdravljena Tanč,
zopet se oglašam. Moj sin zadnje tri dni spet kašlja. Čez dan bolj malo, pred dvema dnevoma je kašljal zelo dosti zvečer, pa tudi čez celo noč. Najprej suh kašelj (ponoči), potem sočen. Včeraj zvečer pred spanjem ni nič kašljal, ponoči pa se je zbudil in 40 min fejst kašljal. Tudi najprej suh kašelj, potem sočen. Naj odkrito povem, da mu Singulairja še nisem dala, ker se ga ne morem nikakor lotiti. Kašelj mu blažim s toplimi obkladki, čajem, z brisačami na radiatorjih, mažem ga s kremico materine dušice. Razmišljam tudi o nakupu inhalatorja in vlažilca zraka.
Nosek mu s fiziološko sperem 1x na dan. Pa še to, noska nima polnega, oz. iz noska mu nič ne teče. Je pa res, da ko začne ponoči kašljati v njegovem nosku hrska, potem, ko se kašelj neha, tudi nosek ni več poln.

Prosila bi vas za vaše mnenje.

Hvala in lep vikend.

Živ, Sisy,
če je bil kašelj ponoči lajajoč, morda dve noči noči zapored, sedaj pa je sočen, otrok pa prehlajen (če ni, bo verjetno v dnevu ali dveh), potem najverjetneje preboleva eno lepo virozo, ki je v LJ pokosila skorajda že vse otroke. Gre za adenovirusno okužbo, lahko je prisotno tudi mehko odvajanje, morda 1-2x dnevno in vročina.
Tako kot ste napisali, delajte dalje, drugega ni storiti.

Pozdravljeni,
zahvaljujem se vam za takojšen odgovor, hkrati pa bi vas vprašala še naslednje. Kakšno vlažnost v stanovanju priporočate pri kašlju ter bronhitisu. Ali je dobro kupiti inhalator in vlažilec (morda z ionizatorjem)?

Hvala

Živ, Sisy,
v odstotkih vam ne znam napisati, kakšna naj bo vlaga, v prostoru, kjer otrok spi, pa je vlažilec primeren. Inhalator se vedno izkaže za zelo dobro investicijo, zelo uporaben pri prehladih in kašljih (razen pri astmi, če dajete samo fiziološko).

New Report

Close