Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija kašelj

kašelj

11 let staro hči imam, in če pomislim nazaj,ko je bila stara 2 leti,je že bila na ventolinu in inhalacijah.Vse to se ponavlja vsako leto (razen lani) in to je vsakič takle čas.Dali sva vse preiskave ,2 krat sva šli na alergene ali kako se reče,pa ni na nič alergična.Ta teden sva bili spet pri zdravniku,pljučnica ni.Ampak kašelj je tak kot da ji bo vse ven potrgal,prav davi se in vsa rdeča postane.
V prvem in drugem razredu pa je bilo tako hudo,da je rekla,da ima nekaj v grlu in je tudi vse zbruhala.Zdravniki so bili mnenja,da je vse povezano s psiho.Bili sva tudi v bolnici,kjer je čakala na gastro,a ker ni pustila,je niso silili in smo šli domov.Shujšala je nekaj kg.(2-3),vendar je bilo to pri taki deklici veliko.Zdaj kljub hudemu kašlju je normalno.Dajem ji trpotčev sirup,kuham čebulo,masiram refleksno noge,vse sorte počnem,da bi se obrnilo nabolje.Skrbi me,kaj cvete oz.kaj je cvetelo 10 dni nazaj.?
kaj mislite,koliko časa bo trajalo ?
Že vnaprej se vam zahvaljujem…

Alenka, prosim vas, če napišete vaš mail, odgovorila bi vam na tak način, prosim.
lp
Tanč

[email protected] 031-473/755

Žal mi na ta mail ne pošlje odgovora. Ali je morda med imenom in priimkom pika?
lp
Tanč

[email protected]

najbrž,je pika,ja.

včeraj je po tako močnem kašlju še bruhala.
ponoči sem ji dvinila vzglavnik,pa je kljub temu kašljala.slišala sem jo v spalnico,pa sta še dve sobi vmes.
pravijo,da je jeza,da ima preveč,da je utrujena…itd,
se slišiva in hvala.

upam, da je šlo

Ali tudi nam lahko pomagate? Pri nas je isto, tak kašelj, da je groza. Zdravnik sumi na asto. Dajemo ji Berudoal, Flexitide, nič ne pomaga. Kašelj se ponavlja letos vsak mesec. Prosim Pomagajte nam.
Naš mail naslov:
[email protected]
Tisočkrat hvala,ker spet grozno kašljamo.

Če je kašelj SAMO v času cvetenja, potem je neglede na rezultate testov zelo možno, da težave povzroča pač cvetni prah. Ali jemlje tudi kakšna zdravila proti alergijam? Ali ima zamašen nos, kiha, jo žgečka v nosu? Jo pečejo, srbijo ali solzijo oči?
Morda bi poskusili z zdravili proti alergijam: Claritine, Flonidan, novejši Letizen oziroma Zyrtec ali Aerius za nekaj tednov, če je problem tudi nos pa izpiranje s fiziološko ter Nasonex ali Flixonase v nos.
Brez pregleda in preiskav je težko kaj določenega reči. Lahko samo ugibam. Vendar je res zelo veliko alergij na cvetni prah, celo pri otrocih in odraslih, ki nikoli prej niso imeli težav. Jaz bi poskusila za 2-3 tedne, potem pa bi videli.

Če redno in v zadostnih količinah jemlje zdravila proti astmi in ima še vedno težko dihanje, predvsem ob naporu IN kašelj, potem je vprašljiva diagnoza astme ali pa premajhne doze zdravil. Ste morda naredili metaholinski test, če je zadosti velika, ali je bila diagnoza postavljena glede na znake, ki jih ima?
Napišite še kaj,
lp
Tanč

Pozdravljena!
Niti ne vem prav kako naj začnem. Pred cca 2-leti smo dali skozi argeološke teste, ki niso pokazali alergije, čeprav je kašljala, je zdravnik dejal, da to ne kaže na astmo.Merili tudi PEF pri jemanju razpršila prej in pozneje nič ni pokazalo. Sedaj meriva PEF, ki je nekje okrog 200-250. Lahko bi rekla, da ima malce zamašen nos, kot, da ima v njem nekaj, toda ko pihne nima ničesar, je rahlo hripava, v obraz rahlo rdeča in seveda vidi se, da je utrujena. Lansko leto je bilo vse v redu, razen malih prehladov in angine, kašlja ni bilo. Smo se že veselili, da je pač konec, da je prerasla. Letos pa se je začelo februarja in se vsak mesec ponavlja. Zdravnik nam je dal antibioltik in žvečljive tablete, ki jih jemlje zvečer (singular), dnevno 2x po 2 vpiha Berudoala in 1x na dan flexitide. Za lajšanje kašlja pa tudi sirup Pholchodin. Stanje se v cca 10 dneh umiri, potem pa spet udari. Sedaj sem celo razmišljala ali ni to mogoče tudi (ne vem no) od napora. Nekako vsakih 14 dni v šoli pri telesni dejavnosti tečejo cca 200 m. Ali ji to povzroča mogoče napor? V tem tednu je pojedla tudi sladoled, mogoče si je spet prehladila dihala? Sicer pa nima občutka, da težko diha, ampak pravi, kot, da ima v grlu las.
Ne vem no kaj bi še napisla, hvla za vašo pomoč in lep dan.

Orostite, pozabila napisati, da pa ponoči manj kašlja, oziroma skoraj nič. Ko se vleže, z rahlo dvignjenim vzglavnikom še nekajkrat pokašlja in potem zaspi in je sreča mir. Ko pa vstane takoj začne.
Hvala lep dan!

Res, po tem se mi še bolj dozdeva, da je cvetenje tisto, ki ji to povzroča.
Značilno je hripavost oziroma praskanje v grlu (ne v žrelu, pač pa prav v grlu). Pa to, da kašlja ni ponoči (nočni je značilen boljpri vnetjih dihal). Pa to, da po th astme ni izboljšanja, niti pri PEF.
Tudi to, kar pravite za nos, bo lahko kazalo na alergije, nos je poln, ni pa izcedka (pri alergijah je lahko voden izcedek, velikokrat pa ga sploh ni).
Razen tega, kar pravite za telesni napor. Ampak za astmo po telesnem naporu je značilno, da se težko dihanje in kašelj pojavita že med naporom in takoj po naporu. In po Ventolinu se težave tudi takoj olajšajo. Pa še Singulair ima, ki ima točno to indikacijo, med drugimi.Mislim, da bi se v dveh mesecih redne terapije s Singulairjem, Ventolinom in Flixotidom stanje občutno izboljšalo, če bi bila astma.

V zadnjem časi je tudi poznana skupna bolezen: astma IN alergijsko vnetje nosu. Zdravljenje: kot pri astmi + antihistaminik (npr. Claritine, jaz raje uporabljam Aerius ali Zyrtec oziroma Letizen) + Singular, po potrebi še Nasonex in kapljice za oči za nekaj tednov.
Teh zdravil je res ogromno, morda bi zadostovalo pri vas: Singulair, Aerius, Nasonex.
Vendar, še enkrat poudarjam, to je le ugibanje na podlagi zapisanega.

Koliko pa je star vaš otroček?

Pa pa
Tanč

Pozdravljeni!
Naša punčka je stara 8 let..
Hvala, lep dan.

Ste bili pregledani pri pediatru pulmologu, npr. na ped.kliniki?
lp
Tanč

Da, pred dvema letoma, sedaj ne. Razmišljam, da bi šli privat k zdravniku za pljučne bolezni.
Smo iz obrobja Slovenije, iz Prekmurja.
L.p.

Pravzaprav samo v tukajšnji bolnici pri pulmologu, na pediatrični kliniki ne.
l.p.
p.s.: Ali je lahko kriv tudi sladoled, tako me peče vest, da sem ji ga dala.

Nikar, ne se obtoževati za vsako stvar. Konec koncev lahko tudi tako ugotovite, kaj mu škodi. Po eni strani slabo, po drugi dobro. Res, ne se jeziti nase.
V vašem koncu je odličen dr. Berce.
lp
Tanč

vidim da nismo edini… draga tanč svetujte še nam prosim!!
hčerka bo stara 2 leti in že od januarja se njen kašelj – večinoma nočni, ne umiri… vmes je imela kar precej infektov- predvsem virusna vnetja, enkrat lažji bronhitis, nekajkrat vnetje ušes… pojedla je že več antibiotikov, zadnja dva meseca nobenega… – v tem času je prebolela 3 lažje viroze z nekaj dnevno temperaturo, zamašenim nosom in kašljem – kašelj je bil tak moker, produktiven bi rekla… sedaj je nos v redu, zdrava je praktično že skoraj 2 tedna, kašelj pa ostaja in se je zopet spremenil v tisti grozni nočni kašelj – ob napadih pogosto bruha…

imunsko stanje je ok – pregledana na alergološki.. dobila je že ogromno sirupov, ki pomagajo samo kratkoročno… ena teorija je, da pač pri njej po vsakem infektu (ki jih je bilo veliko) kašelj pač traja, potem pa že stakne nov virus :(( … na pljučih nikoli ne slišijo nič, tudi astme še ni omenjal nihče… kakšna bi bila vaša diagnoza???

sedaj čakamo še na alergološke teste, čeprav kakšnih zunanjih znakov ni…ne zdi se mi verjetno da bi šlo za cvetni prah, ker to traja že od konca januarja…
sprašujem vas ali lahko sama poskusim z dajanjem claritina nekaj noči, da bi videli ali bi bilo bolje??? – pediatrinja tega ni predlagala, vendar je do testov še tako daleč, kašelj pa je prisoten praktično vsako noč in smo že vsi precej izčrpani..

hvala vam že vnaprej za vsak nasvet.
bibi

Kdaj pa se pojavi ta nočni kašelj, ali morda kakšno uro zatem, ko zaspi, ali morda kasneje, okoli 2-3 ure po polnoči?
Ali je morda detece imelo bronhiolitis? (ne bronhitis!! Bronhiolitis je vnetje, ki ga povzroča RSV-respiratorni sincicijski virus in pri malih otrocih predvsem povzroči na oko zelo težko dihanje, piskanje, ugrezanje, otrok pa rabi pravzaprav samo kisik. Hej, kolegi, da ne bi zdaj diplomirali, to so informacije za starše, ne kolokvij iz pulmo!!- ta zadnji stavek je za kolege pediatre, ki jim bo ta stavek preveč preprost))
Je bil morda v bolnišnici in je potreboval kisik v zadnjih 6 mesecih?
Jaz trenutno Claritine še ne bi poskusila, morda še malo počakajte. Bilo bi malo čudno, da bi tako majhen otrok imel težave samo v grlu ali pa bi bil kašelj zaradi alergije. Pri astmi pa ne gre samo za kašelj, predvsem je tu tudi težko dihanje.
Je kašelj sočen-torej bi pljunil sluz, če bi znal, ali je suh, nabijajoč in dražeč?
Če bruha, ali je izbruhana vsebina pravzaprav sluzasta ali je samo hrana? Sluz pomeni bolj, da je to iz dihal. Otrok ne zna izpljuniti, pa zadeve požira, pri kašlju pa ga k sreči požene še k bruhanju in izbruha kup sluzi iz dihal, ki jih je pogoltnil. Pa pravzaprav ga to o0lajša.
Napišite še kaj.
lp
Tanč

Vsem lep pozdrav,rada bi odgovorila kaji mujdrica,
2 sem že odpisala na tvoj mail,pa mi ne gre.
Danes smo vse dale pljuča slikat,imamo virusno pljučnico in smo dobile antibiotik,jaz 14 dni bolniške.Zdravnika sem vprašala,če lahko grejo v šolo,ali kako bomo,pa je odvrnil,da že ves mesec hodita okrog s pljučnico.
Kakor se bosta počutili,pravi.
Moramo pa počivati,kašelj je hujši zjutraj,zvečer oz.ponoči pa se umiri.
Pantologinja -zdravnica za pljuča me je vprašala,če smo dali test za astmo,in sem potem zdravnika vprašala glede tega ,kako in kaj,in on odvrne,saj zdaj vam je odkrila pljučnico,kakor hočeš,kaj bi še rada,zdaj je pljučnica.
V trgovini mi je nekdo razlagal,da je tako razočaran nad zdravniki,sina je bolela noga ,pa so skoz govorili,da ni nič,da je telovadno nesposoben,pa se je oče razburil in rekel,da s sinom (12let) vsak dan pretečeta 3-5km,obiskal je 3 različne privat zdravnike in ugotovili so maligni tumor,k sreči ne rakav,šele potem so zdravniki na izvide začeli drugače delovati ,fant ima 10cm umetne kosti ali kakor že in več kot pol leta je bil na berglah,,,,

najlepša hvala za enkrat!!
torej – definitivno ni imela bronhiolitisa, pravzaprav tudi bronhitisa ne pravega saj ni bil zdravljen ampak je zdravnica po tedenskem prehladu rekla da verjetno je bil tak mini bronhitis… dihanje dejansko ni bilo nikoli oteženo – vedno diha popolnoma normalno, razen kadar ima popolnoma zamašen nos, pa še to je potem po čiščenju s fiziološko dobro vsaj uro ali dve….

in ta kašelj se je začel vzporedno s prehladom ali kakim drugim infektom. kisik so ji pogosto merili – vedno bp, tudi na pljučih ni nikoli ni nič slišat pa jo je poslušalo vsaj 5 različnih zdravnikov v teh mesecih (menjava pediatra v ZD, pa različni dežurni)…vedno je dobila samo sirup proti kašlju – sinocid in tudi pholcodin… od januarja so bili npr. vmes kaki 3 posamezni tedni brez kašlja, potem pa zopet znova…

ob prehladu je kašelj sočen,nakazuje da gre za sluz – tudi izbruha sluz… trenutno npr. gre spet za bolj suh kašelj – sluzi ni več, je zdrava že dober teden ali dva… do napada kašlja pride vedno kakšni 2 uri potem ko zaspi, včasih gre tudi za dva napada v eni noči -danes je kašljala eno uro skupaj, z nekaj minutnimi presledki… malo pomaga oz. kašelj se umiri, če ji dam na prsi toplo pleničko in ji potem to masiram z roko… zunaj in čez dan le redko oz. skoraj nikoli ne zakašlja…

že trije zdravniki so ob tem opisu omenili, da je čisto možno, da pač nima sreče in se ji ob vsakem infektu pač pojavi še ta dolgotrajen kašelj – in ko kašelj mine, je zopet tu nov infekt, ki mu zopet sledi kašelj… in tako v začaranem krogu že nekaj mesecev…

res me zanima še vaše mnenje… presrečna bom če ne bi šlo za alergijo, ampak kašelj je pa vseeno že zelo utrujajoč – zanjo in za vse ostale, saj spanca v pravem pomenu besede skoraj ne poznamo več.

hvala še enkrat!

New Report

Close