Kartoteka pregled za službo
A kdo ve točno po paragarfih – ali imajo na Medicini dela, kamor greš na pregled on nastopu službe, pravico do vpogleda v kartoteko pri izbranem zdravniku ali ne? Sprašujem zato, ker je npr. mož moral izrecno podpisati soglasje, da vpogled dovoli, sama grem na pregled naslednji teden in me zanima, kako je s tem? Kateri zakon to ureja?
Preberi odgovor na strani 24 te publikacije (ali pa stran 12 dokumenta), odgovor na prvo vprašanje. Če ne daš soglasja, te pravice nimajo.
http://www.ip-rs.si/fileadmin/user_upload/Pdf/brosure/Smernice_za_izvajalce_zdr._storitev_net.pdf
Nekomu lahko gre za načelno stvar, nekdo je morda v preteklosti že imel neprijetne izkušnje. Gre tudi za posameznikovo pravico, ki jo je treba spoštovati. In obdobni pregledi niso zdravljenje. Še mnenje Informacijskega pooblaščenca:
(Izberite Zdravstveni osebni podatki, leto 2007, fizična oseba, in preberite odgovor s 16. 2. 2007.)
Ne, čisto narobe si razlagaš. Daj, vsaj preberi si tisto pirponko, ker zdravnik ima pravico vpogleda v kartoteko. No! Pa kako si pravzaprav vi domišljate, da zdravnik lahko potem da neko merodajno mnenje in naredi primeren pregled? Potem pa jih tukaj obirate in malo da ne obesite????
http://www.ip-rs.si/fileadmin/user_upload/Pdf/brosure/Smernice_za_izvajalce_zdr._storitev_net.pdf
Primer: nekdo ima epilepsijo in ne sme opravljati dela na višini. On si to želli bolj kot vse na svetu. Gre na pregled pred nastopom službe brez kartoteke, zamolči epilepsijo, dobi potrdilo, da je sposoben opravljati to delo. Naslednji dan doživi epileptični napad na višini 20 metrov, pade in se ubije. Zdravnik, ki mu je izdal potrdilo, bo na vekov veke ožigosan, ne glede na to, da je bil zaveden, a ne?
Kaj vam ni jasno pri tem, da zdravnik mora imeti vpogled v to kartoteko, druga možnost pa je, da osebni zdravnik napiše povzetek zdravstvenega stanja in pošlje samo povzetek (in glede na nezamisljivo množico prostega časa v ambulanti bo seveda vsak dan napisal ene 5 takih povzetkov mimogrede med 80 pacienti).
Poudarjam – BREZ MOJEGA SOGLASJA – se pravi, jaz moram soglašati in to pisno tudi potrditi, da zdravnik med. dela lahko zahteva dokumentacijo od os. zdravnika. navajam:
“Na podlagi zgornjih navedb lahko zaključimo, da je posredovanje zdravstvene dokumentacije, ki jo vodi delavčev osebni zdravnik dopustno pod pogojem, da delavec (pacient) za to predhodno poda soglasje – pisno, ustno ali na drug ustrezen način. Pisni zahtevi pooblaščenega zdravnika, ki jo naslovi na delavčevega osebnega zdravnika, bi zato moralo biti praviloma priloženo tudi pisno soglasje delavca.
Potrebno je še dodati, da seznanitev z zdravstveno dokumentacijo s strani pooblaščenega zdravnika ni obvezujoča, pač pa je odvisna od njegove ocene ali je za izvedbo preventivnega zdravstvenega pregleda in izdajo zdravniškega spričevala v odnosu do narave delovnega mesta in delovnih pogojev, potrebna. “
Kolikor se spomnim – sicer je od tega že ulalala let, tam tudi podpišeš, da nisi ničesar POMEBNEGA v zvezi s svojim zdr. stanjem zamolčal – ali nekaj podobnega?? Torej tudi pacient sam neko odgovornost seveda nosi. Mi je pa malo mimo, da bi npr. en čist X zdravnik prebiral dokumenatcijo o rizični nosečnosti ter zapletih po njej, ki z opravljanjem službe v pisarni nimajo popolnoma nobene veze. Da pomebne podatke, ki se tičejos plošnega stanja rabi, mi je logično. Ampak glede na to, kako kartoteke hodijo po našem ZDju, imam krepke pomisleke o teh izmenjavah kartonov :((((
Mi lahko, prosim, navedete, kateri zakon se je spremenil oz. katere so te najnovejše objave. Razumem stališče zdravnikov, razumem pa tudi pomisleke in zadržke ‘pacientov’, in me res zanimajo te spremembe, kajti to bi bil korak nazaj. Osnovna človekova pravica je le človekova pravica. Zaenkrat.
Kartoteka, morda pa bi bilo dobro zastaviti vprašanje po mejlu kar na Urad, če je v tem času prišlo do kakšnih sprememb. 🙂
Ko enkrat zlorabijo tvoje podatke, postaneš zelooooo previden. 🙂
Ali lahko zdravnik medicine dela, ko gre za pregled pred zaposlitvijo, naroči na ponovni pregled čez recimo pol leta ?
Med tem časom pa bo ta človek seveda normalno opravljal posel.
Če JA, potem me zanima v katerih primerih, lahko zdravnik medicine dela, naroči delavca na ponovni pregled pri njemu, čeprav v tem primeru ne gre za sklepanje delovnega razmerja, kjer so predpisani obdobni pregledi.
Hvala