Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo kartica darovanja

kartica darovanja

ko smo dobili zdravstvene kartice (namesto zdravstvenih izkaznic) so tudi obljubljali, da bo “želja” po darovanju napisana na tej kartici in bo možno te podatke prebrat le s posebnimi aparati (verjetno zdravnik). Tako ne bi bilo več papirnatih kartic darovanja, ki jih sedaj ljudje nosijo s sabo ampak bi bila želja po darovanju napisana na zdravstveni kartici. Tako ne bi nihče vedel, da si darovalec (razen zdravnika). Zdaj me pa zanima ali se ta projekt že približuje koncu? Ali bo sploh kdaj zaživel?

Ko sem brala prejšnje vprašanje Koliko časa po smrti se mi je postavilo še eno vprašanje. Ali si lahko darovalec, če doživiš prometno nesrečo in umreš še pred prihodom reševalcev?

Spoštovana Jana!
Res je, da pripravljamo ravno takšen projekt kot ste ga opisali. Podatek o tem, da oseba želi biti opredeljena kot darovalec organov in tkiv bo nevidno zapisan na kartica zdravstevnega zavarovanja in samo v primeru smrti bo ta podatek možno odčitati na računalniku. Odčital ga bo zdravnik, ki bo posebej pooblaščen in bo imel kodo. Projekt se pripravlja že nekaj časa, in se sorazmerno počasi razvija tudi zaradi tega, ker bi želeli uztreči večini ljudi in upoštevati vse možne vidike. Kot ste sami opazili in kot veste, smo ljudje zelo različni po svijih reakcijah do okolja takrat kadar dajemo in kadar bi kaj želeli in potrebovali. Pogosto postavljate vprašanja, kako bi se izognili eventuelno drugačnemu odločanje svojcev in podobno. Kot sem že enkrat napisala, je pomembno, da imamo uspešen dialog z živimi in prizadetimi neglede kako se odločijo, kar pomeni, da jim moramo zaupati in jim slediti.
Drugi del vprašanja: če je oseba umrla pred prihodom reševalcev po trenutnih razmerah pri nas ni možno osebo pripraviti za možnega darovalca.
Lepo vas pozdravljam. Danica Avsec Letonja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close