karijes
Poštovanje. Ovako mene prvo zanima da li je karijes na zubima isto što i kamenac? Ja imam neke “čudne” zube. Jako često mi se nakupi po zubima karijes. To je nešto prestrašno. Trebala bi svaka tri mjeseca na čišćenje. E sad me zanima zašto mi se to događa? To meni nije uopće normalno.
[attachment=0]dijete zubi.jpeg[/attachment]
Poštovana,
naravno da karijes nije isto sto i kamenac. Karijes je infektivna bolest tvrdog zubnog tkiva,a zubni kamenac su mineralizirane naslage koje mogu nastati iznad ili ispod razine zubnog mesa i potrebno ga je redovito čistiti (min 2xgodisnje). Stvara se individualnom brzinom,a ovisi o količini i sastavu sline koju izlucujete kao i anatomskom položaju vaših zuba sto može rezultirati težim čišćenjem.
Lp
Onda je kod mene kamenac u pitanju. Kako mislite na sastav sline? da li na stvaranje utječe i coca cola ili je to laž??
Poštovana,
Coca Cola je napitak koji u svom sastavu ima limunsku kiselinu koja djeluje erozivno na tvrdo zubno tkivo (naravno,u pretjeranim količinama). Osim toga,obojeno je piće,pa će pridonijeti nastanku pigmentacija na zubima.
Lp
poštovana doktorice lijepo vas pozdravljam. zanima me kod osoba koje imaju dijabetes, da li on oštečuje zube. kako i zašto i što se može učiniti?
Poštovani,
lijepi pozdrav i Vama i hvala na Vašem pitanju.
Naime,osobe koje boluju od dijabetesa sklonije su nastanku gingivitisa,posljedično i parodontitisa,kserostomiji (suhoći usta) sto za posljedicu rezultira lakšim nastankom karijesa kao i mekih i tvrdih zubnih naslaga.
Stoga,preporuka su redovita kontrola šećera u krvi,pravilno uzimanje terapije,dobra oralna higijena i redovita posjeta stomatologu svaka 3 mjeseca za kontrolu i čišćenje naslaga kao i sanaciju karijesa ili neadekvatnih ispuna i protetskih radova.
Forum je zaprt za komentiranje.